Jeff Bezos: Találd ​fel és engedd el

Könyvajánló - Jeff Bezos: Találd ​fel és engedd el

Szeretnéd beszédein, írásain, értékelésein keresztül kicsit jobban megismerni a világ egyik legnagyobb webáruházának, az amazon.com-nak az alapítóját, Jeff Bezost? Ha a válasz igen, kattints, ez a könyv neked szól!

gettyimages-450831302.jpg

Jeff Bezos nevét rengetegen ismerik, aki, mint a legtöbb milliárdos üzletember, kissé megosztó és rejtélyes figura. Az Amazon alapítása parádés sikertörténet. Rengeteget tudunk róla és mégis nagyon keveset. De most itt van a kíváncsi olvasóknak a Találd ​fel és engedd el! című kötetet, amelyben elég sokat megtudunk arról, hogy mi zajlik le a fejében, mi motiválja.

Bezos egy igazi újító. Kreatív, kitartó, céltudatos és ehhez jön még a kíváncsiság, ami hajthatatlanná teszi. Ezek mind olyan tulajdonságok, amelyek valakit képesek naggyá tenni. Mivel minden érdekli és elég sok mindenben letette már a névjegyét, a könyv is rendkívül szerteágazó. Például már gyerekként is szenvedélye volt az űrutazás, így nem meglepő a Blue Origin alapítása, mely folyamatosan azon dolgozik, hogy minél biztonságosabban és a költségek csökkentésével lehessen űrutazni.

A kötet Walter Isaacson előszavával indul, aki jó pár nagy név, mint például Leonardo da Vinci vagy Steve Jobs életrajzi könyvének írója. Remekül foglalja össze Jeff Bezos karakterét, mesél az életéről, gyerekkoráról, iskoláiról, szakmai fejlődéséről. Ezt követően pedig olvashatjuk a részvényesi leveleket, melyeket 1997 óta minden évben maga Jeff Bezos ír meg az amazon.com részvénytulajdonosainak.

Ezekből sokat megtudunk a célokról, az eredményekről, hogy miként épült, fejlődött, alakult az Amazon, milyen célkitűzések motiválták Bezost, aminek köszönhetően mára a világ egyik legsikeresebb webáruházává válhatott. Ezekből a levelekből nemcsak Bezosról, hanem a cég történetéről is sokat megtudhatunk. Érdekes volt ilyen formában, az alapító éves értékelésein keresztül végignézni egy cégóriás fejlődését.

A folytatásban pedig beszélgetések és beszédek részletei segítenek jobban megérteni egy zseniális, kreatív elme működését. Ebből a fejezetből a kedvencem a Princetonon tartott beszéde, amelyet a végzősöknek mondott. Főleg az a rész, ahol arról beszél, amikor megszületett az ötlet, hogy megalapítja az Amazont. Szembejött vele akkor egy adat, miszerint az internet évi 2300 százalékkal nő. Brutális szám és soha a világon nem volt még semmi, ami ilyen mértékben fejlődött volna.

Aztán jött az ötlet, hogy mi lenne, ha több millió könyvet lehetne egyetlen online könyvesboltban venni. Ilyen a valódi világban lehetetlen lenne. Mesélt róla, hogy gyerekként is feltalált mindenféle őrült dolgot, így a felesége sem lepődött meg, hogy olyasmit talált ki, ami sosem létezett és bele is vágott, pedig akkor még úgy gondolta, hogy ez a startup nem fog működni. De így is belevágott, mert tudta, hogy a bukás kevésbé fájna, mint az, ha meg sem próbálta volna. És mennyivel szegényebb lenne a világ, ha akkor másként dönt...

Ebben a kötetben tényleg minden szóba kerül. Legyen az innováció, üzlet, politika, klímavédelem, űrutazás, újságírás, társadalmi problémák. Rengeteg olyan esemény, döntés, érdekes sztorik, amik mind valamilyen módon meghatározóak voltak az életében. Persze nem csak a sikerekből, a kudarcokból is jócskán lehet tanulni, sőt, utóbbiból még többet is. A könyv minden oldaláról süt az irigylésre méltó szenvedélye az előrelépés, az újítás iránt. Bárkinek bátram ajánlom ezt a könyvet. Érdekes, tanulságos, inspiráló kötet.

3139986.jpgA könyvet a Jaffa Kiadó bocsátotta rendelkezésünkre recenziós céllal, amelyet itt is köszönünk!

Ha elolvasnád a könyvet, a borítóra kattintva kedvezményes áron megrendelheted a Kiadó honlapján!

Kövess minket Facebookon!

Steve Jobs - Egy zseni életrajza

Elon Musk és a fantasztikus jövő feltalálása

Gates, Grove és Jobs öt örök érvényű leckéje egy sikeres vállalkozás felépítéséhez

Bill Campbell vezetési taktikái a Szilícium-völgyből

Share:

Megjegyzés küldése

Designed by OddThemes | Distributed by Blogger Themes