Kémnők a CIA-ban

Okos csajok egy férfiak által uralt világban, a CIA-ban. Történetek erős nőkről, akiknek nemcsak mesterségbeli tudásukat, készségüket kellett bizonyítani, hanem fifikával, kitartással a sokszorosát nyújtva kaptak - de inkább kiharcoltak - lehetőségeket annak bizonyítására, hogy hasonlóképpen rátermettek az adott feladatokra, mint a férfiak. Meghatározó nők a CIA-ban, életrajzi regény, alapos kutatómunkával. 


Könyvajánló
Nathalia Holt
Fordító: Árokszállásy Zoltán

Okos csajok

Kémnők a Cia-ban

Számtalan nő él a földön, akik láthatatlanul végzik dolgukat - ilyenek a kémszervezetekben dolgozó lányok, asszonyok is. Igen, mert a James Bond filmekben sugallt valóság objektíven nézve, nemcsak a férfiak világa, hanem okos, talpraesett nőké is, akikre ugyanolyan szükség van, mint 007-es ügynökökre. Csak róluk nem mindig lehet olyan látványos, akciódús filmet készíteni, mint a szupersármos Bondról.

Nathalia Holt alapos kutatómunka után kezdett hozzá művének könyvbe öntésével: 1934-től dolgozta fel a CIA-ban munkát vállaló lányok, asszonyok életrajzát, egészen 1972-ig. Huszonegy történet, huszonegy különleges életrajz bontakozik ki a lapokon, mindegyikének főszereplője egy figyelemreméltó nő, aki helytállt a munka frontján, akár élete árán is. Már az is sokatmondó, hogy a nőket Alsószoknya-alosztályként nevezték a szervezetben. Pedig munkájuk során a tét nekik is magas volt, ellenfeleik könyörtelensége pedig egyértelmű volt. Egy maroknyi okos csaj 1953-ban úgy döntött, átformálják a céget. 

És átformálták. 

Nem nőknek való munka, tartották a férfiak akkoriban, hiszen stratégiájuk során emberélet se mindig számított, megvesztegetés, kivégzés, kompromittálás folyamatosan jelen volt és van egy kém repertoárjában. Ennek ellenére szükség volt a nőkre, eleinte csak egy bizonyos okból, innen kellett kinőniük a hölgyeknek és bebizonyítani, hogy nemcsak a lábuk között van valami, hanem a fejükben is. 

Idézet a könyvből

Az ember nem úgy lesz kémmé, hogy kitölt egy jelentkezőlapot. Egy ilyen elhatározás minden egyébnél fontosabb, és egész életre szól, méghozzá olykor erőszakos véget érő életre. Kémnek lenni nem csupán foglalkozás, hanem életmód is. Aki erre az útra lép, többé egyetlen családtagját vagy barátját sem avathatja be teljesen bizalmába. Az ember hátrahagyja megszokott környezetét, és akár évekre külföldre költözik. Sikereit csupán egy szűk körben fogják elismerni. Titkaira sokszor a halála után sem derül fény. Ha pedig az ember történetesen nő is, akkor a meghozott áldozatok még súlyosabbak.

Igazán élvezetes olvasmány, gondolatban beutazhatjuk velük a világot, járunk Közel-Keleten, Brüsszelben, Szuezben, a Disznó-öbölben, átélünk velük kalandokat, kilátástalan helyzetekből szabadulhatunk, és láthatjuk, hogy egy nőnek sokszorosát kell teljesíteni az elismeréshez, karrierben való előrehaladáshoz. Az egyenként megvilágított kémkarakterek kiváló narratívával kerültek bemutatásra, az eltérő személyiségek történetei egységes kötetet alkotnak. A korszak bemutatása során sikeres, érdekes női sorsok járják táncukat az akkori miliőben, bonyolult szálakkal kötődve egymáshoz és a tevékenységhez. A dolguk nem volt könnyű ezeknek a nőknek, hiszen szembe kellett menniük a kor elvárásaival, sztereotípiáival, sőt, saját korlátaikon is át kellett lépniük, hogy sikeresek lehessenek abban, amihez értettek.

Huszonegy történet a múltból, okos csajok történetei a CIA-ban.

Szerintem olvassátok!!

Fülszöveg

Az ​Okos csajok a második világháború utáni Amerika legfontosabb női kémjeinek pályafutását dolgozza fel. Fürge eszük, remek humoruk és ragyogó tehetségük miatt kapták ezt az elnevezést férfi kollégáiktól. Nem volt könnyű kiharcolniuk, hogy velük egyenlő fizetést kapjanak, és maguk is vezető pozícióba emelkedhessenek, noha úttörő szerepet játszottak annak a szervezetnek a megalapításában és módszereinek kidolgozásában, amelyet ma CIA néven ismerünk.
„Az ember nem úgy lesz kémmé, hogy kitölt egy jelentkezőlapot. Egy ilyen elhatározás minden egyébnél fontosabb, és egész életre szól, méghozzá olykor erőszakos véget érő életre. Kémnek lenni nem csupán foglalkozás, hanem életmód is. Aki erre az útra lép, többé egyetlen családtagját vagy barátját sem avathatja be teljesen a bizalmába. Az ember hátrahagyja a megszokott környezetét, és akár évekre külföldre távozik. Sikereit csupán egy szűk körben fogják elismerni. Titkaira sokszor a halála után sem derül fény. Ha pedig az ember történetesen nő is, akkor a meghozott áldozatok még súlyosabbak…”
„Végre megtudjuk, milyen fontos szerepet játszottak a nők a CIA létrehozásában.” Publishers Weekly


Nathalia Holt (1980) számos sikerkönyv szerzője, írásai megjelentek többek között a 
The New York Times, a The Los Angeles Times és a Time magazin hasábjain.
Magyarul ez az első könyve.

Köszönöm a lehetőséget a Corvina Kiadónak!
A kötetet kedvezményes áron megrendelhetitek a kiadó honlapjáról a lenti borítóképre kattintva.
Kövess minket Facebookon is!

Termékadatok

Cím: Okos csajok - Kémnők a CIA-ban
Eredeti cím: Wise Gals
Szerző: Nathalia Holt
Fordító: Árokszállásy Zoltán
Kiadó: Corvina Kiadó
Oldalak száma: 304
Megjelenés: 2023. május 02.
Kötés: Kartonált
ISBN: 9789631369182
Méret: 197 mm x 138 mm x 20 mm
Share:

Megjegyzés küldése

Designed by OddThemes | Distributed by Blogger Themes