Egy balerina, aki a túlélésért táncolt egy szovjet gulágban

Könyvajánló - Christina Ezrahi: Sztálin ​balerinája

Igaz történet a bátorságról és a túlélésről a sztálini Szovjetunióban.

Egy különleges oknyomozás, egy páratlan történet egy lenyűgöző életről. Erre számítson, aki kezébe veszi Christina Ezrahi Sztálin balerinája című kötetét, melyben Nyina Anyiszimova útját meséli el a színpadról a gulágon kereszül az onnan való szabadulásig, miközben bepillantást ad az olvasóknak a munkatáborok életébe és a szovjet művészvilágba is.

A fiatal balerina már 17 évesen elkápráztatta a közönséget szerte a Szovjetunióban. Aztán jöttek a 30-as évek, amik teljesen átrendezték a világot. 1938-ban letartóztatták. Azzal vádolták, hogy a náci Németországnak kémkedett. A vádak nem nyertek bizonyítást, mégsem úszta meg, felpakolták őt is egy vagonra és munkatáborba küldték Kazahsztánba.

Ebben az érában több millióan szenvedtek az elnyomás kénye kedve szerint, rengeteg kivégzés, tömeges bebörtönzések, etnikai tisztogatások. Először a konyhán kapott helyet, egyik feljegyzésében pedig a körülményeik leírásánál elszorult a gyomrom. Azt írta, hogy túl kevés élelmet adtak nekik ahhoz, hogy éljenek, de túl sokat ahhoz, hogy meghaljanak. Rettenetes lehetett.

A brutális fagyban a tánc tartotta életben. A táborban volt egy táncegyüttes, ahova sikerült bekerülnie. Nekik valamivel több élelem jutott és a szállásuk is egy hajszállal jobb volt, mint az átlagnak, de még így is a fagyhalál fenyegette őket. 

Olvasva a helyzetet, ha nem vállalja el, hogy a fogvatartóinak, kínzóinak táncol, biztosan nem került volna onnan ki élve. Így még arra is volt lehetősége, hogy csomagot fogadjon a családjától és ezeknek a ruháknak köszönheti, hogy túlélte a rettenetes mínuszokat.

Szinte hihetetlen a túlélése, ráadásul férje kitartásának köszönhetően az ötéves börtönbüntetése is ötödére csökkent. Ezrahi olyan iratokra bukkant, melyek számos művész elleni feljelentéseket tartalmaztak. Rengeteg közül megalapozatlan. Ráadásul kutatásai során véletlenül bukkant rá Nyina leveleire és elsőként írta le ennek a tehetséges művésznek a sorsát, akit karrierje csúcsán ért utol ez a rettenet.

ke_pernyo_foto_2024-05-13_23_02_51.pngNyina az 1950-es évek elején a Párizs lángjai című balettben

Szerencsére a kötet nem ér véget a szabadulással, megismerhetjük Nyina azt követő sikereit is, a tánckarrierjét és azt is láthatjuk, ahogy világhírű koreográfussá vált. A szerző lenyűgöző munkát végzett a kutatással. Kapunk egy szeletet a szovjet balett viszontagságos sorsáról, a sztálini Szovjetunióról és a világháborúról is. Láthatjuk, hogy mennyire sötét, korrupt és veszélyes volt az akkori igazságszolgáltatási rendszer. Mindehhez pedig számos feljegyzés, levél ill. levéltöredék nyújtott neki segítséget.

Nem egy olvasmányos regény, hanem egy tényfeltáró, oknyomozó kötet, tökéletes korrajz és egy bátor túlelő ismeretterjesztő története.

3123593.jpgKöszönöm a lehetőséget az Athenaeum Kiadónak!

A kötet a borítóképre kattintva elérhető kedvezményes áron a kiadó honlapján.

Kövess minket a Facebook-on is!

Bódító méz

A téridőn is túl

Budapest tündérkertje

Share:

Megjegyzés küldése

Designed by OddThemes | Distributed by Blogger Themes