A cirkadián diabéteszkód

Egyél, aludj és mozogj a megfelelő időben, hogy elkerüld vagy visszafordítsd a cukorbetegséget! Ehhez pedig nem feltétlenül csak az a fontos, hogy mit eszel, inkább az, hogy mikor eszed. Ez a lényege Satchin Panda PhD könyvének, amely a közelmúltban került kiadásra a Partvonal Kiadó gondozásában.  (Kipróbáltam, működik! Döbbenten csodálkoztam rá a folyamatra: ez tényleg ennyire egyszerű?)


Könyvajánló

Satchin Panda PhD

A cirkadián diabéteszkód

A kötet első lapján van egy nagyon egyszerű megállapítás: abban az esetben, ha az emberek nem napi tizenöt órára húzzák el az étkezésüket, hanem akár csak tíz órára, ez önmagában testtömeg csökkentő és cukorbetegség menedzselő program lehet. Ebből kiindulva a kutatási eredményt elérők azonnal meglátták a korlátozott idejű evéssel kapcsolatos vizsgálatukban rejlő potenciált. Ezt az elméletet ma már általánosan időszakos böjt (IB, IF) néven ismerik. 

Több orvos is részt vett a fenti kutatásban (kardiológus, cirkadián ritmussal foglalkozók), akik az időszakos böjt továbbiakban (IB) és egyes betegségek együtthatóját kezdte el vizsgálni. Megállapítást nyert,  hogy a 12 hetes IB program olyan eredményt hozott, amelyben a páciensnek csökkent a vércukor szintje és a vérnyomása, és annyi súlyt vesztett a hasáról, hogy 5 centiméterrel csökkent a derékbősége.

A módszer működik. Kb. egy hónapja olvastam a művet, és szöget ütött a fejembe a megvalósítás folyamata. Lehetséges, hogy egész életemben ezt a tematikát kerestem, amit a leírás szerint nem is olyan nehéz betartani?

És nekifogtam.

Három hete étkezem és élek Satchin Panda PhD által említett időszakos böjt módszerével, A cirkadián diabéteszkód című kötetében leírt javaslatai alapján. Eleinte 8 órára csökkentettem az étkezés időablakát, kétszeri tápanyagbevitellel. Aztán 6 órára. Az eredmények:

- könnyebb éjszakai alvás
- megszűnt reflux
- testtömegcsökkenés
- jobb közérzet
- energikusabb mindennapok
- nincsenek falásrohamok, édesség iránti ellenállhatatlan késztetés

Ami még fontosabb: ez nem diéta, hanem fegyelmezett étkezés, amit élethosszig könnyedén be lehet tartani. Hátránya a hosszabb bevásárlólista és a megnövekedett anyagi kiadás, az eddig ismertek mellé új alapanyagok beépítése az étkezésbe (valamint annak kikísérletezése, hogyan lehet ezeket minél finomabban elkészíteni), de hátránya az is, hogy az első két napon úgy éreztem éjjel felriadva, kiesik a gyomrom az éhségtől. Előnye, hogy változatosabb az étkezés, tápanyagfelhasználás szempontjából minőségi ételeket eszem. Korábban bármely orvosilag elfogadott étkezési rendet követve egyszer sem tudtam tartósan megállni a régi, egészségtelen étkezési rendhez való visszatérést (és a jojó effektust). Kifejezetten irritáltak az egészségesnek mondott ennivalók, folyton kívántam a régi zsíroskenyeremet. Perpillanat ez tűnt el, fogalmam sincs, milyen kiváltott kémiai folyamatok által - mert valljuk be, az önfegyelmem varázsütésre nem lett erősebb, bármennyire tetszetős is lenne nekem ez a felvetés. Valamit csinált és csinál velem az időszakos böjt módszere - mintha kaptam volna egy szurit, ami átbillentett egy kapcsolót a fejemben -, ez pedig segít nekem az egészséges étkezés elleni lélekölő stresszt legyőzni, eredménye pedig testtömegcsökkentés és fittebb, energikusabb mindennapok. Döbbenten csodálkozom rá a folyamatra: ez ennyire egyszerű?

Nem árt tisztázni, mi az a cirkadián ritmus. Ez nem más, mint egy belső óra, amit periódus-génnek, vagy röviden PER-génnek neveztek el. Ez a fehérje fajta 24 órás időtartamot követve csökkenő és emelkedő szintben határozza meg a szervezet számára a készségszintű tevékenységeket. Persze, nem csak ez az egy gén szabályozza a fentieket, valójában több tucat óragénünk van, kérdés, hogyan működnek bennünk, vannak-e hibás génjeink, amelyek mindenféle egészségügyi elváltozáshoz vezetnek. Ha ezeknek a géneknek valamelyike nem úgy működik,  ahogy optimális lenne, akkor a cirkadián óránk elromlik, nem vagyunk képesek szabályozni az anyagcserénket, ami a diabétesz megnövekedett kockázatát jelenti. Mi a szerző tanácsa erre? Élj összhangban a cirkadián kódoddal!

Néhány egyszerű tanács a műből, amit bárki be tud tartani:

- éjjeli koplalás (12 óra)

- elegendő alvás

- megfelelő mozgás

- este 7:00 után legfeljebb víz ivás

- A táplálkozás nem diéta, hanem fegyelmezetten történő étkezés

- A sokszor keveset elve a táplálkozásban a cukorbetegekkel kapcsolatban tudományosan megdőlt, túlhaladott álláspont lett 

- napi háromszori étkezés jelentősen jobb eredményt produkál a vércukorral

Az elméleti tudás mellé gyakorlati tanácsokat is kap az olvasó, mit egyen, ehhez bevásárlólistát, mikor egyen, mennyi táplálékot vegyen magához, táblázataival közérthetően megmagyarázza, mit jelent az, hogy egy napban csak 6-10 óra áll rendelkezésére a táplálkozáshoz. Kitér az alvás mennyiségére és minőségére, az edzés optimális idejére, a bennünket érő fény mennyiségére és minőségére. Használható tanácsokat ad a diabétesz tünetek menedzselésére és visszafordítására, valamint ecsetel egy 12 hetes kihívás végrehajtásának módozatát.

Szerintem olvassátok! 

Kerüld ​el, tartsd karban, fordítsd vissza a cukorbetegséget és a prediabéteszt, egyszerűen azzal, hogy mikor – nem pedig mit – eszel. Több mint egymillió magyar cukorbeteg felnőtt él közöttünk, a prediabéteszesek pedig még náluk is többen vannak. E krónikus betegségek kezelésére felírt gyógyszereknek általában komoly mellékhatásaik vannak, és jó esetben is csak menedzselni képesek a tüneteket. Ráadásul a diabétesz kezelésére általában előírt diéták idővel szinte betarthatatlanok. Ám a legújabb tudományos eredmények azt mutatják, hogy létezik egy egyszerű és hatásos módszer, amely a napi életmódodat (az étkezések, az alvás és a testmozgás időzítését) hozzáigazítja a szervezeted belső cirkadián ritmusához. Ha ezt a programot követed, azzal minden egyéb szempontból is javíthatod az egészségedet, a fogyástól az immunrendszer erősítéséig. A kötet szerzője a Salk Intézet vezető kutatója. Könyvéből megismerheted, hogyan térhetsz át a legkönnyebben az időszakos böjtre, a Dr. Panda laborjából kiindult világszenzációra, amelyet már egy évtizede alkalmaznak rendkívül hatékony fogyási stratégiaként. Ugyanezt a módszert használhatod a vércukorválaszod optimalizálására, illetve a „diabétesz gonosz barátai” – a szívbetegség és az elhízás kockázatának – csökkentésére. E könyvből megtanulhatod – meghatározni az optimális étkezési időszakodat, – a cirkadián ritmusodnak megfelelően tervezni az étkezéseidet, – a megfelelő időben edzeni, hogy ezáltal kontrolláld a vércukorszintedet, – jól aludni éjszaka, hogy az agyad és a tested újraindulhasson, – optimális ideig, a szükségletek szerint meditálni – és még sok minden mást!


Satchin Panda
A Salk Institute professzora, egyetemi tanár
A cirkadián diabéteszkód című könyv szerzője

Szeretnél többet megtudni a könyvről? Kattints a képre, a kiadónál kedvezménnyel beszerezheted!

Köszönjük, Partvonal Kiadó!

Kövess bennünket Facebookon! 

Cím: A cirkadián diabéteszkód - Egyél, aludj és mozogj a megfelelő időben, hogy elkerüld vagy visszafordítsd a cukorbetegséget!
Eredeti cím: The Cirkadian Diabetes Code
Szerző: Satchin Panda PhD
Fordító: dr. Molnár Csaba
Kiadó: Partvonal Kiadó
Oldalak száma: 320
Megjelenés: 2022. augusztus 02.
Kötés: Kartonált
ISBN: 9789636090074
Méret: 230 mm x 150 mm
Share:

Megjegyzés küldése

Designed by OddThemes | Distributed by Blogger Themes