Szárnyak és bilincsek

Harminc szenvedélyes színésznő rövid történetét tartalmazza Kurucz Adrienn Szárnyak és bilincsek című kötete. Régen elfeledett, vagy ma is köztudatban élő emberekről van szó, Blaha Lujzától Domján Editig sorolhatók a nevek. Életrajzi adatok, érdekességek, némi bulvár felhangú sztorik - összességében helyükön vannak a rövid ismertetők. Akiket érdekelnek a régebbi korokban élt művésznők, illetve az ötvenes, hatvanas évek Magyarországán való művészi boldogulás, ne habozzanak, szerezzék be a művet! 

Gobbi Hilda

Könyvajánló
Kurucz Adrienn
Szárnyak és bilincsek

A cím már önmagában árulkodó: művészembernek lenni egyszerre jelent lehetőségeket a kibontakozásra, és korlátokat, amelyek között az adott kor társadalmi, etikai elvárásai között működni lehet. Aki átlépi a Rubicont, annak vagy nagyon jó lesz, vagy nagyon rossz, a kettő között nincs átjárás. Eleve kettősségről beszélhetünk, amikor régi korok díváiról, művésznőiről teszünk említést: amíg az alacsony sorból származó lányoknál a színpad vagy a film előbbre jutást, önálló keresetet és jó partit jelentett, addig a felsőbb osztályok lányaihoz egyértelműen deklasszálódást, lecsúszást és szégyent társítottak.

Aztán voltak, akiknek szerencséjük volt és befutottak, mások minden tehetségük mellett sem rúgtak igazán labdába. Persze az, hogy kinek a nevére emlékszünk a mában, és kiére nem, önmagában semmit sem jelent. Színpadon lenni, filmben játszani mindenesetre szenvedély kérdése (is) volt, akiben ez az érzés nem volt meg, azok idejekorán kihulltak ezen a képzeletbeli rostán. 

Krencsey Marianne

A kötet igazi időutazás a múltba, ahol egyértelművé válik, hogy akkoriban (is) a csillogás mellett egyszerre volt jelen a nők mélységes kiszolgáltatottsága és kizsákmányolása, de a hatalomszerzés és anyagi gyarapodás is. A boldogulásukhoz mindenképpen szükség volt olyan tulajdonságokra, mint a tehetségen túl elszánt akarat és az öntörvényűség.

A megrajzolt portrék eredetileg a WMN Kult részében jelentek meg, annak megfelelő terjedelemben és hangvétellel. A rövid cikkek nyilvánvalóan azzal a metodikával készültek el, hogy érdekelje az olvasóközönséget, így eleve behatárolt szövegmennyiséggel és az életrajzi adatok érdekes oldalának kidomborítási jelenségével kell szembenézni az olvasóknak. Szerintem pont arra jó, amire a szándék irányul: esténként belekóstolni egy-egy művésznő életébe, és letenni az újabb estére az ágyunk mellé. 

Bulla Elma

Ki tudja, például, hogy Bulla Elmáért Kosztolányi Dezső "odavolt" és szuperlatívuszokban nyilatkozott művészi átlényegüléséről? Ennek ellenére a művésznő magán és közéletét  sosem kísérte pletykaáradat, botrány, mert egész életét diszkréció és visszafogottság jellemezte. Gobbi Hilda sokszor úgy kezdett mondatokat: "olyan pasi vagyok én..." - öntörvényű és vagány jellemű asszony volt, aki imádta a csinos nőket, Krencsey Marianne pedig inkább lemondott a sztárságról, de nem volt hajlandó az ÁVH-nak jelenteni férje viselt dolgairól.

A fenti három személy csak önkényesen kiragadott példa a harminc életrajzból, szerepel benne Blaha Lujza, Jászai Mari, Vaszary Piri, Hontha Hanna, Schütz Ila - és sokan mások. Elfeledett és ma is emlékezetes színésznők élete, döntéseik, sikerük vagy bukásuk rajzolódnak ki a lapokon.

Szerintem olvassátok!?

Fülszöveg

Blaha Lujza, Jászai Mari, Bajor Gizi, Putty Lia, Bánky Vilma, Domján Edit: ismert és kevésbé ismert nevek, legendás színésznők, akikről ma már keveset tudunk.

Magyar színésznők, akik sztárok lettek külföldön is, vagy akik itthon maradtak. Akik boldogan éltek, vagy akik csak a színpadon ismerték meg az igazi boldogságot. Akik szerencsések voltak, vagy akik kevésbé voltak azok. A régi nagyok, akik megélték a színészlét kettősségét: az alacsony sorból származó lányoknak a színpad szerencsés esetben előbbre jutást, önálló pénzkeresetet és a jó partit biztosította, a felsőbb osztályok lányai számára azonban szégyen és lecsúszás volt. És a későbbiek, akiknek az 50-60-as évek Magyarországán kellett boldogulniuk egy olyan pályán, amely mindig szem előtt van. De akinek a színpad volt a szenvedélye, azt semmi sem akadályozta meg, hogy az legyen, aki lenni akar.

KURUCZ ADRIENN, a wmn.hu szerzőjének könyvéből harminc, fordulatokkal teli, szenvedélyes sorsot ismerhetünk meg, amelyekből kiderül, hogy a színésznői pályán mindig egyszerre volt jelen a nők mélységes kiszolgáltatottsága és kizsákmányolása, de a hatalomszerzése és az anyagi gyarapodása is. Igazi időutazás a könyv, amelyből kirajzolódik a színésznők közös vonása: a tehetség, az öntörvényűség, az elszánt akarat, hogy megmutassák magukat, és hogy feledhetetlen pillanatokkal ajándékozzák meg a közönségüket.

A wmn.hu népszerű színésznőportréi könyvben


Kurucz Adrienn, újságíró, a wmn.hu főszerkesztő-helyettese, felelős szerkesztője.

Szeretnél többet megtudni a könyvről? Kattints a képre, a kiadónál kedvezménnyel beszerezheted!

Köszönjük, Jaffa Kiadó!

Kövess bennünket Facebookon!

A képek a szerző és a VMN.hu oldalairól származnak.
Termékadatok
Cím: Szárnyak és bilincsek
Szerző: Kurucz Adrienn
Kiadó: Jaffa Kiadó
Oldalak száma: 250
Megjelenés: 2023. május 26.
Kötés: Keménytáblás
ISBN: 9789634757665
Méret: 200 mm x 140 mm x 20 mm
Share:

Megjegyzés küldése

Designed by OddThemes | Distributed by Blogger Themes