Ki fél a haláltól egy posztapokaliptikus világban?

Könyvajánló - Nnedi Okorafor: A halálmegvető

Egy egyedülálló fantasy,
posztapokaliptikus világ, afrikai mítoszok,
erőszak, elnyomás, törzsek közti vérontás
megspékelve egy kis varázserővel.

Tavaly hozta el a magyar olvasóknak az Agave Könyvek Nnedi Okrafor World Fantasy-díjjal jutalmazott regényét, mely A halálmegvető címet viseli. A történet a filmipart is meggyőzte, az HBO készít belőle televíziós sorozatot, ráadásul a vezető producer nem más, mint a világhírű Tűz és jég dala ciklus írója, George R. R. Martin.

A történet egy posztapokaliptikus Afrikába repíti az olvasókat, ahol az emberek elszigetelve egymástól háborúskodások közepette élik mindennapjaikat. Folytonosak a vérontások, a kegyetlenkedések. Két nép van a középpontban, az okekék és a nuruk, csatáik gyakran végződnek az épp vesztes falu lányainak megerőszakolásával. Egy ilyen aktus eredményeként születik meg a történet főszereplője, Onyesonwu.

Erőszakból fogant és egész életét kitaszítottként kénytelen leélni, mert az ilyen félvérek, az ewuk a hiedelmek szerint rontást hoznak a törzsre, a világra. Ha az ember számkivetettként nő fel, nem meglepő, hogy dühös és időnként erőszakos, ám minden megváltozik, amikor tizenegy éves korában rádöbben nemcsak bőrszíne és származása más, egyedülálló varázserővel bír.

Neme is megnehezíti, hogy találjon valakit, aki megtanítja használni az erejét, mígnem találkozik egy ewu fiúval, Mwitával, aki szintén képességgel született és segít neki tanulni. Nyilván ez nem mindenkinek tetszik, pláne egy olyan nagyhatalmú varázslónak, akinek uralkodói terveit próbálják keresztülhúzni. Gyerekként kitaszítottként élt, most mégis céltáblával a hátán próbálja megmenteni a törzsek ártatlanjait és békét hozni a népeknek.

A regény során látjuk felnőni Onyesonwut, megismerjük első szerelmét, kettejük kalandját, egy igazi fejlődésregény. Ám a lányt nemcsak a bosszú hajtja, hanem próbálja kitalálni miként vethetne véget a generációkon át tartó viszálynak, a felesleges vérontásnak a törzsek között. Elindul egy úton, ahol igazi harcossá válhat. Elég brutális a könyv, nemi erőszak, elnyomás, fajirtás, rasszizmus, öncsonkítás, de emellett azért a remény is megcsillan a kötet lapjain.

Érdekes volt, hogy az elmaradott, középkori körülmények között élő törzsek mellett jelen volt a leáldozott technológiák nyoma a sivatagban elszórt számítógépek, gps, stb nyomán. Talán nem is mondanám, hogy tisztán fantasy a regény, mert akadnak sci-fi elemek is. A regény eleje és a vége tetszett, bár nem mindig voltam kibékülve a leányzó stílusával, viselkedésével, ráadásul menet közben voltak kicsit lassabb, számomra unalmasabb részek, de összességében a mesés egzotikus tájaknak, a sokszínűségének és a misztikus mivoltának köszönhetően tetszett a regény. Kíváncsian várom, hogy fog ez a történet mutatni tévésorozat formájában.

nnedi_okorafor_a_halalmegveto_b1.jpgSzeretnél többet megtudni a könyvről? Kattints a képre, a kiadónál kedvezménnyel beszerezheted!

Fordította: Ballai Mária

Köszönjük, Agave Könyvek!

Érdekelnek a könyvújdonságok? Kövess bennünket Facebook-on is!

A holló jele trilógia

Így neveld az ördögödet!

Elkenni az árulók száját az űrben

Share:

Megjegyzés küldése

Designed by OddThemes | Distributed by Blogger Themes