Szlovákia: számtalan mesés természeti kincs és pazar építmények országa

Könyvajánló - Szlovákia (Marco Polo)

Mesés természeti látnivalók, pazar hegyek,
barlangok, ligetek, hévízforrások,
lenyűgöző építmények, köztük több mint 200 várrom
és több száz gyönyörű kastély. 

slovakia-spis-castle.jpg

Északi szomszédunk, Szlovákia is tartogat bőven látnivalókat. A Marco Polo kiadványában öt fejezetre bontva találjuk meg a legfontosabb látnivalókat. Az első fejezetben találjuk Pozsony és a Kis-Kárpátok kihagyhatatlan látnivalóit. Pozsony, azaz Bratislava eleven főváros, bár, ha délről közelítjük meg a várost, akkor először nem látunk mást, csak panelrengeteget. Ez a városrész Pozsonyligetfalu, amely 130 ezer lakosával város a városban. De, amint beérünk az Óvárosba, mintha egy másik világba csöppentünk volna. Egy gyönyörűen restaurált városrész, mely fölé magasodik négy tornyával a Pozsonyi vár (lásd a lenti képen), de érdemes megnézni még többek között a Grassalkovich-palotát, a Zsidó Múzeumot, a Szent Márton-dómot, a szuveníreket pedig megvásárolhatjuk a Michalská ulica körüli sétálóutcákban. Pozsonyból gyorsan elérhetőek a Kis-Kárpátok települései. Többek között Cseszte, ahol megcsodálhatjuk a felvidék egyik legnagyszerűbb várát, ez a Vöröskő, aztán ihatunk egy hűsítőt a borászatáról híres Modra városában vagy megcsodálhatjuk a Tudományos Akadémia vendégházaként üzemelő szomolányi kastélyt.

2014-03-26_panoramio_6.jpg

Szlovákia két legnagyobb sík területe a Csallóköz és a Vág völgye. Aki ember által épített látnivalókra kíváncsi, annak ajánlom Révkomáromban az erődöt, az Európa teret, Nyitrában a Szent Emerám-székesegyházat, ahonnan a panoráma is lenyűgöző, de Nyitrától mintegy 34 kilométerre található Kistapolcsányi kastély is megér egy kiruccanást, ez volt az egykori Csehszlovákia elnökeinek nyári rezidenciája (lásd a lenti képen). De érdemes ellátogatni még a trencséni várhoz is, mely a Várhegyen magasodik a Vág völgye fölé.

5300119_kastelytura_szlovakiaban_bajmoc_vara_es_a_kistapolcsanyi_kastely_006.jpg

Ha pedig a természetbe vágyunk, kirándulnánk, túráznánk, barlangásznánk, sziklát másznánk, bringáznánk, vadvízi eveznénk vagy síelnénk, a mi helyünk a Fátra és a Tátra. Az ország legmagasabb hegyláncai lélegzetelállítóak. Mesés alpesi környezet, kitűnően kiépített túraútvonalak nemcsak profi túrázóknak, könnyű, kényelmes erdei sétára is bárki megtalálja itt a számításait. Ráadásul, aki egy hangulatos tó partján élvezné a pazar kilátást, annak ajánlom a mélykék Csorba-tavat (lásd a lenti képen). Sajnos nekem még nem volt szerencsém hozzá, de azt mondják Szlovákia egyik legszebb medencéjén haladhatunk végig, ha a Vrátna völgyét választjuk kirándulásunk helyszínéül a Kis-Fátrában, ha pedig a természet mesés kincseit szeretnénk látni, akkor feltétlen el kell látogatnunk a Deménfalvi-jégbarlangba, ahol egy fantasztikus jégvilág várja a kirándulókat.

A következő fejezet az ország földrajzi közepén található bányavárosokról szól. Szlovákiának ezen városaiban évszázadokon át minden csak úgy köszönt: "Jó szerencsét!". Egykor egész Európába szállították erről a vidékről az aranyat, ezüstöt és vörösrezet. Besztercebánya gyönyörű reneszánsz épületeivel hódítja meg a turistákat, Selmecbányán pedig a Bányászmúzeum megtekintése után még arra is van lehetősége előzetes bejelentkezés után, hogy egy 14. századi, az Óváros alatt húzódó aknába belépjünk (Blanzenber-akna). Ha pedig szeretnénk látni, milyen volt egy városi erődítmény, akkor látogassunk el Körmöcbányára a Mestsky hradba (lásd a lenti képen).

dal_8173.jpg

Szepesség és Kelet-Szlovákia maradt az utolsó nagy csomagra. Itt található a Felvidék egyik legszebb ékköve, legszebb kisvárosa, Lőcse, de a főképen látható hangulatos Szepesi várat is fel kell venni a látnivalók listájára. Személyes kedvencem Bártfa. A történelmi városka az UNESCO védelme alatt áll, gyönyörűen felújított főtere pedig, ahogy a lenti képen is látható. A térnek keretet adnak a késő gótikus, barokk és reneszánsz stílusú házak, melyek a restaurálás során egységes tetőzetet kaptak, amitől még különlegesebbé válik a tér. Mindezt megcsodálhatjuk a tér északi oldalán álló Szent Egyed bazilika tornyából. De ehhez a régióhoz tartozik még Kassa is, mely Szlovákia második legnagyobb városa és érdemes egy sétát tenni az ország kulturális központjában, ha pedig a pop-art királyának a rajongója, akkor feltétlenül látogasson el Mezőlaborcba az Andy Warhol Múzeumba.

Ez csupán néhány helyszín azok közül, melyeket megtalálunk a kötetben. A Marco Polótól már megszoktam, hogy minőséget kapok a kezem közé. Ez ezúttal sem volt másként. A látnivalók leírásai mellett vannak tippek spórolásra, esős napokra, ráadásul azt is megtudjuk, mik a tipikus szlovák szórakozási módok, ételek, játékok. Találunk naprakész információkat, szótár- és térképmellékletet, gasztro- és szállástippeket. De nem maradhattak ki az ünnepek és praktikus tanácsok sem. Ha pedig nem szeretnénk sokáig agyalni rajta, hogy egy autós túrán miként járjuk be az ország izgalmas helyszíneit, kapunk néhány túraútvonal ötletet is. Miért jó a Marco Polo? Kis helyen elfér, mégis sok információ belefér, nem kell külön térképet sem magunkkal vinni, ráadásul mindez kedvező áron kapható a Corvina Kiadónál. :) 

769981_3.jpgA könyvet a Corvina Kiadó bocsátotta rendelkezésünkre recenziós céllal, amelyet itt is köszönünk!

Többet szeretnél megtudni a könyvről? Kattints a képre és rendeld meg kedvezményesen a kiadótól!

Főkép: Szepesi vár, © Jakub Elcner

Kövess minket a Facebook-on is!

Kalandozások Portugáliában

Garda-tó: déli életérzés, bájos óvárosok, festői kikötők, ízletes ételek és italok

Montenegró, egy felfedezésre váró paradicsom

Share:

Megjegyzés küldése

Designed by OddThemes | Distributed by Blogger Themes