Most te következel!

 Könyvajánló - Karen M. McManus: Most te következel!

Új iskolaév kezdődik a Bayview Gimiben. És a titkok nincsenek biztonságban.
Simon halála óta sokan próbálták leutánozni a blogját, de amióta a Bayview-i Négyesfogatnak sikerült tisztáznia magát, senki nem tudta betölteni a pletykarovat nyomán keletkezett űrt. Ugyanis senki sem ismeri a tényeket. Csakhogy ez hirtelen megváltozik. A titkok leleplezője ezúttal nem egy applikáció vagy egy blog, hanem egy SMSjáték: Felelsz vagy mersz? Ha nem szállsz be a játékba, akkor felfedik egy titkodat. A kiszemelt célpont nem más, mint Phoebe. Phoebe-nek pedig van egy sötét titka. A következő Maeve, akinek már tudnia kellene, hogy mindig a kihívást kell választani. Mire Knox kerül sorra, a helyzet egyre veszélyesebb lesz. A kihívások halálos kimenetelűek, és Maeve az előző évben Bronwyn példáján megtanulta, hogy a rendőrségtől nem kérhetnek segítséget. Sem védelmet. Simon már nincs velük, de valaki továbbra is életben akarja tartani az emlékét a Bayview Gimiben.



Nem értem, miért ragaszkodik a világ ahhoz, hogy kategóriákba sorolja a fiatalokat, holott soha nem kértük ezt, aztán meg dühösek ránk, hogy nem akarunk bennmaradni a kijelölt dobozunkban.

Az első részben - amelyből film is készült a Netflixre - megismerjük Simont, a pletykafészket, akinek a blogja látszólag mindenkiről tud mindent - aztán Simon meghal, és négyen kerülnek a gyanúsítottak közé, az a négy, aki vele együt töltötte délutáni büntetését a teremben. 

Simon pletykablogja nagy űrt hagyott maga után, és talán még nagyobb félelmeket is a Bayview Gimiben, hiszen mindenkinek van valami takargatnivalója, mindenkinek van valami, amiről nem akarja, hogy kiderüljön róla. De mi van, ha mégis megtudja valaki? Mi van, ha elárul egy barátnak hitt ember, vagy egyszerűen teljesen véletlenül rájön valaki a nagy titokra az életünkben? A titok egy tini életében fontos, megszentségteleníthetetlen dolog, és mint ilyen, értelemszerűen kíváncsi a másikéra.

Aztán valami megváltozik: üzeneteket kapnak a diákok, egyféle SMSjáték veszi kezdetét, aminek a lényege: Felelsz vagy mersz? Ha egyik sem, akkor felfedik egy titkodat... 

Most már csak az jár a fejemben, hogy milyen ritka, amikor találsz valakit, akivel egészen őszinte lehetsz, még akkor is, amikor a dolgok esetleg kellemetlenek vagy félelmetesek.

A helyszín ugyanaz, de a szereplők ezúttal mások: Phoebe, Maeve és Knox kerül sorra először, de azt mindannyian tudják Simon esetéből is, hogy senkire nem számíthatnak. Maguknak kell megoldani a problémákat, de mégis hogyan?




Áldozathibáztatás, gúnyolás, bántalmazás, főleg az online térben, minden olyan terítékre kerül, ami manapság egy átlagos tini életében helyet kap. Ahogy régen is, csak akkor még nem volt internet, nem készültek videók - de a bántalmazás mégis örök, még ha az eszközök időnként változnak is. Karen M. McManus most is jól csavarta a szálakat, érdekes és logikus felépítésű könyv, ami kicsit nehezen indul be, eleinte nagyon sok az olyan szál, amelyeknek látszólag - de csak látszólag! - semmi közük egymáshoz. Az első kötetet talán egy fokkal jobban szerettem, de talán csak azért, mert meglepően jó volt, jó írói stílus, szókimondó, laza, de mégis komol dolgokat feszegető, egy olyan író tollából, aki ismeri a fiatalok világát és nem fél megmutatni sem. Most pontosan ugyanezt vártam, szóval nem volt pozitív csalódás az elvárásokhoz képest, de tény, hogy hozta, amit vártam. 

A könyvet a Maxim Kiadó hozta el nekünk, ahogy az első részt is, köszönöm a lehetőséget! A borítóra kattintva elérhető kedvezményes áron.

Kövess minket Facebookon!





Share:

Megjegyzés küldése

Designed by OddThemes | Distributed by Blogger Themes