Norvégia, a vadregényes, nagy múltú, de a modern korral haladó ország

Könyvajánló - Norvégia (Marco Polo)

Irány Norvégia, a fjordok, a hegyek, a tágas fennsíkok, a fényjátékok és a hygge-életérzés otthona! (Oké, hygge a dánoknál van, ennek megfelelője a norvég friluftsliv. Na, de most őszintén: ezt még kimondani is nehéz, nemhogy leírni, bocsi.)

norvegia.jpg

A Corvina Kiadó égisze alatt újabb Marco Polo kötet érkezett hozzánk, ami ezúttal Norvégia kalandos vidékeire kalauzolja el az olvasót és segít megtervezni egy szuper kis utazást. A kötet ezúttal is hozza tőle megszokott jól átlátható formát. Látnivalók, toplisták a legolcsóbb, esőben is szép, tipikusan norvég helyszínekről. Érdekességeket olvashatunk az országról. Tippeket kapunk, hogy hol és mit vásároljunk, közben segít eligazodni a gasztronómia norvég útvesztőiben és a sportoláshoz is nyújt szuper ötleteket.

A látnivalók régiókra bontva kaptak helyet a kötetben, amiket izgalmas élménytúra ötletek követnek, majd praktikus tanácsok, az ország ünnepei, eseményei és még a térképek mellett egy röpke szótárnak is jutott hely, hogy bátran merjünk megszólalni az lakók nyelvén. A könyvet pedig egy jópofa "Vajon mennyit tudsz Norvégiáról?" kvíz zárja. Most pedig kedvcsinálónak hozom nektek a "Best of  - Tipikusan norvég" rovat öt látnivalóját.

17_may_oslo_eastern_norway_photo_visitoslo_tomasz_majewski_2_1_e3e62ed8-7a1f-4477-91de-8aac249ecc71.jpeg

Elsőként jöjjön az Alkotmány Napjának ünnepe, mely május 17. Ilyenkor Oslóban mindenki pezseg. A családok közösen reggeliznek, együtt ünnepel mindenki az országban, de a fővárosban egy ágyúdörgést követően mintegy száz iskola diákja vonul fel zenekarral, pirosba és kékbe öltözve, zászlókat lengetve, énekelve, trombitálva ünneplik a szabadságot. A felvonulás keresztül halad a belvároson egy megállóval a Királyi Palota előtt, ahol az királyi család integetve várja a résztvevőket.

A kora kereszténység idejéből maradt régi fatemplomokból szép számmal akad Norvégiában, de kiemelkedik közülük a Borgund Stavkirke Lærdal. Ez a 12. század végén épült jellegzetes dongatemplom igazi mesébe illő látvány nyújt. Csodaszép faragványok díszítik, az oromzaton pedig még sárkányfejeket is láthatunk. Mindenképpen érdemes megcsodálni, ha valaki Nyugat-Norvégiában jár.

Ha valaki igazán különleges látványra vágyik, akkor Lysefjordnál csodás tengeröböl csak rá vár. Itt mindenképpen érdemes felmenni a Preikestolen ("Prédikálószék") sziklaplatóra, ahol olyan a panoráma, hogy garantáltan mindenki állát a földről kell kapargatni. Nem volt még szerencsém hozzá, de feltétlenül bakancslistás. Engem a fotók alapján egyértelműen megnyertek maguknak. A szikla 604 méter magasan fekszik, de csupán kétórás (nem nehéz) túrát kell vállalni ezért a pazar panorámáért.

Norvégiában a sísport mekkájának meghatározó eleme a Holmenkollen-sánc. Ha a síelés nem is vonz, a kilátásért is megéri elmenni. Odafentről gyönyörű a látvány a várossal, a fjorddal és a környező erdőkkel. Ráadásul ismerkedhetünk a sport történelmével is az itt található Símúzeumban.

Utolsóként jöjjön a Peer Gynt Vegen, amely egy 60 km-es hegyi út amely 1000 méter magasságig emelkedik felfelé. Út közben megállhatunk Jotunheimen gyönyörködni a kilátásban, sőt, errefelé még jávorszarvast is látni. Augusztustól pedig a Peer Gynt Fesztivál keretein belül szabadtéri színházi előadásokat nézhetünk meg az álomszerű díszletet nyújtó Gålåvatnet-tó partján.

2997990.jpegA könyvet a Corvina Kiadó bocsátotta rendelkezésünkre recenziós céllal, amelyet itt is köszönünk!

Többet szeretnél megtudni a könyvről? Kattints a képre és rendeld meg kedvezményesen a kiadótól!

Kövess minket a Facebook-on is!

A világ legkisebb metropolisza, Amszterdam

Egy igazi mediterrán sziget, Kréta

Kalandozások Skócia mesés tájain

A mosoly országa, Thaiföld

Share:

Megjegyzés küldése

Designed by OddThemes | Distributed by Blogger Themes