Fedezd fel a vizek varázslatos élővilágát!

Könyvajánló - Sam Hume: Varázslatos vízi világ

"Az óceánok sötét mélyétől a bővizű folyókon és fürge patakokon át a legapróbb, gyorsan kiszáradó pocsolyákig a víz csodálatos élőlények sokaságának ad otthont."

fokep_143.jpgAki körül mozognak gyerekek, muszáj a fejébe vésnie a HVG Könyvek Juniort. A kiadó égisze alatt remek szakkönyvek jelennek meg folyamatosan mindenféle érdekességről, amelyekkel a család legkisebb tagjai könnyedén levehetők a lábukról. Idén jelent meg egy pazar album, mely a vízek élővilágát mutatja be. Egy különleges gyűjtemény, de több mint száz állatot, növényt és mikroszkopikus lényt mutat be az ifjú olvasóknak.

Rengeteg lenyűgöző élőlény kapott helyet a kötetben, őket pedig a szerző négy nagy fejezetben mutatja be. Minden fejezetben mesés lényeket látunk, sok érdekességet tudhatunk meg, melyeket pazar fotók és illusztrációk egészítik ki. Ezek egyvelege pedig garantálja a felhőtlen szórakozást, mely során tanulni is lehet és biztosan akadnak gyerekek, akik egy életre beleszeretnek a vízek páratlan világába.

Elsőként a mély óceánok világában találjuk magunkat. Ez egy titokzatos világ, amelyről rettentő keveset tudunk, pedig az élőhelyek 95 %-át óceán borítja. Tudtátok, hogy több ember jutott el a Holdra, mint az óceán legmélyebb pontjára? Ráadásul szinte minden merülésnél soha nem látott élőlények kerülnek a látómezejükbe.

"Ha a Mount Everestet az óceán legmélyebb pontjára tolnánk, a csúcsa még akkor is több mint 2000 méterrel a tenger felszíne alatt lenne."

Az óceánokban számos különféle élőhely alakult ki, mint példul a moszaterdő, amely otthont ad többek között az óriáspolipnak, a borjaival rejtőző szürke bálnának vagy épp a tengeri vidrának, aki nélkül ezek az erdők elpusztulnának. De sokat hallunk korallzátonyokról is, melyek szintén saját kis ökoszisztémával rendelkeznek különféle halakkal, medúzákkal, cserepesteknőssel, csigákkal, gombakorallal és a többi. Ez az óceán "esőerdeje", ahol csak úgy hemzseg az élet.

Gázolunk a sekély tengerekben, hogy lássuk miként él többek között a fehér cápa, a kaliforniai oroszlánfóka, megcsodálhatjuk a tenngerifüvet, amely az egyetlen olyan óceáni növény, mely képes virágzásra, hogy utána még sekélyebb vidékre induljunk, mint péládul a mocsarak. Itt olyan különleges lényekkel ismerkedünk meg, mint a púpos rence, amely a növényvilág tigriscápája: szemtelen mindenevő, amely az algáktól az apró rovarokig mindent befal.

Nem maradhattak ki a kötetből a mangróveerdők sem, melyek megvédik a partokat a hullámveréstől, ennek köszönhetően pedig számos élőlénynek biztosítanak otthont. Például az ázsiai kiskarmú vidrának, a tüzes halkapónak, a bordás krokodilnak vagy éppen a bengáli tigrisnek.

A nagyvizek mellett a folyók, a tavak és a tavacskák élővilágába is ellátogatunk, ahol megtudhatjuk, hogy a folyami gyöngykagylók utódok millióit hozzák ugyan létre, mégis 10 ezerből csupán egy éli meg a felnőttkort. Ráadásul akárcsak a tengeri kagylók, ő is képes gyöngyöt előállítani.

A kötet végén pedig találunk egy izgalmas képes összefoglalót idősávokkal együtt arról, miként indult meg az élet a vízből a szárazföldre és viszont. Legvégül pedig egy szuper képes segédtel foglalja össze, hogy milyen állatok és növények kaptak helyet ebben a meseszép albumban és hányadik oldalon található róluk részletes leírás.

6_5.jpeg

Színes, érdekes, meglepő és izgalmas tényekkel teli album, gyönyörű fotókkal és illusztrációkkal egy lebilincselő világban. Ha a tökéletes karácsonyi ajándékot kerested, segítek, most tutira megtaláltad.

1_27.jpegSzeretnél többet tudni a könyvről? Kattints a képre, a kiadónál kedvezménnyel be is szerezheted!

Köszönjük, HVG Könyvek!

Érdekelnek a könyvújdonságok?

Kövess bennünket Facebookon!

A világegyetem, ahogy még sosem láttad

A madarak lenyűgöző sokszínűsége

Szabadulószobás fejtörők: Menekülés a múzeumból

Rejtélyes bűnügyek - meg tudod oldani mindet?

Share:

Megjegyzés küldése

Designed by OddThemes | Distributed by Blogger Themes