500 kirándulás a világ nemzeti parkjaiban

Könyvajánló - Mary Caperton Morton: 500 kirándulás a világ nemzeti parkjaiban

Egy lenyűgöző inspiráló útikönyv, amely 500 mesés helyszínre repít el a világ számos nemzeti parkjába. Ideje kalandra indulni!

nemzetiparkok500.jpg

A Kossuth Kiadó számos remek útikönyvet hozott már el az olvasóknak. Nálam a nagyon-nagyon nyertes kategóriába tartozó sorozat legújabb elemeként érkezett az 500 kirándulás a világ nemzeti parkjaiban. Gyönyörű, igényes albumok, lenyűgöző helyszínekkel, rengeteg fotóval. Tökéletes kedvcsinálók, hogy az ember útnak induljon a nagyvilágban. Egy kis ízelítő a sorozat két másik kötetéből a címekre kattintva elérhető:

500 történelmi túra a Föld körül

500 inspiráló túra a Föld körül

A tudományos és útikalauz-szerző, Mary Caperton Morton az Egyesült Államok mind az ötven államában túrázott már. Bejárt több mint kétszáz nemzeti parkot és egyre közelebb kerül hozzá, hogy elmondhassa, ezer csúcsot meghóditott. Ebben a mesés albumban 500 különleges helyszínre repíti az olvasókat. Inspirál, ösztönöz, hogy vágjunk neki, fedezzük fel a természet ezer arcát.

A kötetben hat fejezetre bontva találjuk a kirándulástippeket, amelyekhez társul rengeteg fotó, térképvázlat és szuper leírások, amelyek mind kedvet hozhatnak egy kis felfedező kiránduláshoz. Kedvcsináló gyanánt mindegyik fejezetből elhoztam azt, ami engem valamiért megfogott és ezért bakancslistára került.

img_0027.jpg

Elsőként irány Észak-Amerika. Nem volt könnyű dolgom, hiszen páratlan kirándulási lehetőséget kínál többek között a kanadai Sziklás-hegység, az alaszkai vadrezervátumok, a Mammoth-barlangok, a vízesések, a szurdokok, a számos nemzeti park gleccserei, hegyei, vulkánjai, tavai, . Akadnak pár kilométeres túrák is, de olyat is találunk, mint a High Sierra Trail túraútvonal, amely a Sierra Nevada hegylánc mesés világában kalauzol el minket egy 115 kilométeres vándorúton. Egy hét alatt bejárhatjuk a Kings-kanyontól indulva a Sequoia Nemzeti parkot, hogy aztán a hegylánc legmagasabb pontján, Mount Whitney csúcsán 4421 méteren érjen végét az útvonalunk. Mesebeli tájak, gyönyörű völgyek, pazar hegyvidék, a panoráma pedig szerintem bizonyára ámulatba ejtő egy ilyen helyszínen. (lenn: Mount Whitney)

A második fejezet elkalauzol minket Dél-Amerikába. Amazonas-medence ősi folyói, dzsungelei, az Andok pazar magashegységei, vándorló dűnék Brazíliában, és még hosszan sorolhatnám azokat a különleges helyszíneket, ahol egy-egy érdekes kirándulás várja a bátor túrázókat. Úgy gondolom, hogy nem a hatalmas jégsapkák jutnak az ember eszébe, ha Argentína kerül szóba, ezért tökéletes kiemelni a kötetből a Perito Moreno-gleccser túraútvonalat. Ez egy rövid, oda-vissza csupán 4,6 km-es könnyű kirándulás El Calafate-ból indulva. A 7200 nm-es nemzeti park közel harmadát masszív jégréteg fedi, 47 gleccsert táplálva. Ezek közül szép számmal akad olyan, amely egyszerű túrázóként is megközelíthető. Ilyen az említett túraútvonal is, de a csúszós talaj miatt hágóvas és egy komoly túrabakancs elengedhetetlen kellék. (lenn: Los Glaciares Nemzeti park, Perito Moreno-gleccser)

glaciares_746x419.jpg

A harmadik fejezet Európa. Természetesen többek között nem maradhatott ki Izland három gyönyörű nemzeti parkja a gyönyörű vízesésekkel, gleccserlagúnákkal, a páratlan látványt nyútó "Őrület sziklák" Írországban, szuper túrával összekötött sarki fény nézések a skandináv országokban vagy épp a Dolomitok természetes bástyái. Mivel Magyarországon rengeteget túrázom és ismerek jó pár gyönyörű szurdokot, panorámapontot, így kíváncsi voltam, hogy a szerző vajon járt-e kis hazánkban is. És igen! Méghozzá szép helyeket, bár a tipikus kirándulóhelyeket választotta a kötetbe. Négy helyszín találunk Magyarországról. A Hortobágyi Nemzeti parkban egy séta a Tisza-tavi Madárrezervátumban, a Bükki Nemzeti parkban egy 14 km-es túra a Gyári-tótól az Istállós-kőre vezető úton, a Hany Istók tanösvényt a Fertő-Hanság Nemzeti parkban és végezetül az Aggteleki Nemzeti park ékét, a Baradla-barlangot. Bármelyik helyszín megér egy napot, hogy bebarangoljuk ezeket a csodás természeti kincseket. (lenn: Baradla barlang)

baradla.jpg

Európa után irány Afrika és a Közel-Kelet. Mihez lenne kedvetek? Egy túra a Kanári-szigeteken egy aktív tűzhányó tetejére? Netán az Atlasz hegység legmagasabb pontjához látogatnátok Marokkóban? Vagy egy kávé Ugandában a Sipi-vízeséshez menet? Ez a vidék is szinte kifogyhatatlan látnivalókból. Nálam Algéria nyert, méghozzá a Yemma Gouraya, ahol a Földközi-tengerben gyönyörködve láthatunk akár ámbrásceteket, delfineket, miközben sétálunk az Oued Djerat szurdok mintegy 300 sziklahídja mellett (lásd lenn).

A negyedik fejezetben elérkezünk a bolygó legnagyobb kontinensére, Ázsiába. Túra az éneklő homokdűnék között Kazahsztánban, séta a kínai nagy falon, csodáljuk meg Japán jelképét, a Fudzsi hegyet vagy túrázzunk egyet a legendás Mount Everest szomszédságában és gyönyörködjünk a mesés hegyek látványában Nepálban a Gokyo-tavaknál a világ legmagasabban fekvő nemzeti parkjában, a Szágarmantha Nemzeti parkban. Ha pedig valaki imádja a színeket, akkor tökéletes választás Kínában a Jiuzhaigou-völgy Nemzeti parkban egy 15,5 km-es túra az Ötszínű-tóhoz. A park legkisebb tava, de a legszínesebb is. A sárga, a zöld és a kék temérdek árnyalatát mutatja. Ezt még megspékelhetjük azzal, hogy ősszel érkezünk, amikor a vörös és narancs még színesebbé teszi a vidéket. (lenn: Jiuzhaigou-völgy)

A kötet utolsó fejezetében pedig ismerkedjünk meg Ausztrálázsiát, ahol olyan varázslatos helyszínek közül választhatunk, mint a Thorsborne Trail, mely egy 32 km-es, 3-4 nap alatt teljesíthető túra. Ezen az útvonalon megismerhetjük a világ legnagyobb korallzátonyrendszereként számontartott Nagy-korallzátony legméretesebb szigetét. De élvezhetjük az Amos-hegy tetejéről a Wineglass-öböl lélegzetelállító panorámáját is vagy felfedezhetjük a Tongariro Alpine Crossing túraútvonalat. Ha szemfülesek vagyunk, máris ismerős lesz a környék, ugyanis Új-Zéland eme mesés vidékén forgatták A Gyűrűk Ura-filmeket. (lenn: Tongariro Nemzeti park - a filmben Mordor)

4224-camilla-rutherford-tongariro-alpine-crossing-ruapehu-1.jpg

parkplc30spinenationalparks500walkshub1_20220505_1447_18.jpgKöszönöm a lehetőséget a Kossuth Kiadónak!

A kötet elérhető a borítóra kattintva, kedvezményes áron, egyenesen a kiadótól! 

Kövess minket Facebookon!

100 túra Budapesten és környékén kezdőknek és haladóknak

Hosszúlépés Budapesten - Séták, titkok, történetek

Share:

Megjegyzés küldése

Designed by OddThemes | Distributed by Blogger Themes