Merülj el Észak-Olaszország varázslatos világában

Könyvajánló - Észak-Olaszország (Marco Polo)

Modern mediterrán életérzés, magas életszínvonal, gazdag kulturális örökség, gyönyörű városok, várak, paloták, templomok, operaházak, pazar hegyvonulatok, árnyas fenyők, homokos strandok, kiváló borvidékek és termelői piacok.

Marco Polo egyik legújabb kiadványában Észak-Olaszország mesés vidékére kalauzolja el a kíváncsi utazókat. Ha úgy döntesz nyakadba veszek ezt a gyönyörű vidéket, ez a kiadvány jó társad lesz az utad során. A kihagyhatatlan látnivalók mellett tippeket találsz gasztronómiára, vásárlásra, esős napokra, spórolásra, sportolásra, aktív pihenésre és családi utazásokra is. De nem maradtak ki a sorozattól megszokott izgalmas élménytúrák sem, valamint a naprakész információk, linkek, appok, blogok, praktikus tanácsok, szótár- és térképmellékletek sem. A legfontosabb látnivalók öt régióra bontva találhatók meg a kötetben. Nézzük meg miért is érdemes egy klassz kiránduláshoz Észak-Olaszországba látogatni.

12523949_10153392626512617_3772194115367937436_n.jpg

Elsőként ellátogatunk Olaszország északnyugati részéhez, ahol vár minket az Alpok négyezer méteres hegyeivel és a pazar fürdőhelyek a tengerparton. Hegyekkel övezett bájos kisvárosok, kolostorok, várak, római kori építmények, múzeumok, a parton pedig számos kis halászfalu és kikötőváros bújik meg az öblökben és a sziklák között. A magas hegyekben pedig a téli sport szerelmeseit komoly sípályák várják. A régió éke "A büszke" kikötőváros, az izgalmas kulturális metropolisz, Genova, de mindenképp érdemes ellátogatni Torinóba is, ahol csodaszép palazzók és látványos árkádsorok között sétálva fedezhetjük fel a várost. Ha pedig az Európai Unió legmagasabb hegyére látogatnánk, akkor irány a Mont Blanc a Skywall Monte Bianco felvonóival, és már nincs is más dolgunk csak élvezni a lenyűgöző panorámát. (kép: fb.com./skywaymontebianco)

adobestock-erdpyramiden-ritten-26773797.jpg

Enyhe klímája teszi különösen vonzóvá a hegyvidékre vágyók számára Dél-Tirolt és Trentinót. Északkeleten várnak a Dolomitok, a lombard kultúra és a lagúnák város, Velence. Érdemes ellátogatni egy isteni almás rétesre Bozenbe, majd megcsodálni Tirol leghíresebb faszobrászának oltárát a griesi plébániatemplomban, kirándulni egy jó Longomosóban, ahol a természet mesterműve, a földpiramisok, mint kőből és agyból készült fenyőtűk merednek az ég felé. De utunk során semmiképp ne hagyjuk ki Trentinó, ahol várak százai őrködnek a hegycsúcsokon és a völgyek bejáratánál. Északkeleten található a neves egyetemváros, Padova, Triesztben az adriai kikötőben élvezhetjük a naplementét és semmiképp se hagyjuk ki a vízen épült álomszép várost, Velencét.

A következő fejezetben megismerkedünk a Felső-olaszországi tavak gyönyörű vidékével. Hegyek, villák, várak, fenyvesekkel borított szirtek, lankás dombok és kisvárosok teszik feledhetetlenné az itt tett kirándulást. A kétágú villára emlékeztető Comói-tó egyik csücskében található Como, ahol kávézók teraszán ülvezve élvezhetjük a pihenést, Cernobbiótól indulva pedig pompás villák egész sora rejt hírességeket. Egy hajókázás keretén belül érdemes megcsodálni a vidéket. A Garda-tó az ország legnagyobb tava, vidékének egy külön könyvet szenteltek a Marco Polo sorozatban, ide kattintva kaphattok egy kis ízelítőt a kötetből. Ha már legek, akkor Olaszország legnagyobb tavi szigete, a Monte Isola található az Iseói-tóban. Találunk itt egy kis hegyet, sok erdőt és néhány települést. Következő tava a Maggiore-tó, melyet a szomszédos helyekről mindenképpen érdemes megnézni. A Sassa del Ferróra (1062 méter) és a Mottaronéra (1491) is feljuthatunk kötélpályás felvonóval. És elérkeztünk az utolsó tóhoz, ami a Orta-tó. Egy bájos, festői szépségű tó, mely megbújik a piemonti dombok között. A legjelentősebb üdülőhelye, Orta San Giulio csupán ezer lakosú, de központjában szép barokk villák, templomok, valamint árkádos, freskókkal díszített reneszánsz Városháza található.

Ezután ismerkedünk meg a Pó-síkság vidékével és Milánóval. A vidéket modern iparvárosok és nyüzsgő metropoliszok tarkítják. Itt található többek között Bologna, amely Európa legrégebbi egyetemével büszkélkedhet. Aztán Milánó, melynek éke a dóm. A csodás, márványba öltözött, több mint száz toronnyal díszített meseszép épület a világ egyik legnagyobb gótikus katedrálisa. Aki ellátogat ide, feltétlenül menjen fel a szobrokkal, vízköpőkkel tarkított tetőre, gyönyörű a kilátás. És érdemes megnézni Parmát, a művészet és a zene városát is, mely a Pó-síkság termékeny völgyében fekszik. Ha néhány szót kellene mondani, amiről az olaszok jutnak az ember eszébe, legtöbben biztosan említenénk a tésztát is. Parmában található az ország legnagyobb tésztagyárának, a Barillának a székhelye, ugyanis 1877-ben az alapító, Pietro Barilla itt nyitotta meg első üzletét.

És ezzel el is érkeztünk az utolsó régióhoz, Közép-Olaszországba, ahol szelíd dombvidékek és régi városok várják az utazókat. Toscana, Umbria, Marche vidéke más-más élményt nyújt. Firenze látnivalói közül kiemelkedik  a Ponte Vecchio és a Piazza del Duomo hármasa: a dóm, a harangtorony és a keresztelőkápolna. Ha a szőlőbirtokok világába vágyunk, akkor irány Chianti, ahol a borkóstolás előtt akár egy kerékpárral is bejárhatjuk a környező dombokat, erdőket. A vadregényes tájakra vágyók Marchéban találják meg számításaikat, ahogy a hegyvidék mellett a sziklákkal övezett öblökben hosszan elnyúló, homokos tengerpart várja a megfáradt utazókat. Ha pedig megnéztük Firenzét, semmiképp se hagyjuk ki a város örök ellenlábasát, Sienát, ahol paloták és varázslatos, fekete és fehér márványba öltözött katedrális várja, hogy elmerüljünk szépségében.  

139480756.jpgA könyvet a Corvina Kiadó bocsátotta rendelkezésünkre recenziós céllal, amelyet itt is köszönünk!

Többet szeretnél megtudni a könyvről? Kattints a képre és rendeld meg kedvezményesen a kiadótól!

Fordította: Almássy Ágnes

Kövess minket a Facebook-on is!

Toszkána kihagyhatatlan látnivalói

Garda-tó: déli életérzés, bájos óvárosok, festői kikötők, ízletes ételek és italok

Tökéletes őszi célpont: Róma, az Örök Város

Velence nem ér véget a karneválnál...

Share:

Megjegyzés küldése

Designed by OddThemes | Distributed by Blogger Themes