Budapest építészete

Könyvajánló - Bede Béla: Budapest építészete - 200 kiemelt épülettel

Budapestet joggal emlegetik Európa legszebb fővárosai között. Számos gyönyörű, izgalmas különleges építmény várja az ide látogatókat, amelyhez tökéletes társ Bede Béla Budapest Építészete című könyve, mely azoknak is tartogathat meglepetést, akik ebben a mesés városban élték le az életüket.wallpaper-chain-bridge-budapest-hungary.jpg

Bede Béla közgazdászként számos országot ismerhetett meg, s feleségével úgy döntöttek megosztják tapasztalataikat. Így született meg első két útikönyvük, egyik Brazíliát mutatja be, másik Katalóniát. Aztán nem állt meg itt a szerző, azóta számos tematikus könyve jelent meg Magyarországról. Legutóbbi kötete a Corvina útikönyvek sorozat új darabja, a Budapest építészete. Ebben a könyvben a mai Budapest területén található kétszáz épületet vesz górcső alá.

A kötetben tizenhárom fejezetre bontva ismerhetjük meg fővárosunk különleges látnivalóit. A szerző időrendben tárja elénk az építészeti stílusokat Aquincumtól napjainkig és ennek megfelelően mutat be 200 építményt és azok címét, GPS koordinátáit, sőt még azt is, hogy mikor látogathatók. Akinek a kétszáz nem elég, megnyugtatásul mondom, hogy a fejezetek végén felsorolásra kerül még néhány bónusz épület címmel együtt, így összesen 263 kihagyhatatlan budapesti látnivalót találunk a kötetben.

Minden kiemelt építményről kapunk egy kis információt, hogy kicsit jobban megismerjük a várost, ahol járunk, ahol élünk, a könyvet pedig Ferkai Tibor fotói teszik teljessé. Érdekes, színes, izgalmas a kötet, akárcsak a város, amelyet bemutat. Budapest építészeti hagyatéka sokakat megihletett már, nem meglepő, mesés látnivalók tárháza várja a városba érkezőket.

img-1057.jpg

Az itt élők számos gyönyörű épület mellett sétálnak el nap, mint nap és sokan talán sosem jutott eszükbe, hogy felnézzenek egy-egy látványos homlokzatra, elpillantsanak oldalra egy különleges kapualjra vagy megálljanak a rohanó hétköznapokon megcsodálni valamelyik mesés hidat a Dunán. Nem szabad elkövetni ezt a hibát. Már húsz éve járom Budapest utcáit és bármikor képes vagyok percekre elkalandozni, ha megfog például egy lakóház, egy irodaépület vagy egy múzeum látványa.

Több olyan építményt is találunk a kötetben, amelyeket szinte mindenki ismer, mint például a Parlament, a Lánchíd vagy az Operaház. De nem csupán a legismertebb látnivalókból áll a város. Olyan talán kicsit kevésbé ismert látnivalókat is találunk, mint a Hármashatár-hegy oldalában álló barokk Kiscelli kastély, a Nagymező utcában álló Mai Manó udvari fényképész nyolcszintes műteremháza (az épület homlokzatának részlete látható a kötet borítóján) vagy az Izraelita kultúrház a Wesselényi utcában, melynél a homlokzat domborműveit érdemes megcsodálni.

Ez a kötet tökéletes, ha az ember meg akar indulni, hogy felfedezze a várost. Nincs szükség másra, csupán egy kis szabadidőre, egy pár kényelmes cipőre és máris indulhat a felfedezőút. Ráadásul a szerző törekedett rá, ahol lehetséges volt, hogy úgy kövessék egymást az épületek adott fejezeten belül, hogy egy kellemes séta keretében végigjárhassuk a könyvben megismert helyszíneket. Ez a könyv bárkinek ideális ajándék.

139482467.jpgKöszönöm a lehetőséget a Corvina Kiadónak!

Sikerült felkelteni az érdeklődésed? Akkor kattints a képre, a kiadónál kedvezménnyel meg is rendelheted!

Kövess minket Facebookon!

Nyári kóborlás népi kézművesek között

Nők a művészvilágban

Bodrogi Gyula: a közönség tökéletes iránytű

A Himnusz és a himnuszok kalandos élete

Share:

Megjegyzés küldése

Designed by OddThemes | Distributed by Blogger Themes