Az utolsó ruha Párizsból

A női lét nagy kérdései egy romantikus műbe csomagolva - egy mondattal így lehet összefoglalni Jade Beer Az utolsó ruha Párizsból című regényét, amely két idősíkon keresztül mutat be két rendkívüli asszonyt, egy élethosszig tartó önzetlen barátságot, a világ legszebb ruháit és egy elsöprő szerelmet. 


Könyvajánló
Jade Beer: Az utolsó ruha Párizsból

A két idősíkon játszódó történet Dior ruhaköltemények körül tobzódik, miközben két erős asszonyt ismerhet meg az olvasó. Az egyik története 1952-ben indul, amikor Alice először vesz részt Párizsban, egy Dior ruhabemutatón. Kicsit gyakorlatlan a divatvilág működésében, nem is érti, hogy az kislány, aki gumicsizmában, sáros kabátban érezte jól magát a kertjükben, hogy kerülhetett el egy ilyen nívós helyre. Kár csodálkoznia, a Franciaországba akkreditált brit nagykövet feleségének ilyen meghívások egyszerűen járnak - mint ahogy öltöztetőnő IS dukál neki, amire a divatbemutatón kedves jóakarója előzékenyen rámutat egy névjegy mellett, amely a javasolt személy elérhetőségét tartalmazza. Anne hamarosan be is lép hozzá, és bizalmas barátnők lesznek. Minden annyira szép és jó lehetne körülötte, ha a férje nem bánna vele bárdolatlanul és nem fogyasztaná folyamatosan a szeretőket. Nem is lehet csodálni, hogy egy idegen férfira terelődik figyelme, és úgy dönt: pokolba a következményekkel! 

Íme az a bizonyos Dior modell, a Maxim

A másik idősíkon egy Sylvie nevű nagymama Párizsba küldi az unokáját, hogy nyomozza ki a Maxim nevű Dior ruhájának sorsát és hozza haza onnan. 2017-ben járunk, az idős hölgy a kilencvenet tapossa, kedvenc unokája, Lucille, pedig nincs, amit meg ne tenne érte. A nagyi állítása szerint a ruhát egy barátnőjének adta kölcsön, aki már nem él, de tudja a barátnő lányának nevét, címét, amit meg is ad neki támpontul: Veronique, 75002 Párizs, rue Volney 10. 6. ajtó. Lucille nyakába veszi Párizst, és nincs is olyan egyszerű dolga kideríteni, hogy 1) miért olyan fontos az a Dior ruha, 2) miért pont neki kell mennie? 3) ki az az Alice? 4) ki az a Veronique? 6) kit takar az A&A monogram?

Ahogy egyre beljebb halad az olvasó a tartalomban, nyilvánvalóvá válik, milyen végre fog kifutni a történet, ez viszont élmény szempontjából nem okoz különösebb traumát senkinek sem. Bár elsöprő a szerelmi történet és annak következményei, amiben az író részesíti a művet kézbe vevőt, mégis a Dior ruhák viszik a prímet a regényben. Olvastatja magát, kíváncsi rá mindenki, hogy hová süllyedhet néha egyes szereplő abba a dágványba, amit morálnak hívnak, képet kap az érdeklődő arról is, milyen volt az ötvenes években nőnek, asszonynak lenni, mennyire áldozatkész tudott lenni egy igazi barátnő, mit jelentett egy minőségi ruha viselése - mire kötelezett és mire csábított. A múltban játszódó részek mind-mind egy-egy Dior-ruha köré rendeződnek, igazi ínyencség a divatkedvelők számára. S bár itt lassabban csordogál a cselekmény, mint a 2017-ben játszódó események, mégis, az olvasó megbocsájtja a szerzőnek a lírai ellágyulást.

A karakterek szépen kidolgozottak, bár furcsállni lehet, hogy ilyen titok nyomába hogy engedhette a nagymama pont a saját unokáját, de istenem, most ha egy magánnyomozót enged utána, az jobb lett volna nekünk, az olvasóknak? Na ugye. Helyenként megakadtam némi túljelzőzésben, ám tudomásul vettem, hogy egy romantikus regényben a forró könnyeknek sokszorosan létjogosultsága van és pont. Az ötvenesévekbeli lassú kibontakozáson túl másra nemigen panaszkodhat az olvasó, a cselekmény feszes és remek vonalvezetéssel örvendezteti meg a nagyérdeműt, a dramaturgia pedig az idősíkok és a szereplők váltogatásával betölti a neki rendelt szerepet. A fordítás gördülékeny, észrevehetetlenül jó (ha észrevesszük, az azt jelenti, hogy homlokráncolás: valami nem klappol), siklik az ember a sorokon és élvezi a történetet.

Szerintem olvassátok!

Fülszöveg

A ​világ legszebb ruhái… és egy elsöprő szerelem

Párizs, 1952. A háború rémálmát maga mögött hagyó Párizs utcáit újra élet és csillogás tölti be. Alice Ainsley még a kiváltságosok között is különleges helyen áll: a brit nagykövet feleségeként az asszonyt ékszerekkel, előkelő ruhákkal és meghívásokkal árasztják el. Akár boldog is lehetne, csakhogy valami mégis hiányzik a boldogságához. A férje ugyanis más nőkre pazarolja a figyelmét és az érzelmeit, Alice pedig már csak az öltöztetőnőjében, Marianne-ben bízhat. Ám amikor egy ismeretlen férfi jelenik meg a szalonjukban, Alice úgy érzi, életében először muszáj a szívére hallgatnia. A pokolba a következményekkel!
London, 2017. Lucille a világon a legjobban a nagymamáját szereti. Így amikor Sylvie nagyi apró szívességre kéri, a fiatal nő boldogan igent mond. Mire felocsúdik, már egy Párizsba tartó vonaton találja magát, a feladata pedig az, hogy a nagymamája felbecsülhetetlen értékű Dior ruháját hazahozza magával. A különleges darab felkutatása közben, egy pici párizsi lakásban azonban olyasvalamit talál, ami az egész életét megváltoztatja.
Barátságok, családi kötelékek – és a fények városa, amely mindenki számára szerelmet és sorsfordító találkozásokat rejt.


Jade Beer angol díjnyertes szerző, szerkesztő, szaktanácsadó, újságíró, számos neves újságnak dolgozik, rádió- és televízióműsorokban szerepel. Eddig három romantikus művet jegyzett kiadójánál, nálunk egyelőre csak Az utolsó ruha Párizsból című jelent meg magyarul. Idejét megosztja London és Cortwolds között, ahol a férjével és két lányával él.

A fotó a szerző saját weblapjáról származik (https://jadebeer.com/).

Szeretnél többet megtudni a könyvről? Kattints a képre, a kiadónál kedvezménnyel beszerezheted!

Köszönjük, General Press Kiadó!

Kövess bennünket Facebookon!
Termékadatok
Cím: Az utolsó ruha Párizsból
Eredeti cím: The Last Dress from Paris
Szerző: Jade Beer
Fordító: Pejkov Boján
Kiadó: General Press Kiadó
Sorozat: Írisz-könyvek
Oldalak száma: 376
Megjelenés: 2022. július 27.
Kötés: Kartonált
ISBN: 9789634526490
Méret: 200 mm x 125 mm
Share:

Megjegyzés küldése

Designed by OddThemes | Distributed by Blogger Themes