Portugália lelkesít, felvillanyoz és bámulatba ejt

Könyvajánló - Marco Polo: Portugália

Szeretnél egy szuper helyre utazni a nyáron, de még nem tudod hova? Olyan helyet keresel, ahol mesés strandok, gyönyörű kirándulóhelyek és izgalmas, nyüzsgő városok is várnak? A tökéletes helyszín: Portugália! 

fokepportugal.jpg

Még mindig nagy kedvencem az útikönyvek sorában a Marco Polo sorozat. Főleg, ha az ember kezében már akadt ilyen kötet, akkor a tematika alapján pillanatok alatt megtalálja, amire szüksége van. Tuti tippek esős időben? Pipa. Tuti ingyen helyek? Pipa. Tipikusan portugál látnivalók? Pipa. És még hosszú a lista. Ebben a kis helyen is elférő, de tartalmas kötetben minden adott, ami kellhet a nyaralás alatt.

Naprakész információk érdekességekről, látnivalókról, gasztronómiáról, vásárlásról,  sportolásról, izgalmas élménytúrák, praktikus tanácsok, ünnepek, időjárás és még egy kis szótármelléklet is helyet kapott a legfonotsabb kifejezésekkel. Persze a térképek sem maradhattak ki a látnivalók pedig öt régióra osztva találhatóak, így könnyebb megtaláljuk a célpontot. Egy kis kedvcsináló gyanánt jöjjön most egy-egy látnivaló minden régióból.

 

Elsőként irány Észak-Portugália, ahol gyönyörű erdők, pazar strandok, szőlőültetvények és lenyűgöző történelmi városok várják az utazókat. Itt található az ország második legnagyobb városa, Porto, ahol csak úgy záporoznak a látnivalók. Mint például Igreja Dos Clérigos, ahol ugyan fel kell kötni a gatyát, mert a templom 76 méter magas tornyába jutáshoz egy keskeny lépcsősorral kell megküzdeni, de a kilátás mindenért kárpótolja az embert. Ebben a régióban találjuk Bragát, a "portugál Rómát", de ami garantáltan levesz mindenkit a lábáról az Viana do Castelo, a régi kereskedő- és kikötőváros. A várost védelmező hegyen található kegytemplom és a pazar panoráma elkápráztatja az embert. Ha pedig kigyönyörködtük magunkat, akkor szuper fövenyes strandok várnak minket a parton.

Következő állomás: Közép-Portugália, ahol várak és kolostorok sora vár vagy egy szuper túra a természetben. Kalandozás a Castelo Branco sövénymozaikja között, hajókázás Aveiro csatornáin, strandolás Costa Novában, ahol festői halászkikötőben is eltölthetjük az időt, vagy a botanika és a természet, a túrázás szerelmeseire egy évszádos fákkal tarkított parkerdő várja a Mata Nacional do Bucacoban. Nazaréban pedig a sziklákról élevezhetjük a naplementét miután élveztük a pihenést, a dús habokat a fövenyes strandon. Előbbihez egy kicsit meredek gyalogúton juthatunk vagy használhatjuk az ascensort, az 1889-ben átadott siklót is.

sunrise-torre-belem-lisbon-portugal-2-21-1.jpg

A harmadik régió Lisszabon és környéke. Azt mondják ebbe a fővárosba csak beleszeretni lehet. Itt találkozik a múlt és a jövő, ráadásul számos magaslata teszi lehetővé, hogy fentről gyönyörködjünk a városban. Szent György vár, főníciai és római maradványok, mór mecset, nyüzsgő belvárosi utcák, lélegzetelállító Basilica da Estrela, kolostor, múzeumok, a kikötőben pedig egy igazán különleges torony, a Torre de Belém, mely a 16. század óta magasodik a Tejo partján.

A vadregényes strandok kedvelőinek Alentejo és Costa Azul tökéletes választás. Partfokok, sziklaszirtek, dűnék, paratölgyligetek. Sesimbában, a békés tengerparti városka szuper hely egy kis fürdőzésre, de a búvárkodás kedvelői is jól fognak szórakozni a régióban. Emellett a kultúrára vágyók is bőven találnak kedvükre valót, például római kori romokat Évorában, hangulatos világítótornyot a Cabo Espichelnél vagy, akik egy kis borzongásra vágynak, irány a Capela dos Ossos, a "Csontkápolna", ahol mintegy ötezer ember csontvázának darabjaiból álló boltívek, falak várják a látogatókat. A kissé morbid helyszín kapuján pedig az alábbi felirat olvasható: "A csontjaink itt várnak a tieidre." - kihagyhatatlan látnivaló.

Végezetül pedig az ország déli csücske, Algarve, ahol finom homokú strandok, kristálytiszta víz, meredek sziklás tengerpartok, néhány kilométerre a parttól pedig kedves hegyi falvak várják az utazókat. Érdemes ellátogatni Lagos barlangjaihoz, felkutatni és kipróbálni a hangulatos kocsmákat és éttermeket, ellátogatni az egzotikus állatok otthonául szolgáló állatkertbe, de a kihagyhatatlan látnivalók listájának sorát bővíti egy kis gyönyörködés Faro székesegyházának harangtornyából, a bolyongás Olhao óvárosának labirintusszerű kis utcáiban és egy igazán különleges és izgalmas helyszín: a Cabo de São Vicentén álló világítótorony, mely megmutatja, hogy ott végződik Európa. 

3414836.jpgA könyvet a Corvina Kiadó bocsátotta rendelkezésünkre recenziós céllal, amelyet itt is köszönünk!

Többet szeretnél megtudni a könyvről? Kattints a képre és rendeld meg kedvezményesen a kiadótól!

Kövess minket a Facebook-on is!

Madeira, Szardínia és Korfu

Egy igazi mediterrán sziget, Kréta

Merülj el Észak-Olaszország varázslatos világában

Share:

Megjegyzés küldése

Designed by OddThemes | Distributed by Blogger Themes