Séták a Városligetben

Könyvajánló - Deák Judit - A Vurslitól a Magyar Zene Házáig (Sétakönyvek 3.)

"Mi a kapocs Sissi és az első állatkerti zsiráfok között? Honnan származhat a Királydomb elnevezés? Mitől érdekesek és Széchenyi fürdő belső dekorációi?"

Már írtam korábban az Athenaeum Kiadó gondozásában megjelenő Sétakönyvek sorozat két kötetéről, amelyek segítenek kicsit jobban megismerni a főváros különleges épületeit, tereit, izgalmas helyszíneit, történelmüket. Ha lemaradtál róluk, egy kis ízelítőt kaphatsz belőlük a címekre kattintva:

#1 Séták ​a Szent István park körül

#4 A rejtelmes Népszínház utca

Ezúttal Deák Judit invitálja az olvasókat egy kis sétára Budapest második legnagyobb közparkjába, a több mint 100 hektáron elterülő Városligetbe. A kötet elején kapunk egy rövid történelmi áttekintést a terület elmúlt évszázadaiból majd indulhat is a séta kezdve a Szépművészeti Múzeum melletti Állatkerti körúttal. 

A szerző nem érte be azzal, hogy bemutatja a most itt álló építményeket, helyette időutazásra visz minket. Mesél a milleniumi ünnepségsorozatról. Brutális fejlesztések övezték a készülődést. Az 1870-es évektől 1896-ig háromezer-ötszáz új építmény készült el, köztük olyan ma is álló remekművek, mint a Vígszínház, a Szabadság híd (illetve, akkori nevén Ferenc József híd) és részben a Hősök tere.

Tetszik a szerző ötlete, hogy próbáljunk meg úgy kimenni a Városligetbe, mintha akkor járnánk ott először. Figyeljük meg a helyeket, amik mellett elsétálunk. Tudjátok például, hogy mikori az épület, amely ma a Gundel Étteremnek ad otthont? Erre biztos sokan válaszolnátok, hogy "honnan kéne azt tudni?", súgok: közvetlenül a tető alatt középen szerepel a kivitelezés éve (puska: 1894). Nézzétek meg! Tényleg ott van. :)

Ahogy haladunk a sétával rengeteg érdekességet olvashatunk a kötetben az állatkertről, a körhintáról, az 1922-ben épült hullámvasútról (nekem annyire hihetetlennek tűnik, hogy már 100 éve ott áll), a Fővárosi Nagycirkuszról, a leghíresebb pesti gyógyfürdőről, a "Szecskáról", de persze a frissebb, újabb látványosságok is helyet kaptak a kötetben, mint például az épülő Biodóm vagy épp a hőlégballon, amelyről madártávlatból csodálhatjuk meg a Ligetet, a fürdőt, az állatkertet, a Hősök terét és Vajdahunyad várát. Bevallom töredelmesen, nálam ez kimaradt eddig, de azt mondják szép, tiszta időben még a Budai-hegység is jól látható odafenntről.

Semmi nem maradt ki. Helyet kaptak a szobrok, a Műjégpálya, a Millenium Háza, a Magyar Zene Háza, az Új Néprajzi Múzeum, a klassz játszóterek, sportpályák, a Műcsarnok, a Szépművészeti Múzeum és természetesen a Hősök tere is. Igazi történelmi utazás a város gyönyörű parkjában. Deák Judit segítségével áttekintettünk ezer évet, olvastunk régi és újkori magyar történelemről, megismertünk érdekes helyszíneket és múltjukat. Garantáltan még azoknak is tud újat mutatni ez a séta, akik ezer éve Budapesten élnek és azt hiszik minden zeg-zugát ismerik.

Kalandra fel és sétáljatok egy jót Deák Judittal a Városligetben! Ígérem, nem fogjátok megbánni.

3467723.jpgKöszönöm a lehetőséget az Athenaeum Kiadónak!

A kötet a borítóképre kattintva elérhető kedvezményes áron a kiadó honlapján.

Kövess minket a Facebook-on is!

Budapest építészete

Mesélő Budapest - Ismerd meg gyönyörű fővárosunk titkait

Két szuper, érdekességek tömkelegét tartalmazó könyv Budapestről!

Share:

Megjegyzés küldése

Designed by OddThemes | Distributed by Blogger Themes