Steve Jobs - Egy zseni életrajza

Könyvajánló - Kevin Lynch: Steve Jobs - Egy zseni életrajza

"Egy öntörvényű zseni, aki átírt minden szabályt.
Steve Jobs megváltoztatta a világunkat."

Szerintem kevés olyan ember rohangál a világban, aki ne hallotta volna Steve Jobs nevét. Századunk kiemelkedő alakja volt, aki korszakalkotó munkásságával vált a világ egyik legismertebb üzletemberévé. Kevin Lynch kötete végigvezet minket életútján, hogy megismerjük miként vált a telekommunikáció úttörőjévé és hogyan lendítette át minden nehézségen céltudatossága. Mindezt megspékelte a szerző fotókkal, grafikonokkal és illusztrációkkal, hogy könnyebben átlássuk Jobs lenyűgöző életét, eredményeit és az általa fejlesztett technológiák fejlődését, piaci terjedését.

A kötet a születésétől halad végig az életén. Mesél munkásosztálybeli szüleiről, szülőanyjáról és az örökbefogadásáról. Steve apjára ezermesterként utalt többször is, neki köszönheti, hogy megszerette a mechanikát és a szerelést. Közel álltak egymáshoz, apja műhelyében még saját munkapadot is kapott miután öt éves korában egy vidéki házba költöztek Mountain View-ba. A Santa Clara-völgy (ma ismertebb nevén Szilícium-völgy) fellendülőben volt, amikor a család odaköltözött a környéken élők már tudták, hogy a világ legnagyobb technológiai központja épül körülöttük. A kötetben olvashatunk számos azóta naggyá nőtt cégről, melyeknek alapítói, mérnökei, vállalatai voltak a Jobs család szomszédai, mint például a Nobel-díjas William Shockley laborja.

Olvashatunk a hiperaktív, szeszélyes gyermekről, akit nem egyszer felzaklatta a tény, hogy nem kellett igazi szüleinek, közben pedig mindig csodálattal beszélt támogató örökbefogadó szüleiről, akik mindent megtettek, hogy kiegyensúlyozott, boldog élete legyen és gondosan ügyeltek rá, hogy a tanulmányai is kiválóak legyenek, noha sokszor bizonyult nehezen kezelhető gyereknek. Aztán megtudjuk milyen hatással volt rá diákkorában a HP 9100A gépe és azt is megtudjuk milyen váratlan körülmények között kapott nyári munkát az egyik alapítótól, Bill Hewlettől. Majd jött a gimnázium, aminek köszönhetően megismerte Steve Wozniakot, akivel közösen megépítettek egy számítógépet. Az ő lyukkártyás kis hobbigépük öt évvel azelőtt készült, hogy az első hasonló készülék boltokba került volna. Így alakult meg az ő dinamikus duójuk.

20181215apple-sztori-mac-macintosh-iphone.jpg

Olvashatunk még többet Wozról, a gimnáziumi évekről, a lázadozó, arrogáns fiatal Jobsról, aki okosan kezdett el pénzt csinálni képességeinek köszönhetően. Gépeket javított, megszerelt alkatrészeket adott el haszonnal, majd jött az egyetem, egy kis lázadás, bulizás, a tudománytól a művészetek irányába fordulás időszaka. Ezután megismerkedünk az első Wozniakkal közös leleményes és illegális vállalkozásukkal '72-ben. Határozottan sikeres volt a dolog, 6000 dollár nyereséggel jöttek ki belőle, ám fegyveres bűnözök vetettek véget az üzletnek.

Jött pár zavaros év, spirituális útkeresés, kibukás az egyetemről, önzés, hálátlanság, végül munka az Atarinál és indiai zarándoklat, amit követett a visszatérés az Atarihoz, majd az első komolyabb siker, amihez még egy közeli barátot is elárult. Megtudhatjuk melyik és milyen volt a világ első személyi számítógépe, amelyet otthon lehetett összeállítani, de egy vagyonba került. Woz a világnak akart tervezni egy olcsóbb, szélesebb körben elérhető gépet, de Jobs ebben is látta az üzleti lehetőséget. Hamarosan meg is született az Apple cég és az első számítógépük, aztán nem volt megállás. Jöttek a fejlesztések, az egyre jobb ötletek és ennek köszönhetően a jobb gépek.

Érdekes volt olvasni Jobs és Woz eltérő gondolkodásmódjáról. Míg Woz mindenki számára hozzáférhetővé akarta tenni a gépeit, Jobs törtető volt. A cég és a vagyon nőtt, de ő mégis folytatta az anyagiasságot elvető életmódját. A kötetben olvashatunk a mantráiról, szokatlan vezetői stílusáról, szigoráról, éles kritikáiról. Woz páratlan gépet alkotott, de Jobs nélkül nem sikerült volna egy ilyen vállalatot felépíteni. Együtt tették naggyá az Apple-t. 

 "Steve Wozniak termékének az volt a legnagyobb erőssége, hogy műszaki szempontból szinte bármire alkalmas volt. Aztán jött Steve Jobs, és a lehetőséget valósággá változtatta. A két tehetség kombinációja tette őket erőssé."

Néhány év alatt milliókat kaszáltak a gépeikkel, de voltak gondok a cégen belül, főleg a stílusa miatt. A Mac születése környékén például tucatjával küldött el alkalmazottakat, mert szerinte nem volt elég jók, ezért aztán nem volt épp felhőtlen a munkahelyi légkör. Csillaga ettől függetlenül is felívelőben volt. '82-ben az év embere cím helyett az év gépének nevet Jobs személyi számítógépét. Közben kapunk bőven számokat, hogy milyen bukásnak tűnt az elején a Mac, miközben az Apple II-t vitték, mint a cukrot.

Nem maradhatott ki a kötetből az sem, amikor Jobs-ot kirúgta az igazgatóság, valamint a NeXT-csapatával végzett munkája. Hihetetlen érzékkel látta már '86-ban, hogy a hálózati számítástechnika a jövő és azon dolgozott, hogy ez gépeinek se okozzon problémát. Eközben a magánéletéből is kapunk szeleteket, többek között anyja megbetegedéséről, megtudjuk miként ismerte meg feleségét, s általa hogyan talált nyugalomra személyes életében  '90-es évek elejére. Később olvashatunk gyerekeiről, valamint apja haláláról is.

Bill Gates-szel folytatott rivalizálása is helyet kapott a kötetben, de a Pixar megmentésére tett törekvései sem maradhattak ki, sőt arról is olvashatunk, hogy a The Walt Disney Company legnagyobb részvényesévé vált 2006-ra.

1996-ban aztán eljött a nagy visszatérés az Apple-höz, a NeXT barátságos felvásárlással beolvadt az Apple-be. Ezután jöttek a nagy átszervezések, és vele a sikerek. Először az iPod, vele az iTunes szólt hatalmasat. Olvashatunk Jobs küzdelméről a rákkal és arról, hogy lábadozása után még célratörőbben, még elhivatottabban tért vissza, hogy aztán az emberek a kezükbe vehessék az iPad-jüket, majd az iPhone-jukat. És arról is olvashatunk a kötet végén, hogy még épp megélte, hogy általa felvirágoztatott birodalom megelőzte 2010-ben a Microsoftot, amivel a világ legnagyobb értékű technológiai vállalatává vált.

A pasi hihetetlen dolgokat vitt véghez. Kreativitásának és zsenialitásának tükrözésére bőven elég a következő adat: 458 szabadalom fűződik a nevéhez. Oké, ennek csak töredéke, ami ténylegesen számít, mert az Államokban még arra is szabadalmat kérnek, hogy ők kerekítették le először a kijelző sarkát. Ettől függetlenül, bőven akad lenyűgöző termék a szabadalmai között. Páratlan innovátor volt és bár személyisége hagyott kivetni valót maga után, céltudatossága és marketingérzéke segített sikerre vinni az ötleteit. Kevin Lynch pedig remek érzékkel szedte össze élete fontos állomásait egy színes, izgalmas kötetbe.

"Elég őrült volt ahhoz, hogy azt higgye, meg tudja változtatni a világot. És meg is változtatta."

steve-jobs-egy-zseni-eletrajza.jpgA kötet kedvezményes áron megvásárolható a borítóképre kattintva a kiadó honlapján.

Köszönöm a lehetőséget a Kossuth Kiadónak!

Fordította: Nimila Zsolt

Kövess minket Facebookon!

Elon Musk és a fantasztikus jövő feltalálása

Share:

Megjegyzés küldése

Designed by OddThemes | Distributed by Blogger Themes