Géncsapda - az emberi evolúció következő lépése

Nehéz azzal a tudattal együtt élni, hogy az egyén az emberi evolúció következő lépését hordozza magában: minimális korlátok és elképesztő lehetőségek ígérete ez a jövőt illetően. A főhős, Logan Ramsay, hirtelen kicsit okosabbnak érzi magát, szellemileg teherbíróbbnak, gyorsabban olvas és hamarabb átlát, megjegyez bármit, mint korábban. Igen, módosították a genomját, és azért volt a fentiekre alkalmasabb, mint mások, mert van a családjában egy szörnyű titok. Miért történt mindez vele, és mihez tud kezdeni a felfedezett igazsággal? 


Könyvajánló 
Blake Crouch: Géncsapda

A cím nem véletlenül Géncsapda: előrevetíti, hogy a nagyszerű beavatkozás az emberi genomba nemcsak elképesztő lehetőségek tárházát vetíti elő az emberiség számára, hanem bizonyos csapdákat is tartalmaz, az átváltoztatásért pedig az egyénnek borzalmas árat kell fizetniük. Addig átlagos tudású hősünk az alábbiakat tapasztalja magán, rövid időn belül:
- alacsony szorongási szint és vele párhuzamban magas szintű problémamegoldás
- kiváló tanulási és térbeli képességek
- magasabb szintű kognitív funkciók
- mintafelismerési azonosítások átlagon felüliek
- csontritkulási rezisztencia
- nagy, szálkás izomszövetek
- magasabb fájdalomküszöb
- krónikusbetegségek elleni rezisztencia (szív, máj, TBC, rák, cukorbetegség, stb.)
- öregedésgátlás
- stb.

Nos, a fenti evolúciós előnyök persze magukban hordozzák a veszély lehetőségét is, hiszen a természetet felülírni sosem következmények nélküli móka. A genomba belepiszkálva mindig lehetnek járulékos károk, amik nem láthatók előre. Már pedig valakik nagyon azon igyekeznek, hogy ne csak Logan Ramsay legyen ilyen szuperember, hanem a Földön mindenki. Ez pedig roppant veszélyes célkitűzés, amikor a tudomány és fantasztikum kart öltve táncikál a természet törvényeivel. A genom törékeny jószág, többé-kevésbé minden adott az évmilliók alatt kifejlődött genomban ahhoz, hogy az emberi létezés kihívásaira választ adjon. Ha csak úgy belemászik valaki és óvodásra jellemző mentalitással ide-odapakolgat benne cuccokat, annak nagy pofára esés lehet a vége.

De kik azok, akik Logan Ramsay genomját átlakították? Miért pont ő lett a kiszemelt erre a feladatra, és mi a jövőbeli tervük a génsebészeti átalakításokkal? Mit tehet az ügyben Logan?

Biológia, génsebészet, akciók tömege, ez a hármas jellemzi a mű pörgő cselekményét. Akit nem izgat az alapprobléma, annak az akció sem fog enyhíteni a történet érdektelenségén, de akit igen, az szeretni fogja a felvázolt élethelyzetet. Van a műben minden, karakterek vérbőleírása, jellemfejlődés, rossz kézbe kerülő technológia, balul elsülő törekvések, morális kérdések felvetése, tudományos elmélkedések, és akció, akció, akció minden mennyiségben. A főhős gondolkodásmódjával, tetteivel könnyű azonosulni, mondhatjuk, hogy kicsit "amerikai" a cselekmény és a karakter: a végtelenségig és tovább hős, egyszemélyes világmegmentő, erkölcsi fölénye biztos tudatában, és nem kérdés, hogy győzni fog. Szóval, mondom: szerethető főhős. Filmszerűen pörgő események biztosítják az olvasáshoz szükséges feszültséget. Megismétlem: ha az alapfelvetés nem jön be - génsebészet, genom, stb. - akkor az izgalmak ellenére is üresjáratoknak érezheted a tudományos kifejtéseket, dacára annak, hogy laikusoknak is értelmezhető módon került a lapokra az elméleti rész. Végül is, érdekes az is, még egy módszer, amelynek továbbfejlesztésével vesztébe rohanhat az emberiség. Már megéri felvenni a kötetet az asztalról. Mindenesetre, a sci-fi és thriller műfajában a szerző, Blake Crouch verhetetlen, itt is hozta formáját.

Szerintem olvassátok!

Fülszöveg

„Te ​vagy az emberi evolúció következő lépése.”

Logan Ramsay eleinte nem is biztos abban, hogy bármi megváltozott. Csak egy kicsit… okosabbnak érzi magát. Jobban tud koncentrálni. Több dolgot képes egyszerre elvégezni. Gyorsabban olvas, hamarabb megjegyez mindent, kevesebb alvással is beéri.

De végül már ő sem tagadhatja: valami történt az agyával. A testével. Teljesen másképpen kezdi látni a világot és a körülötte lévőket – még azokat is, akiket a legjobban szeret.

Az az igazság, hogy Logan genomját módosították. És nem véletlenül őt választották ki erre a célra. Az indítéknak múltja legsötétebb időszakához és egy rettenetes családi örökséghez van köze.

És még rosszabbá teszi a helyzetet, hogy ami vele történik, az csak az első lépése egy jóval nagyra törőbb tervnek; egy olyannak, amely az egész emberiséget akarja ugyanilyen módon megváltoztatni – de borzalmas áron.

Az új képességei miatt Logan az egyetlen ember a világon, aki képes megállítani a már mozgásba lendült fogaskerekeket. De ahhoz, hogy ezt a háborút megnyerhesse, ismét át kell változnia. Talán már nem is emberré.

És harc közben óhatatlanul is felmerül benne a kérdés: mi van, ha az emberiség jövője tényleg azon múlik, hogy képes-e befolyásolni a saját evolúcióját?

Géncsapda a maga bensőséges nézőpontjával, mégis egyetemes tanulságaival egy ember izgalmas átváltozásának remekül felépített, fordulatos története, ami ugyanakkor arra késztet minket, hogy elgondolkozzunk emberi mivoltunk korlátain – és a bennünk rejlő határtalan lehetőségeken.


Blake Crouch 1978-ban született az észak-karolinai Statesville-ben. Angolból és kreatív írásból diplomázott Phi Beta Kappa minősítéssel 2000-ben az Észak-Karolinai Egyetemen. A novelláit gyakran közölte többek közt az Ellery Queen's Mystery Magazine és az Alfred Hitchcock's Mystery Magazine, első regénye 2004-ben jelent meg, amit azóta több mint tizenöt másik követett.

Crouchot mostanra a huszonegyedik századi amerikai thriller egyik legnagyobb tehetségének tartják, a munkatempóját Stephen Kingéhez hasonlítják. A művei gyakran szerepelnek a Kindle top 10-es bestseller listáján, és nem egynek elkeltek már a megfilmesítési jogai is.

A leghíresebb és legnépszerűbb munkája eddig a Wayward Pines-trilógia, amit televízióra alkalmazott a Fox, a sorozat egyes részeit pedig olyan elismert rendezők jegyzik, mint M. Night Shyamalan és Antal Nimród.

Szeretnél többet megtudni a könyvről? Kattints a képre, a kiadónál kedvezménnyel beszerezheted!

Köszönjük, Agave Könyvek!

Kövess bennünket Facebookon!

Termékadatok

Cím: Géncsapda
Szerző: Blake Crouch
Fordító: Farkas Veronika
Kiadó: Agave Könyvek
Oldalak száma: 352
Megjelenés: 2022. november 04.
Kötés: Kartonált
ISBN: 9789635980819
Share:

Megjegyzés küldése

Designed by OddThemes | Distributed by Blogger Themes