Mesés látnivalók a természeti kincsekben és kulturális látnivalókban gazdag Szlovéniában

Könyvajánló - Marco Polo: Szlovénia

Gleccsertavak, hegyek, gyönyörű erdők, lenyűgöző vízesések, szurdokok, páratlan cseppkőbarlangok, igazi mediterrán hangulatú adriai városkák és hangulatos főváros érdekes látnivalókkal. Ez mind a mesés Szlovénia!

szloveniafokep.jpg

Szlovénia egy meseszép ország! A természeti látnivalók kifogyhatatlan kincsestárát rejti ez az ország. Párommal autóba ültünk és körbeutaztuk az országot. Minden éjjel máshol szálltunk meg és egész napokat töltöttünk erdőkben, hegyek között, mesés völgyekben túrázva és csodás vízesésekben gyönyörködve. Persze nem hagyhattuk ki a lenyűgöző barlangokat sem, sőt még a tengerpartra is tettünk egy kiruccanást és szántunk egy napot, hogy bejárjuk a különleges ékszerdoboznak tartott fővárost is.

Rengeteg mesés emlékem van erről a csodás országról, de nektek könnyebb dolgotok lehet, mint nekünk volt. Napokat töltöttem azzal, hogy a netről összevadásszam azokat a helyeket, amiket érdemes felkeresni. Nektek viszont itt a Corvina Kiadó egyik új Marco Polo kiadványa, amelyen az összes kihagyhatatlan látnivalót összegyűjtötték négy régióra osztva az országot. Szeretem ezt a sorozatot, mert minden adott benne, ami egy utazás előtt szükséges: látnivalók, tuti tippek esőben, gyerekkel, spórolós tippek, gasztro- és bevásárlási ötletek, élménytúrák, összefoglaló a helyi ünnepekről, eseményekről és még egy kis szószedetet is találunk a kötet végén, hogy meg merjünk szólalni szlovén nyelven.

2072877.jpg

Ezúttal kicsit elfogult leszek, és minden régióból egy olyan helyszínt emelek ki a kötetből, ami engem valamiért magával ragadott. Elsőként fedezzük fel Ljubljanát és az ország közepét. Imádtam a fővárosban, hogy gyalogszerrel könnyedén bejárhatók a főbb látnivalók. A vár, a Prešeren tér, a Nemzeti Múzeum, a Szent Miklós-székesegyház, az Óváros kicsiny terein és kanyargós utcáin pedig minden szuvenírt be tudunk gyűjteni, amíg csak a pénztárcánk bírja. És a számomra legfontosabbat hagytam a végére: a mesés hidakat. Aki ismer, meg sem lepődik, hogy a Ljubljanica folyó mesés hídjai vitték el nálam a pálmát. Kihagyhatatlan látnivaló a Prešeren téren található gyönyörű Hármas híd (érdemes korán felkelni, ha teljes mompájában szeretnénk látni, mert napközben már elég sok a turista a környéken), a lakatokkal teleaggatott Mészárosok hídja és a második számú kedvencem, a Sárkányos híd, melyet, mint azt a neve is elárulja, a város címerállata díszít. Érdemes elhagyni a várost is némi látnivalóért. Celjében megnézni a régi várat, bányásznak öltözni a Velenjei kőszénbányánál vagy épp megcsodálni Európa legnagyobb, úsztatott fából épített 13,6 méter átmérővel büszkélkedő vízikerekét Idrijában.

A második régió Bled és Északnyugat-Szlovénia. Ez a vidék egyértelműen a természeti kincsek rajongóit varázsolja el. Hegyek, meseszép tó, csodás kirándulóhelyek. Érdemes sétálni a tóparton, megnézni a várat, esetleg csónakázni, supozni, ha pedig a legjobb kilátást keresed, akkor irány az Ojstrica. Ezek után pedig mindenképpen el kell látogatni a Vintgar-szurdokba. Hangulatos fastégen sétálhatunk a meredek sziklafalak mellett, miközben csodálhatjuk az alattunk zubogó Radovna vízét, az út pedig elvisz minket a Šum-vízeséshez. Gyönyörű!

istockphoto-1337296389-612x612.jpg

Oké, régiónként egy dolgot szerettem volna kiemelni, de bocsi, ez nem fog menni. Ebben a régióban található Bohinj völgye is, ami szerintem az ország egyik legszebb vidéke. Hajókázás a mesés gleccsertavon, túra a Savica-vízeséshez és, ha igazán lenyűgöző panorámára vágysz, akkor irány a Vogel, az 1922 méteres hegyre libegővel fel lehet menni. Fenn bájos kecskés fognak minket szórakoztatni, de egy klassz kis éttermet is találunk, ahol ehetünk valami finom helyi fogást.

A következő régió Piran és dél. Irány az adriai tengerpart! Igazi mediterrán hangulatú bájos városok, mind Piran, mind a szomszédos Portorož. Ráadásul szinte nem is érzékelhető a határ a két város között, ezért egy kényelmes sétával végigjárhatjuk a partot. Aztán várnak ránk a hangulatos terek, kanyargós kis utcácskák, kutak, templomok, a pirani városfal, a portorozi homokos strand és rengeteg mediterrán üdülőhelyre jellemző étterem, bár, kávézó. De a régió legmegnyerőbb látnivalói a cseppkőbarlangok Škocjanban és Postojnában. Utóbbiban egy hangulatos nyitott barlangvasúttal szeljük a métereket a csupasz sziklajáratokon keresztül, majd gyalog járjuk be ezt a gyönyörű barlangot. Nagyon ajánlom mindenki figyelmébe azt a különlegleges túrát, amin mi is részt vettünk. Trek through Three Caves, a nevéből, akik tudnak angolul már rájöttek, hogy ez egy három barlangot átszelő túra. Vezető kísért végig minket a Postojna, a Black és a Pivka barlangokon. Ráadásul nekünk volt olyan szerencsénk, hogy csupán négyen jelentkeztünk a túrára, így az egyik barlangban kaptunk elemlámpákat és a vezető lekapcsolta a világítást a barlangban, hogy megtapasztalhassuk, milyen érzés lehetett az egykori felfedezőknek a vaksötétbe besétálni. Életreszóló élmény volt!

A negyedik és egyben utolsó régió Mariborba és Északkelet-Szlovéniába repíti az olvasót, leendő utazót. Maribor egy hangulatos kisváros, ahol a Piramidára mindenképp érdemes felmenni. Innen 386 méter magasból az egész város a lábaink előtt hever. Kicsit fárasztó az út felfelé, de higgyetek nekem, megéri! Aztán sétálhattok egyet a Fő téren vagy megnézhetitek a világ legrégebbi szőlőtőkéjét, mely mintegy 450 éve kúszik fel a homlokzatra az Öreg szőlőtőke házánál. A régióban szőlőhegyek, régi templomok, hangulatos gazdaságok várnak a kirándulókra. Télen pedig igazi síparadicsommá változik a régió. 

2779261.jpgA kötetet a Corvina Kiadó bocsátotta rendelkezésünkre recenziós céllal, melyet ezúton is köszönünk!

A képre kattintva kedvezményes áron elérhető a kötet a kiadónál!

Kövess minket a Facebookon is!

Szlovákia: számtalan mesés természeti kincs és pazar építmények országa

Merülj el Észak-Olaszország varázslatos világában

Kalandozások Skócia mesés tájain

Share:

Megjegyzés küldése

Designed by OddThemes | Distributed by Blogger Themes