Írók és szerelmek

 Könyvajánló - Lily King: Írók és szerelmek

Casey hatalmas szerelmi csalódás után tér vissza Massachusettsbe. Nemrég vesztette el édesanyját, döbbenetes sokk-ként éri a fájdalom, magányos, pincérnőként dolgozik egy harvardi elitétteremben, és egy nyirkos szobát bérel. Harmincegy évesen élete egyetlen értelmét a kreativitás jelenti, már hat éve dolgozik a regényén. Úgy érzi, az útkeresés éveinek már le kellett volna telniük, vele ellentétben kortársai már felnőttek, tudják, mit akarnak.
Egyik este megismerkedik egy jóképű, kedves fiúval, név szerint Silasszal. Aztán pár héttel később megjelenik az étteremben Oscar, akinek két kisfia van. Oscar idősebb, a feleségét gyászolja, de a pályája már sínen van. Casey hirtelen egy szerelmi háromszög küszöbén találja magát, és tisztában van vele: ez a két nagyon különböző kapcsolat két tökéletesen eltérő jövő ígéretét hordozza.



Egy egészen különleges regény az Írók és szerelmek. Olyan mindennapi, egyszerre nagyon mai, de közben sok szempontból mindig is velünk lévő érzelmekről, gondolatokról, problémákról és nehézségekről ír nagyon szépen, mint a mély gyász, az útkeresés, az önismeret, az önértékelési problémák, a magány, és a választások és lehetőségek szabadsága, amelyek mindegyike gyökeresen más utat rejt magában.

Vastag páncèlba bújva nem nagyon lehet szeretni.




Casey csalódott a szerelmében és elveszítette az édesanyját, és évek múltán tér vissza abba a közegbe, ahonnan indult, így minden mai és élő emberi kapcsolata a ködbe vész, a múlt pedig már elhomályosult. Harmincegy éves, magányos, egyedül van a fájdalmával és megrekedéseivel. Már hatodik éve egy regényen dolgozik: erről a kreatív alkotási folyamatról, annak hatalmas hullámvölgyeiről is olvashatunk, megismerkedve az írói lét oldalával is. Aztán hirtelen két férfival is megismerkedik, az egyik hozzá hasonlóan gyászol: a feleségét vesztette el, egyedül maradt két kisfiával. A másik fiatalabb, nincsenek kötöttségei. Vajon mi a jó döntés? Oscar idősebb, érettebb, és tudja, mi az a gyász, a fájdalom, sokkal inkább megérti Casey-t, és vele "készen kap" egy családot. Silas fiatalabb, de kötöttségek nélküli, egy egészen másfajta életet ígér, egy olyat, amit közösen alakíthatnak ki. De lehet, hogy a legjobb döntés még az, ha egyiküket sem választja?

Nem azért írok, mert mondanivalóm van. Azért írok, mert ha nem írok, még rosszabb minden.

Választásokról, lehetőségekről, döntési helyzetekről, fájdalmakról, az élet mindennapi dolgairól ír, amikkel egy kreatív, érzelmes, csalódásokon és a gyász útján botladozó mai, modern fiatal nő érez és átél, emiatt nagyon magával tudja ragadni az olvasót, hiszen akár a saját problémáival is szembesülhet a könyv által. Sok szempontból emlékeztetett Greta James, az elsüllyeszthetetlen c. regényre. Ott is egy fiatal, a kreatív életben dolgozó (zenész) nő a főszereplő, aki szintén az édesanyja elvesztése utáni gyászból próbál kiutat találni. Egy könnyed hangvételű, igazi nyári, de mégis mély érzelmekkel és komoly dolgokkal teli olvasmányos regény, amelyben megelevenedik néhány irodalmi nagyság is. 



Szeretem ezeket a vadludakat. Kifeszül és megtelik tőlük a mellkasom, és elhiszem, hogy újra rendbe jönnek a dolgok, hogy ezt az időszakot is át fogom vészelni, ahogy átvészeltem a többit, hogy az a hatalmas, fenyegető űr ott előttem csak merő rémkép, hogy az élet igazából könnyedebb és játékosabb, mint gondolom.

Lily King Massachusettsben született, angol irodalomból szerzett diplomát az Észak-Karolinai Chapel Hill Egyetemen, majd mesterdiplomát kreatív írásból a New York állambeli Syracuse magánegyetemen. Valenciában, Spanyolországban vállalt munkát mint angoltanár, és ezalatt kezdte el írni első regényét. A következő 8 évben összesen tízszer költözött, szerte Amerikában, dolgozott tanárként, könyvesbolti eladóként és felszolgálóként is, végül 1999-ben megjelent első regénye. Az Írók és szerelmek a saját életét és tapasztalatait dolgozza fel, talán éppen ezért annyira magával ragadó, ezért tud egyszerre könnyed, mégis nagyon érzelmes lenni. Kétségkívül a legismertebb és talán a legjobb regénye ez, amelyet a 21. Század Kiadó a KULT Könyvek sorozatában, Nemes Anna fordításában, gyönyörű, élfestett kiadásban hozott el a magyar olvasóknak.

Az ember csak akkor jön rá, mennyi energiàt fektetett a dolgok eltemetésébe, amikor megpróbálja előásni őket.

Köszönöm a lehetőséget a 21. Század Kiadónak! A kötet a borítóra kattintva elérhető kedvezményes áron.




Kövess minket Facebookon
Share:

Megjegyzés küldése

Designed by OddThemes | Distributed by Blogger Themes