Menjek vagy maradjak?

 Könyvajánló - Dr. Ramani Durvasula: Menjek vagy maradjak?

Hogyan éljük túl a párkapcsolatot egy nárcisztikus mellett?




Hogyan ​győződjünk meg arról, hogy a párunk narcisztikus? Mit kezdhetünk ezzel a tudással?

A narcisztikus ember általában elbűvölő, sikeres a munkájában, de parancsolgat, manipulatív, feljogosítottnak érzi magát mindenre, és semmilyen empátiával nem rendelkezik. Párkapcsolatában az egyik pillanatban karizmatikus és sármos, majd egy szempillantás alatt csalódást okoz, nyugtalanná teszi a másik felet, aki emiatt kételkedni kezd önmagában. A narcisztikus partner lassan lerombolja a vele együtt élő társ pszichikai jóllétét, tönkreteszi mentális egészségét is, így az esetek nagy többségében a szakítás a legjobb megoldás – ám bizonyos esetben ez fel sem merülhet lehetőségként, mert megdönthetetlen érvek szólnak a maradás mellett: közös gyermekek, pénzügyi biztonság, vallásos meggyőződés vagy egyszerűen a szerelem.

Ismerős dilemma… Menjek vagy maradjak?

Dr. Ramani Durvasula őszinte hangvételű írása praktikus tanácsokkal teli túlélési kézikönyv, ami reális útbaigazítással szolgál ahhoz, hogy sikeresen tájékozódjunk a narcizmus uralta tájon. Segít abban, hogy felismerjük a figyelmeztető jeleket, hogyan kezeljük a legnehezebb helyzeteket, milyen módon találhatunk gyógyírt a narcisztikus partner okozta lelki sérülésekre – így a felépüléshez (azaz az őszinte és öntudatos élethez) vezető út során már nem kell ugyanazokat a hibákat elkövetnünk. Akár megyünk, akár maradunk.

Mára a nárcisztikus - vagy narcisztikus - jelző épp annyira agyonhasznált és hétköznapi lett, mint pár éve a pszichopata. Ma mindenkire rásütjük, hogy nárcisztikus, anélkül, hogy tudnánk, valójában mit is jelent ez, milyen viselkedési mechanizmusok, milyen kép és önkép társul hozzá, és anélkül, hogy tudnánk, mit kezdjünk vele, ha valóban egy nárcisztikus kerül az utunkba. Hát még ha együtt is élünk eggyel.

A megváltás a vallásos szövegekbe, a mitológiába és a tündérmesékbe (A szépség és a szörnyeteg címűbe vagy a herceggé változó békáról szólóba), illetve a filmekbe van mélyen beágyazva. Világszerte ez a mesék egyik legfontosabb üzenete: a szerelmen keresztül érkezik a megváltás. Pedig ez egy veszélyes hiedelem, hiszen lehet igaz és varázslatos is, de a narcizmus esetén a megváltás gyakorlatilag sosem érkezik el. Az egyre több szerelem nem fogja elhozni azt a változást, amelyben pedig reménykedünk.

Dr. Ramani Durvasula, aki éveken át tanulmányozta a nárcisztikus személyiségzavart, éppen ezért próbál rendet tenni a fejekben, kicsit mélyebben és hitelesebben magyarázza el, mit is jelent ez tulajdonképpen, mint egy női magazin, sőt, még tanácsokat, "túlélési" praktikákat is ad. Nagyon sokszor anyagi vagy érzelmi vagy egyéb okokból nem tudunk, vagy nem is akarunk kilépni egy nárcisztikussal való kapcsolatból, hiszen nem tudjuk az elején, hogy miről van szó. Számtalan esetet, helyzetet felvázol, saját és kliensei történeteit osztja meg, és segítséget nyújt a felismerésben és a megfelelő lépésekben egyaránt. 

A mitológiánk, a filmek és a tévéműsorok tele vannak a valóságoshoz képest felnagyított narcisztikus karakterekkel. Ők a legemlékezetesebb főszereplők: Tom Buchanan, Gordon Gekko, Lear király, Faust, Óz, a nagy varázsló, John Willoughby, Miranda Priestly, Dorian Gray – talán egyértelmű, hogy miről beszélek. Igen élvezetes őket nézni, de nem annyira élvezetes velük élni.

Talán a legfontosabb könyv a témáról, bár a címével személy szerint nagyon nem vagyok kibékülve. Mindenesetre ha tudni akarsz bármit is a nárcisztikus személyiségzavarról, akkor felejtsd el a különféle magazinok 3-5-7 pontba szedett - szó szerint szedett-vedett - listáit és olcsó konyhapszichologizálását: ez az a könyv, ami neked kell. Bevallom, kicsit szkeptikusan vettem kézbe, éppen azért, mert mára közkeletű szitokszó lett a nárcisztikus, és miután a párunk, a főnökünk, a szomszédunk meg az anyánk pszichopata volt, pár évre rá mindenki - kivéve persze mi magunk - nárcisztikus lett. De meggyőzött, mert nem dobálózik feleslegesen ezzel a jelzővel, és pontosan meghatározza, lefekteti, mit is jelent. 



Dr. Ramani Suryakantham Durvasula 1965-ben született az amerikai New Jersey államban, klinikai szakpszichológus, terapeuta, pszichológia professzor és szakíró, aki többek között a nárcisztikus személyiégzavarra szakosodott. Tanulmányait főként a Kaliforniai Egyetemen végezte, és Los Angelesben él. Népszerű és nagy nézettségű műsorok, talkshow-k állandó vendége, van saját podcastje, tartott TEDx előadást, alapítója és vezetője egy oktató és coachokat, terapeutákat képző és tanácsadó cégnek.

Köszönöm a lehetőséget a Partvonal Kiadónak! A könyv a borítóra kattintva elérhető kedvezményes áron.



Kövess minket Facebookon!

Share:

Megjegyzés küldése

Designed by OddThemes | Distributed by Blogger Themes