Fedezzük fel a bolgár tengerpartot!

Könyvajánló - A bolgár tengerpart (Marco Polo)

Aranylóan sárga homok, pazar fürdőhelyek, öblök,
színes napernyők, széllovagok, hangulatos bárok,
kedvező árak, mediterrán életstílus, csodás múzeumok,
izgalmas fesztiválok, történelmi látnivalók.

Az egyik legújabb Marco Polo kötetben két részre osztva olvashatunk a bolgár tengerpart látnivalóiról. Ezek közül szemezgetve mutatok nektek pár kihagyhatatlan látnivalót. Elsőként a tengerpart első felére látogatunk, ahol egymást érik a nyaralóövezetek és a történelmi látnivalók. A bolgár tengerpart egyik legrégebbi települése Balcsik, Csendes öböl, pazar látványt nyújtó mészkőhegyoldalak, fehérre festett, tűzpiros tetejű házak, macskaköves, szűk utcácskák, mesés kertek. Azt mondják a vidék legszebb városa. Itt található a Balcsiki kastély, Mária királyné eklektikus stílusú kastélya egy lenyűgöző botanikus kerttel.

A régió mesés természeti látnivalókkal büszkélkedik, ilyen a Kaliakra-fok is, mely a nyugodt, történelmi hangulatú Kavarna városától délkeletre található. 70 méter magas függőleges sziklafalak páratlan látványt nyújtanak, ahogy a mészkövet helyenként bíborvörös kőrétegek szelik át. Egykor itt állt egy erőd, de ma már csupán romok emlékeznek erre. Ha pazar kilátásra vágyunk, akkor a fok végén található kis kápolnát ne hagyjuk ki. Már maga a tenger látványa is mesés, de nyugodt időben akár delfineket is láthatunk.

kali1.jpg

A déli részen is akadnak izgalmas látnivalók. Hangulatos halászfalvak, vendégszeretet, gyönyörű strandok és a természet szerelmeseit várja a Sztrandzsa hegység hatalmas természetvédelmi területe, természeti rezervátumok különleges növény- és állatvilággal. Burgasztól, Bulgária egyik iparvárosától délkeletre fekszik a sziklás Szent Anasztázia-sziget, mely egykor zarándokhely volt, majd 1925-ben a halálra ítélt bolsevikokat börtönözték ide. Ma egy múzeumnak ad otthont a sziget, az egykori kolostorban pedig egy szálloda üzemel egy jó kis vendéglővel. A búvárkodás szerelmesei megtalálják itt a számításaikat, professzionálisan vezetett búvárexpediciók indulnak a szigetről.

0de218b7c3c14fa3a96f0c94cf9026b1.jpg

Kihagyhatatlan látnivalók között muszáj megemlíteni egy bájos kisvárost, Ahtopolt, melyet a görögök Agatopolisznak, a "Boldogság városának" neveznek. A meleg, nyugodt tenger vonzza a fürdőzőket. A kikötőből indulva pedig egy hangulatos sétálóúton találjuk magunkat. 1918-ben hatalmas tűzvész tombolt a városban, melyet egyedül egy sziklás dombon álló templom, a Feltámadás-templom élt túl, ahonnan gyönyörű kilátás nyílik a tengerpart déli régiójára.

lighthouse-in-ahtopol-bulgaria-milan-ljubisavljevic.jpg

Egy újabb jó kis Marco Polo kötet, amely hozza a megszokott színvonalat. A nevezetességek, fontos látnivalókról kapott naprakész információkat kapunk, emellett kapunk tippeket esős napokra, olcsó programokra, megtudjuk mi tipikusan bolgár, mi trendi. Aztán jön némi infó a helyiekről, szokásokról, ünnepekről, eseményekről, étkezésről, vásárlásról. Találunk ismét izgalmasnak tűnő élménytúrákat, ötleteket, ha aktív pihenésre, sportra vágyunk. A kötet végén pedig egy csokorban linkeket, appokat, blogokat, praktikus tanácsokat, egy rövid szótármellékletet találunk, melyek segítenek még könnyebben eligazodni az országban. Végezetül pedig néhány térkép segíti a tájékozódást. Sok információ, apró méret, kedvező ár. Ezek teszik tökéletes útitárssá a Marco Polo sorozat köteteit.

139482462.jpgA könyvet a Corvina Kiadó bocsátotta rendelkezésünkre recenziós céllal, amelyet itt is köszönünk!

Fordította: Balázs István

Többet szeretnél megtudni a könyvről? Kattints a képre és rendeld meg kedvezményesen a kiadótól!

Kövess minket a Facebook-on is!

Mesés látnivalók a horvát tengerparton I.

Tenerife, az örök tavasz szigete

Ciprus, a szerelem szigete

Mesés látnivalók a horvát tengerparton II.

Madeira: a hegyek és a tenger szerelmeseinek paradicsoma

Share:

Megjegyzés küldése

Designed by OddThemes | Distributed by Blogger Themes