A szupernóvák titkai

Könyvajánló - Isaac Asimov: A robbanó Napok

"A robbanó Napok egy fantasztikusan megírt bevezetés a csillagászat történetébe. Izgalmas, mint egy krimi, és elolvasva máris úgy érezzük: űrhajósnak kell tanulnunk, esetleg vennünk egy távcsövet, de minimum beiratkoznunk a helyi csillagász szövetségbe."

7gytwntkjvdphx6ms-xxl.png

Ki ne ismerné Isaac Asimov (1920-1992) nevét? Még azok is bizonyára számtalanszor hallottak róla, akik nem rajonganak a sci-fi műfajáért. Többszáz alkotás fűzödik a nevéhez, Alapítvány sorozatával pedig egy egész páratlan világot mutatott be az olvasóknak. A robbanó Napok című kötete azonban egészen más, mert nemcsak a fikciók világában alkotott maradandót, hanem rengeteg ismeretterjesztő mű is köthető a nevéhez.

Ebben a kötetében arra válalkozott, hogy közelebb hozza az olvasókhoz a csillagászat varázslatos világát. Érdekes, szórakoztató, olvasmányos, bár időnként talán picit száraz, tényszerű, mégis találunk némi könnyed humort és igyekszik laikusok számára is közérthetően mesélni, képes beszippantani és felkelteni szinte bárki érdeklődését az univerzum csodái iránt. S bár nem mai darab, hisz lassan 40 éve írta a szerző és azóta bővült az emberiség tudása a témában, a kíváncsiság felkeltéséhez és az alapok megismeréséhez tökéletes olvasmány.

Megismertet a csillagászati ismeretek fejlődésével, a naprendszerünkkel, az éjszakai égbolt csodáival. Számos információt kínál a csillagokról, az életre gyakorolt hatásukról. Igyekszik rávilágítani az összefüggésekre és arról is mesél, hogy a tudomány világában:

"Minden megfejtés újabb rejtvényeket ad föl."

Ez a kötet nemcsak arra jó, hogy ajtót nyisson a tudomány felé, hanem arra is, hogy amikor az átlagos olvasó a kezébe vesz egy sci-fi-t (nem, nem muszáj Asimov kötetnek lennie, de ha engem kérdeztek, érdemes tőle is olvasni), akkor sokkal könnyebben tudja majd maga elé képzelni a világot, amelyben az adott történet játszódik. Hisz, ha egy könyvben azt olvassuk, hogy John szalad az erdőben, akkor nem nehéz magunk elé képzelni az erdőt. Ugye? Mi lenne, ha ezután a törpecsillag, fekete lyuk, szupernóva vagy épp a parszek sem csak üres fogalmak lennének?

Ha valakit érdekel a világegyetem, a tudomány története vagy épp csak kicsit frissítené a tudását a témában, garantáltan jól fog szórakozni olvasás közben. De előre szólok, ha szinte nulla tudással futsz neki, akkor nem árt legalább kétszer elolvasni, hogy ez a rengeteg információ kerek egésszé álljon össze. Egy tininek is bátran a kezébe nyomható a kötet, ha szeretnénk felkelteni érdeklődését a természettudományok iránt.

2701211.jpgKöszönöm a lehetőséget a Corvina Kiadónak!

A kötet a borítóra kattintva elérhető kedvezményes áron.

Kövess minket Facebookon!

Kezedben az Univerzum!

A kreativitás kódja

A mindenség vége

Tudós, celeb, zseni - Hawking, Hawking

A biotechnológiai forradalom és annak hozadéka az emberiség számára

Share:

Megjegyzés küldése

Designed by OddThemes | Distributed by Blogger Themes