Budapest tündérkertje

Könyvajánló - Deák Judit: Budapest tündérkertje - A Margit-sziget (Sétakönyvek)

"Budapest tündérkertje! Egy darab a paradicsomból - az édenkert tiltott fája nélkül" - írta Jókai Mór a Margit-szigetről, a főváros különleges védelmet élvező zöld tüdejéről, amelyet hívtak már Nyulak szigetének, Urak szigetének, Budai-szigetnek is."

cusito-dji0424szv2024j_jpg-2018-06-24-13-01-50.jpg

Sétálni jó! Ezt milliószor elmondom és biztos már az oldalon is sokszor olvastátok tőlem, de csak ismételni tudom maga, mert tényleg jó. Nagyon szeretem. Felfrissít, lehet közben gondolkodni vagy csak a napi stresszt levezetni, kiengedni kicsit. Sokszor az is elég, ha csak céltalanul bolyongok a fővárosban és már attól feltöltődöm kicsit. Közben gyönyörködöm a szép utcákban, a régi házakban, az apró, különleges szobrokban, stukkókban. Sosem fogom megunni ezt a várost, mindig felfedezek közben valami újat. És az már csak ráadás, hogy a mozgás egészséges is.

Ezúttal megint céllal indultam neki a sétának az Athenaeum Kiadó Sétkönyvek sorozatának új kötetével, amely a közel száz hektáros sziget történetét és látnivalót mutatja be. Deák Judit szép lassan végigvezeti az olvasót/sétálót a szigeten, miközben mesél a kialakulásáról, az árvízekről és közben bemutatja a látnivalókat és megismerteti velünk a történelmüket.

Olvashatunk többek között a Margit hídról és elődjéről, a Manci hídról, a sziget gyógyvizeiről, József nádor egykori villájáról, melynek létezéséről csak falmaradványok árulkodnak, az Atlétikai Centrumról, de nem maradhatott ki a legendás tájfutó világbajnokról, Monspart Saroltáról elnevezett futókör sem, ami rengeteg budapesti hobbifutó kedvenc helyszíne.

margitsziget-szobor6.jpg

Budapestiként nekem nem kell bemutatni a Zenélő szökőkutat, ahol akárhányszor járok a szigeten, mindig emberek tucatjai állnak és nézik a zenére táncoló vízsugarakat. Minden szerepel a kötetben, a Holdudvar, az uszoda, a Lumina Park, a strand, a vadaspark, a mesés rózsakert, a Művészsétány, a Szabadtéri Színpad, a Víztorony, a kolostor, a kápolna, a Japánkert (lásd fent), a Bodor-kút, valamint az itt található hotelek és zárásként a szigetet határoló másik híd, az Árpád híd.

Számos érdekességet olvashatunk olyan szobrokról, épületekről, amik mellett talán már sokszor elsétáltunk,de ezidáig lehet, hogy mit sem sejtettünk a múltjáról. Azoknak is élmény lehet ezt a kötetet olvasni, akiknek a főváros az otthonuk, mert biztos, hogy mindenkinek tud újdonsággal szolgálni. Turistaként pedig pláne élmény lehet úgy végigsétálni a hatalmas fák között, hogy minden mesél, minden a történelem egy-egy darabkája az a 23 állomás, amelyet végigkalandozhatunk a kötet segítségével.

Ha nem ismered a sorozatot, akkor feltétlen ajánlom a korábban megjelent részeket is, íme egy kis ízelítő a sorozat korábbi köteteiből:

Séták ​a Szent István park körül

A rejtelmes Népszínház utca

A Vurslitól a Magyar Zene Házáig

berni.jpgKöszönöm a lehetőséget az Athenaeum Kiadónak!

A kötet a borítóképre kattintva elérhető kedvezményes áron a kiadó honlapján.

Kövess minket a Facebook-on is!

Budapest építészete

Mesélő Budapest - Ismerd meg gyönyörű fővárosunk titkait

Két szuper, érdekességek tömkelegét tartalmazó könyv Budapestről!

Share:

Megjegyzés küldése

Designed by OddThemes | Distributed by Blogger Themes