Elnyelte a föld

 Könyvajánló - Tove Alsterdal: Elnyelte a föld

Az ​északi sarkkör közelében fekvő Malmberget településnek mennie kell: a bányamunkálatok következtében instabillá vált talajra épített házakat bármelyik pillanatban elnyelheti a föld. Az egyik költöztetésre váró, üresen álló családi ház pincéjében két munkás egy rémült és zavarodott férfira bukkan. Az eset komoly fejtörést okoz a helyi rendőröknek…
Eközben Malmbergettől mintegy 700 kilométerre délre Eira Sjödin rendőrjárőrt és társát a baljós hangzású Offer község melletti elhagyatott házhoz riasztják, amelynek pincéje egy csontsoványra fogyott férfi holttestét rejti. A fiatal rendőrnő addigi kemény munkájának gyümölcse beérni látszik: helyismerete, lényeglátása, alapossága és makacs kitartása a csapat nélkülözhetetlen tagjává teszi.

 

Minél több részlet derül ki az elhunyt férfi életéről és jelleméről, annál nehezebbnek tűnik a legalapvetőbb kérdések megválaszolása: Vajon kik lehetettek az elkövetők? Mi lehetett az indíték? És mégis miért csonkították meg áldozatot? Eira és kollégái bejárják Észak-Svédországot, remélve, hogy a különböző városok, falvak és a végtelen erdők mélyén megtalálják a válaszokat.
Ahogy a nyomozók előtt kezdenek körvonalazódni a magányos áldozat utolsó napjai, a rejtélyes ügy egyre nagyobb hatással lesz minden érintettre. Mindegyikük máshogy próbálja enyhíteni saját magányát: alkohollal, alkalmi kapcsolatokkal, esetleg alkohollal és alkalmi kapcsolatokkal… Amikor azonban a folyamatban lévő nyomozás kellős közepén váratlanul eltűnik egyik kollégájuk is, mindnyájan kénytelenek lesznek szembenézni saját félelmeikkel, érzéseikkel és döntéseik következményeivel.

A történet kezdetén a kis északi bányászfalu, Malmberget egy elhagyatott házában egy férfit találnak a pincébe zárva. Aztán párszáz kilométerrel délebbre ugrunk, és belecsöppenünk egy eltűnési ügybe. Már két hónapja, hogy eltűnt Hans Runne, az elvált, kissé lecsúszott másodvonalbeli színész, akit a volt felesége és a 19 éves lánya keres. Egyelőre semmi nyoma a férfinak, de semmi nem is utal arra, hogy bárkinek is az útjában állt volna, nincs bűncselekményre utaló nyom sem a lakásán, sem azokon a helyeken, ahol utoljára látták. Eira Sjödinnek ugyan van egy negatív megérzése az üggyel kapcsolatban, ezért a szokottnál alaposabb a jelentéseiben és a nyomozás során is, mint ami a sima eltűnési ügyeknél megszokott, de egyelőre semmi jele annak, hogy tényleg bűncselekmény történt.

Egész addig, amíg egy fotós, aki elsősorban elhagyatott házakat és hasonlókat szeret fényképezni, elő nem hívja a legutóbb készült képeket, amelyeket egy elhagyatott erdei házban és ház körül készített, és észre nem veszi az egyik képen, hogy egy emberi kéz van a pinceablakban. A rendőrség kiszáll a házhoz, és megtalálják Hans Runne holttestét a bezárt pincében, aki minden bizonnyal éhen halt. 

Itt veszi kezdetét a nyomozás, ami kevés izgalmat, ám annál több kapcsolati elemzést és dinamikát rejt magában, lassú folyású, de nagyon jó hangulatteremtő krimi. Az északi bányászfalu szálát szinte már el is felejtjük, mire újra képbe kerül, és a lassú, lelkizős, fejlődő regény egy meglepő csavarral ér véget. 

A legtöbb ember arra vágyik, hogy segíthessen másoknak, vagy hogy az események középpontjában lehessen. Hogy legyőzhesse a társadalomban élő gonoszokat, hőssé válhasson – vagy legalább egy pillanat erejéig azt érezhesse, hogy a puszta létezése valamilyen magasabb célt szolgál.


 

Bevallom, Tove Alsterdal első könyve, a Gyökerestül kitépve egyik kedvenccé vált a műfajban, és talán túl nagy elvárásokkal kezdtem neki a másodiknak, ez ugyanis ahhoz képest gyengébb. Hangulatfestésben, atmoszférateremtésben és a szereplők jellemrajzában továbbra is elsőrangú Alsterdal, ahogy a helyszínek leírásai is szinte megelevenednek a lapokon (abszolút kedvenc rész, amikor a fotós jár az elhagyatott házban, szinte várom, hogy valami rémséges dolog törjön rá az egyik sötét szobából), de történet maga kevésbé magával ragadó és érdekes. Ettől függetlenül egy élvezhető lélektani krimi, ahol a családi, baráti, munkatársi kapcsolatok és a véletlen találkozások kusza hálójáé a főszerep, legyen szó akár a nyomozókról, akár az áldozatokról. 

Köszönöm a lehetőséget a Partvonal Kiadónak! A kötet a borítóra kattintva elérhető kedvezményes áron.



Kövess minket Facebookon!

Share:

Megjegyzés küldése

Designed by OddThemes | Distributed by Blogger Themes