Három mesés sziget, melyek számos kalandot ígérnek: Madeira, Szardínia és Korfu

Könyvajánló - Marco Polo: Madeira / Szardínia / Korfu

Még nem tudod hol szeretnél idén nyaralni? Mutatok három gyönyörű szigetet és remélem most találsz majd rá az álomcélra. :)

Ha valaki egy jó kis külföldi nyaralást tervez nincs könnyű dolga. Rengeteg gyönyörű hely, milliónyi látnivaló, izgalmas ételek, számos felfedezésre váró, kalandokat ígérő helyszín. Mégis mi alapján dönthetünk? Előttem hever épp három kiváló Marco Polo kötet, melyek egy-egy mesés szigetre kalauzolják el az utazni vágyókat. Hátha épp egyik lesz a várva várt kaland helyszíne.

Szeretem a Marco Polo sorozatot, mert az információk átláthatóak, naprakészek, rengeteg látnivaló kapott helyet bennük, számos tuti tipp esős napra, olcsó időtöltésre, családi programra, bevásárlásra, étkezésre, kultúrális szórakozásra. Térképeket, szótármellékletet is tartalmaz, így ha ez a kötet már a zsebünkben van, akkor csak szabadidőre, némi pénzre és egy strapabíró cipőre van szükségünk, hogy nyakunkba vegyük az áhított szigetet.

madeira.jpg

Elsőként repüljünk el Portugália mesés szigetére, Madeirára. Hegyek, tengerpart, csodás települések, természeti szépségek és pazar ételek. Az "örök tavasz szigetének" is nevezett virágokkal, pazar parkokkal teli szigeten, ahol még télen is futhatunk 15-20 fokos kellemes kirándulóidőbe. Érdemes ellátogatni a sziget mintegy 20 százalékát borító babérerdőbe, mely lassan negyed évszázada a természeti világörökség része. De igazi kirándulószigetté az öntözőcsatornák, a levadák hálózata tette, mivel a karbantartásra szolgáló ösvények egy különleges szerteágazó úthálózatot hoztak létre, melyet a kirándulók is előszeretettel élveznek. Amerre csak járunk sorra mesés panorámák várnak ránk.

1481535_1.jpgA természeti látnivalók mellett igazi turistaparadicsomként várja az utazókat a sziget fővárosa, Funchal, ahol az óváros sokszínű utcáin sétálhatunk, megcsodálhatjuk a székesegyházat, ellátogathatunk számos múzeumba, például a Casa Museu Frederico de Freitasba, ahol megismerhetünk többek között pazar bútorokat, kínai művészeti alkotásokat vagy tehetünk egy nagy sétát a 17. század elején épült erődbe, a Fortaleza do Pico de São João-ba. Nem szabad kihagyni a város függővasútját, ahonnan a magasból szemlélhetjük meg ezt a gyönyörű várost. Ha pedig igazán gyönyörű parkot szeretnénk látni, akkor el kell látogatnunk a 600 méter magasan elterülő Palheiro-kertekbe, mely a sziget legváltozatosabb és legszebb parkja.

A sziget déli részein hangulatos halászfalvak, banánteraszok, szőlőskertek és fürdőzésre alkalmas öblök, meredek sziklafalak, ahonnan zuhatagok zúdulnak a keskeny tengerpartokra. Calhetában pedig aranyló homokos strandon élvezhetjük a strandéletet. Északra kalandozva a sziget zord, de lebilincselő részét ismerhetjük meg. Lávamedencék, vad hullámok, erős széllökések, Santana pedig zsúpfedeles házai miatt vált a sziget északi partjának legismertebb településévé. De a vidék talán legizgalmasabb látnivalóját São de Vicente kínálja, ahol tehetünk egy kirándulást a sziget belsejébe.

Keleten a táj néhány kilométerenként változik: völgyek, öblök, zöldellő magaslatok, terméketlen, sivatszínű talaj, a városokban, falvakban pedig a kortárs építészet párosul az ősrégi kézművesség hagyományaival. Ha pedig igazi aranyhomokos strandolásra vágyunk, akkor érdemes a szomszéd szigetre, Porto Santoba is kiruccanni, ahol 9 kilométer hosszan finom homok várja a strandolókat. Homok, gyönyörű sziklák, mesebeli strandok és kristálytiszta tenger.

A következő varázslatos szigetért, Szardíniáért Olaszországba kell utaznunk. Garantáltan ezen a szigeten sem lesz idő unatkozni: fürdőzés a számtalan pazar strandon, öbölben, túrák a hegyek vadregényes világában, széttöredezett gránittömbök, mészkőszirtek, őszi rekettyések, sűrű erdők, vörösen izzó sziklaszirtek. Rendkívül változatos táj és izgalmas falvak, városok és persze kihagyhatatlan Asinara, a szamarak szigete.

3156602.jpgA Földközi-tenger második legnagyobb szigetét nagyjából száz szaracén torony keretezi, a kötetben pedig a látnivalókat öt régióra osztva találjuk. Észak-Keleten gyönyörű kilátóhelyek, pazar tengerpartok, San Teodoróban pezsgő éjszakai élet, Tavolara, a különleges 5 km hosszú mészkősziget, amely 565 méter magasan emelkedik ki a tengerből, de semmiképp se hagyjuk ki a hegyvidéket sem! Nézzük meg az erezéves olajfákat a Lago di Liscia északi partjánál, gyönyörködjünk a rózsaszín és rozsdavörös sziklákban, a barna homokkőben, közöttük pedig a kőből készül állatok és mitikus lényekben.

Észak-Nyugatot télen erősen megtépázza a szél, emiatt a part nagy része kihalt, de találunk álomöblöket, templomokat, dómokat, mesés várakat, borászatokat, de Algherróba látogatva a tengergyümölcseinek rajongói találják meg számításaikat katalóniai hangulatban.

Délen napsütésből sosem elég, de júliusban és augusztusban csak óvatosan, olyankor borzasztóan zsúfolt. Színes, élettel teli vidék termékeny síksággal, ércben gazdag hegyekkel, régi bányászvárosokkal, halban és flamingókban gazdag lagúnákkal, régészeti múzeumokkal, szökőkútszentélyekkel, búvárparadicsommal, álomszép öblökkel. Kihagyhatatlan látnivalók egyike a Grotta di San Giovanni, mely egy csodaszép 850 méter hosszú cseppkőalagút, melyet egy hegyi patak kísér.

A kanyonok, kanyargós utak és fantasztikus strandok szerelmeseinek irány a keleti partvidék. A Földközi-tenger legszebb fürdőhelyei közé tartozó mesés öblöket sokszor szinte járhatatlan kanyonokról lehet megközelíteni, és itt található Szardínia "Grand Canyonja" is, a Gola Gorropu, mely 200 méter mély és egyes szakaszain csupán néhány széles szurdok. A sziget belseje pedig hegyeket, völgyeket, tavacskákat rejteget. Láthatunk vadlovakat a bazaltfennsíkon, szabadtéri galériákban gyönyörködhetünk az egykori rablótanya falfestményeiben vagy épp túrázhatunk Szicília legmagasabb pontjához.

corfu.jpg

És ezzel el is érkeztünk a harmadik szigethez: ismerkedjünk meg a görög szigettel, Korfuval a Jón-tengeren. Mesés, homokos tengerpartok és számos kihagyhatatlan történelmi látványosság fogadja az utazókat. Több mint négymillió olajfa, ciprusok, 217 km tengerpart, egy gyönyörű panorámával kecsegtető 906 méter magas hegy, évszázados falvak, remek sportolási lehetőségek.

3082381.jpgA sziget fővárosa, Kérkyra (ami a sziget neve is görögül). Hangulatos piac, pazar múzeumok, templomok, erődök, árnyas árkádok, napozás a strandon, majd egy frissítő a strandbárokban. A látnivalók sora a szigeten napokra lefoglalja a nyaralókat. Achíllion, a császári palota, a perouládesi skywalk, ahonnan a sziklák alatti keskeny, fövenyes tengerpartra mesés kilátás nyílik, és a legendák rajongóinak, akik még a szerelmet keresik van egy tökéletes helyszín, Canal d'Amour, ahol azt mondják, ha végigúszik az ember, akkor rámosolyog a szerelem. Egy próbát biztos megér. :)

Látogass el az idilli Panagía-kolostorhoz. A könyvben még arra is kapunk tippet, hogy honnan lehet tökéletes fotót készíteni a sziklán magasodó árnyas árkádos, elegáns falíves, virágos udvarral büszkélkedő 18. századi kolostor. Szintén kár lenne kihagyni az Angelókastrót, a várat, amely tökéletes pontossággal épült rá egy szikla csúcsára.

Nem szabad kihagyni a kikötőket sem, ráadásul érdemes megnézni az egykori velencei hajóépítő csarnok maradványait Gouviában, igazán különleges látnivaló. A panorámák szerelmesei sem maradnak szórakozás nélkül, vár rájuk a Pantokrátor, a sziget legmagasabb csúcsa. Innen lenyűgöző, látványos kilátás tárul a kirándulók szeme elé az egész szigetre, valamint a közeli kisebb szigetekre, de tiszta időben még átleshetünk Albánia partjaira is.

A könyveket a Corvina Kiadó bocsátotta rendelkezésünkre recenziós céllal, amelyet ezúton is köszönünk! 

Többet szeretnél megtudni a könyvről? Kattints a borítóképekre, ahol kedvezménnyel meg is rendelheted őket a kiadó honlapján!

Kövess minket a Facebook-on is!

Korzika, a Földközi-tenger mesés ékköve

Fedezzük fel a bolgár tengerpartot!

Mesés látnivalók a horvát tengerparton II.

Tenerife, az örök tavasz szigete

Montenegró, egy felfedezésre váró paradicsom

Share:

Megjegyzés küldése

Designed by OddThemes | Distributed by Blogger Themes