Dubaj, a csillogó sivatagi metropolisz, a rekordok birodalma

Könyvajánló - Marco Polo: Dubaj

Az arab világ csillogó gyöngyszeme, Dubaj évente turisták millióit vonzza. A valamikori sivatagi halászfalu mára toronyházak, bevásárlóközpontok otthona. Sőt! Ha már elegünk volt a melegből, betérhetünk a helyi síparadicsomba is csúszkálni vagy pingvinekkel úszni.

Egy újabb izgalmas úticélt igyekszik megmutatni nekünk a Marco Polo sorozat Dubaj című kötete. A legjobbkor, ugyanis a téli hónapok a legideálisabbak ellátogatni az Egyesült Arab Emírségekbe, hisz ekkor az átlaghőmérséklet kellemes 20-25 fok, a nyári rekkenő 35-45 fok helyett. Ez a szuper Marco Polo kötet pedig szuper támpontokat kínál, hogy időben megtervezhesse az ember, hogy mit is szeretne megnézni az utazás alatt.

Személy szerint még mindig szeretem ezt a sorozatot és mindenkinek ajánlom, mert mindent megtalálunk a köteteiben, ami egy klassz utazáshoz kell. A legizgalmasabb látnivalók, érdekességek, tippek vásárláshoz, étkezéshez, sportoláshoz. Négy klassz élménytúrát is találunk, így azoknak is megvan a tökéletes menetrend, akik szeretik készen kapni a programot. Praktikus tanácsokat is találunk és külön részt kapott a "Mit ne tegyél!", amelyek egy számunkra merőben eltérő kultúrában való eligazodásnál nagyon fontos szerepet játszanak.

Most pedig kedvcsináló gyanánt vegyünk számba néhány kihagyhatatlan látnivalót. Elsőként jöjjön a város egyik jelképé vált felhőkarcoló, a Burj Khalifa, mely a maga 828 méterével ma a világ legmagasabb épülete. A toronyház legkedveltebb része a 124. emeleten található panoráma kilátó, ahonnan lenyűgöző látvány tárul elénk a városra, a sivatagra és az óceánra. Egy rendkívül gyors lifttel rendelkezik az épület, de ha valaki komoly kihívásra vágyik, akkor elárulom, hogy a legfelső, azaz a 160. emeletig 2909 lépcsőfok vezet. A tervezésnél nemcsak az épületre fektettek nagy hangsúlyt, hanem a környezetére is. Egy sétányokkal tarkított, hangulatos és látványos kert veszi körül. Itt található például a jellegzetes Dubai-szökőkút is, melyet a világhírű Bellagio-szökőkút mintájára terveztek.

Dubai számos lélegzetelállító építménnyel rendelkezik, de a legkülönlegesebbek a part mentén felsorakozó mesterséges szigetei. Legtöbbjük még mindig nem érte el végső formáját, de a leghíresebb közülük, a pálmát mintázó Palm Jumeirah már teljes pompájában szolgálja ki az ide érkezőket. A sziget számos luxusszállodának, szórakoztatóközpontnak, villáknak és gyönyörű strandoknak ad otthont. A tömegközlekedést pedig egy közel öt és fél kilométer hosszú pályával rendelkező egysínű vasúttal, a Palm Jumeirah Monorail-el oldották meg, mely a sziget lábától egészen a sziget legtávolabbi pontjáig, az Atlantis Hotelig vezet.

Dubaj tele van különlegességekkel és számos rekorder épületet is találunk itt. Ide tartozik a Burj al-Arab is, mely 280 méterre a partról található, mesterséges szigeten épült szálloda, ami a maga 321 méteres magasságával a világ legmagasabb szállodája. Az épület vitorla alakú sziluettjét arra tervezték, hogy a város jelképé válhasson. Nos, a terv bevált. A modern Dubai igazi ikonikus épületévé vált a világ egyik legszínvonalasabb luxusszállodája. Bérelhetünk Rolls-Royce-t akár sofőrrel is, mehetünk helikopteres kirándulásra, étkezhetünk a világ legjobb éttermeiben, vagy ejtőzhetünk a teraszon kialakított medencében, miközben élvezhetjük a parádés panorámát. 

Ha már szédülünk a magasban és valami igazán extrémre vágyunk, akkor irány a Ski Dubai. Ha valaki húsz éve azt mondta volna, hogy "Hé, gyere, menjünk síelni a sivatagba" biztos mindenki bolondnak nézi. De errefelé tényleg az abszolút mindenre kiterjedő luxusélmény nyújtása a cél. Ennek szellemében épült 2005-ben a Ski Dubai. Egy különleges fedett síközpont, amely 22 500 négyzetméteren terül el és 6000 tonna hó gondoskodik a pazar élményről. Található itt egy 85 méter magas hegy, melyen öt különböző meredekségű és nehézségű pálya, felvonó és lift várja a téli sportok szerelmeseit. Emellett egy hatalmas játszótér (Snow Park) is helyet kapott, ahol szánkópályák, mászótornyok, óriás hógolyók és jégbarlang szórakoztatják a család kisebb tagjait.

Ha ez még nem lenne elég, a Ski Dubai számos pingvinnek ad otthont, akikkel lehetőségünk van személyesen is érintkezni, akár úszhatunk is velük. Ráadásul még azzal sem kell bajlódnunk, hogy a sí- vagy snowboard felszerelést cipeljük a nyaralásra, ugyanis a belépőjegy a teljes felszerelés bérlésének árát is tartalmazza. Az pláne sokkoló, hogy mindez egy hatalmas bevásárlóközpont, a The Dubai Mall része.

Na, de ennyivel nem tudhatjuk le a helyet, mondhatnánk, hogy a plázák ásza. Ugyanis a Dubai Mall a világ legnagyobb bevásárló, szórakoztató és szabadidős központja a maga röpke 1,124 millió négyzetméterével. (Egy kis viszonyítási alap: a budapesti Westend City Center 186 ezer négyzetméter, ami hatszor férne el a dubai-i plázában.) Több mint 1200 üzletében garantáltan minden megtalálható a világ luxusmárkái közül, sőt betérhetsz síelni, korcsolyázhatsz, megcsodálhatod a Dubai Aquariumot vagy szórakozhatsz a vidámparkban. Ha nem szeretnénk vásárolni, akkor sem kerülhetjük el, hiszen innen lehet feljutni a világ legmagasabb felhőkarcolójába, a Burj Khalifába, ráadásul az itt található akvárium is a világ legnagyobbika. A 2009-es megnyitás évében 39 millió látogatót számláltak, de mára már évente mintegy 100 millió látogatót vonz ez az épület kolosszus.

Mindenkit persze nem vesz le a lábáról a modern építészet, de nyugi, ők sem fognak unatkozni. Nekik (és amúgy mindenkinek, aki ide érkezik) érdemes ellátogatni az Al Fahidi Erődhoz. Ez a 18. századi erőd a város legöregebb épülete, amely ma a Dubai Múzeumnak ad otthont. Hadtörténeti kiállítás, élethű arab figurák, régi öltözékek, fegyverek, hangszerek. Mindezt pedig fény- és hangeffektusokkal teszik még érdekesebbé. Megismerhetjük a térség régi lakóinak életét, szokásait, kultúráját. Betekintést nyerhetünk pár száz évre visszamenőleg a kereskedők, halászok mindennapjaiba. Mindezt életnagyságú kiállítási tárgyakon keresztül. A leglátványosabbak a hagyományos halászhajók (dhow). Szerintem mindenképp érdemes a modern világból kiruccanni néhány órára és megismerni a város történetét. 

Dubai legszebb látnivalói közé tartozik a Jumeirah Mosque (mecset). Ez a hatalmas és gyönyörű mecset 1200 hívő befogadására is képes, ráadásul a város egyetlen olyan mecsete, ami nyitva áll a nem muzulmán vendégek előtt is. Az iszlám építészet egyik legszebb alkotása, melyet fehér kőből építettek. És bár új épület, hiszen 1998-ban épült, figyeltek a tradíciókra és a Fatimid hagyomány szerint építették, ezért hatalmas központi kupoláját két minaret fogja közre. Ha ide látogatunk tartsuk tiszteletben a hagyományokat. A férfiaknak hosszú nadrágot, a hölgyeknek  pedig fejkendőt kell viselniük, és még fontos tudni a gyerekkel nyaralóknak, hogy öt éven aluli gyermek nem léphet a mecsetbe.

A kötetet a Corvina Kiadó bocsátotta a rendelkezésünkre, köszönjük!

3212274.jpgA borítóképre kattintva kedvezményes áron megrendelhetitek a kiadó honlapján.

Ha tetszett az összeállítás, kövess minket a Facebookon is!

Portugália lelkesít, felvillanyoz és bámulatba ejt

Három mesés sziget, melyek számos kalandot ígérnek: Madeira, Szardínia és Korfu

Mesés látnivalók a természeti kincsekben és kulturális látnivalókban gazdag Szlovéniában

Share:

Megjegyzés küldése

Designed by OddThemes | Distributed by Blogger Themes