Ausztria álarc nélkül

Paul Lendvai, politikai újságíró az Ausztria álarc nélkül című könyvében a hivatkozott állam II. világháború utáni történetét vázolja fel a politikai élet meghatározó alakjainak kritikus elemzésén keresztül. Tanulságokat von le a múltból, hogy mit kell elkerülni a jelenben és a jövőben - ilyen tekintetben a szerző könyve figyelmeztetésnek is felfogható. Kritikus látlelet a korszakhatáron. 


Könyvajánló
Paul Lendvai
Ausztria álarc nélkül

Ez a kötet - Ausztria álarc nélkül - folytatás, mégpedig a szerző Az osztrák titok - 50 év a hatalom kulisszái mögött című könyvnek, amely mellesleg 2008-ban a legnépszerűbb politikai mű volt Ausztriában. Jelen munkája - saját bevallása szerint - kritikus szeretetből, mélyen gyökerező hálából és a jövő iránti aggódásból született. A könyv szűrete annak az ötven politikussal és közéleti személlyel való beszélgetésnek, valamint a jelenkor történetével foglalkozó elemzéseknek, esszéknek, dokumentumoknak, amelyhez mintegy összefoglalásként hozzátette saját élményeit is. Nem azzal a kérdéssel foglalkozik, mi jön most, hanem tanulságokat igyekszik levonni a múltból, hogy rámutasson: "mi az, amit el kell kerülnünk, és mi az, amit meg kell tennünk." Paul Lendvai könyve ilyen értelemben figyelmeztetésként is szolgál. A kötet eredeti címe, Vielgeprüftes Österreich (sokat próbált Ausztria), az osztrák himnusz egyik sora.

Amikor Ausztria jelenéről beszélünk, nem lehet megkerülni a múlt örökségét és a Habsburg dinasztiát, az összeomló Osztrák-Magyar Monarchiát, a náci korszakot, a különutasságát, semlegességét garantáló szerződéseket. A folyamat azonban megtorpant a belügyeket tekintve, főleg a Kreisky-korszakra utal itt Lendvai (1970-1983). A fellendülésen túl törések, válságok kergették egymást abban az időszakban. Identitásproblémák, terület és lakosságzsugorodás, nagy birodalomból jelentéktelenné válni okozott némi csalódottságot és revans vágyat, ami ki is csúcsosodott az úgynevezett Német-Ausztriában a II. világháború idején. "A zsidó tulajdonban lévő mintegy 70 ezer lakás, üzlet és vállalkozás árjásítása elősegítette >>a példátlan tömeges amnézia beálltát<<, állapítja meg szarkasztikusan Brook-Shepherd: >>Tíz évvel az Anschluss, és nem egészen három évvel a hitleri terror vége után máris szelektívvé vált az osztrákok emlékezet, így a lelkiismerete is.<<"

Idézet a könyvből: 

Többszörösen is a kisebbséghez tartozom Ausztriában: idegen akcentussal beszélő magyarként élek egy német nyelvű országban, zsidóként katolikusok és protestánsok között, rokonok nélkül, mivel néhai feleségem, Margaret angol volt, drága feleségem, Zsóka pedig tősgyökeres budapesti, akárcsak én.

És mindennek ellenére vallom, amit Joseph Roth is ír A Kapucinus kriptában: Ausztria „nem állam, nem haza, nem nemzet”, hanem „az egyetlen nemzetfeletti nemzet a világon”, az egyetlen ország, legalábbis számomra, ahol én is, akárcsak egykor Roth, lehetek „egyszerre hazafi és világpolgár”. Jelen kötet kritikai folytatása Az osztrák titok. 50 év a hatalom kulisszái mögött című munkámnak, amely 2008-ban a legnépszerűbb politikai könyv volt Ausztriában. Ez a mostani a korábbinál keményebb ítéletet mond a politikai szereplőkről, reményeim szerint nem igaztalanul.

Egy sokat próbált új osztrák ír ebben a könyvben a sokat próbált Ausztriáról, arról az országról, amely 1957. február 4-én befogadott, mint előttem sokakat, 1959. szeptember 29-én pedig állampolgárságot adott. Írásom kritikus szeretetből és mélyen gyökerező hálából, ugyanakkor a jövő iránti aggodalomból is született. Több mint ötven politikussal és közéleti szereplővel beszélgettem (nevük a könyv végén, a köszönetnyilvánításban szerepel), a jelenkor történetével foglalkozó elemzéseket és dokumentumokat dolgoztam fel, és összefoglaltam személyes élményeimet is.

Nem azzal a kérdéssel foglalkozom, hogy „Mi jön most?”, hanem tanulságokat igyekszem levonni a múltból, hogy rámutassak: mi az, amit el kell kerülnünk, és mi az, amit meg kell tennünk. Ebben az értelemben könyvem figyelmeztetésnek is tekinthető.

A mű szerteágazó tartalma rengeteg mindent érint, felsorolás-szerűen, a teljesség igénye nélkül: 

- 2000-ben az ÖVP-FPÖ-koalíció sikere,
- Friedrich Peter politikája,
- Kurt Walheim-ügy,
- Az Otto von Habsburg-ügy,
- menekültválság kezelése,
- jobboldali térnyerés,
- az első nő az SPÖ élén (2017),
- az ÖVP története, sikerei és veszteségei, azoknak okai,
- Ausztria bevándorló országgá lett,
- QUO VADIS, Ausztria? 

A magyar származású Paul Lendvai 1957-ben érkezett Ausztriába, amely őt befogadta és állampolgárságot adott neki. Mára ő az osztrák publicisztika doyenje, aki munkássága során elképzelhetetlen mennyiségű politikussal és közéleti személyiséggel érintkezett. Riportjai, publicisztikái, elemzései és könyvei kivétel nélkül figyelmet érdemelnek úgy laikusoktól, mint szakmabeliektől és a cikkeivel érintett közeg embereitől. Ezt a művét is átszövi a beszélgetőtársai iránt tanúsított mély figyelme, tisztelete. Az elhangzottak kontextusba helyezésével saját meglátásait adja tovább az olvasóknak, ahol megindokolja, hogy mit miért úgy gondol egy adott eseménnyel kapcsolatban, ahogy gondol. Nem hajt népszerűségre, azon már évtizedekkel ezelőtt túljutott, nem érdekli szenzáció, hanem a tényeket állítja középpontba, és a hogyan kérdéssel igyekszik belátni a kulisszák mögé, amit az olvasóinak is megmutat. Azt mondják, a jó bornak is kell cégér. Hát... a legjobbaknak nem. És Paul Lendvai ilyen.

Szerintem olvassátok!

Fülszöveg

Paul Lendvai magyar származását soha egy percre sem feledte el, mégis a legjelentősebb osztrák újságíróvá tudott válni. Legújabb könyvében Ausztria II. világháború utáni történetét vázolja fel, a politikai élet meghatározó alakjainak kritikus elemzésén keresztül. „Ebben a könyvben a politikai pártok és a meghatározó politikusok kritikus mérlegét vontam meg, nemcsak az életrajzok és a szakirodalom felhasználásával, hanem saját tapasztalataim és korábbi, illetve jelenleg is aktív politikusokkal folytatott háttérbeszélgetéseim alapján.” "Nem azzal a kérdéssel foglalkozom, hogy „Mi jön most?”, hanem tanulságokat igyekszem levonni a múltból, hogy rámutassak: mi az, amit el kell kerülnünk, és mi az, amit meg kell tennünk. Ebben az értelemben könyvem figyelmeztetésnek is tekinthető."


Paul Lendvai 1929-ben született Budapesten, 1957 óta Bécsben él. Az ORF, osztrák közszolgálati televízió Europastudio című műsorának vezető szerkesztője, a Standard című napilapnak a kolumnistája. Tizennyolc könyv szerzője.
Sokáig volt a Financial Times bécsi tudósítója, az ORF kelet-európai szerkesztőségének vezetője, a Radio Österreich International intendása, valamint az Europäische Rundschau című folyóirat alapító főszerkesztője.
Életművét számos díjjal jutalmazták, többek között az Osztrák Köztársasági Érdemrend arany fokozatával.

Szeretnél többet megtudni a könyvről? Kattints a képre, a kiadónál kedvezménnyel beszerezheted!

Köszönjük, Corvina Kiadó!

Kövess bennünket Facebookon!

A képek a kiadó oldalairól származnak.

Termékadatok

Cím: Ausztria álarc nélkül - Kritikus látlelet a korszakhatáron
Eredeti cím: Vielgeprüftes Österreich
Szerző:Paul Lendvai
Fordító: Nádori Lídia
Kiadó: Corvina Kiadó
Oldalak száma: 264
Megjelenés: 2023. május 23.
Kötés: Kartonált
ISBN: 9789631369250
Méret: 197 mm x 138 mm x 20 mm
Share:

Megjegyzés küldése

Designed by OddThemes | Distributed by Blogger Themes