Bódító méz

Az-e a tettes, akit gyilkossággal gyanúsítanak? Hogyan működik az amerikai igazságszolgáltatás? Mik a kamaszok mozgatórugói a felnőtté válás rögös útján? Van-e kiút a bántalmazás és kiszolgáltatottság bugyraiból? Mi van, ha az igazság a legkevésbé fontos egy perben? Ezekre, és sok más kérdésre keresi a választ a kétszerzős regény, a Bódító méz. 

Könyvajánló
Jodi Picoult & Jennifer Finney Boylan
Bódító méz

A kötet az újrakezdések köré rendezi témáját, azzal a nagyon fontos mondanivalóval, hogy mi kockáztatható, ha felvállaljuk önmagunkat. A mű kezdetén olyan anyákkal találkozik az olvasó, akik mindent maguk mögött hagytak egy erőszakos, bántalmazó férj elől menekülve. Asher anyja válás után az apja lakóhelyére költözik vissza, ahol méhekkel foglalkozva tartja el magát és végzős fiát. Lily Campanello is hasonló sorsot mondhat magáénak, ő is tudja, mi az, amikor az ország másik végében kell tiszta lappal kezdeni az életet az anyjával. Ez a két végzős fiatal (Lily és Asher) egymásba szeretnek, de ahogy szokott lenni, mindketten hordozzák a múlt sérüléseit és a felnőtté válás gyötrő kínjait, amitől az egyértelmű sosem mutatja meg magát előttük maradéktalanul. Lily nem tudja eldönteni, valóban Asher-e a jó partner számára, pláne, hogy saját szexuális identitásában sem teljesen biztos. Asher kínlódik a bizonytalan helyzetben, egy összeveszés után sokáig hezitál, mire eldönti, hogy átmegy a lányhoz és tisztázza a kérdést. A házban azonban (elmondása szerint) saját vérébe fagyva találja Lilyt a lépcső alján, a lány anyja pedig így nyit rájuk, ahogyan a véres ruhájú Asher sokkolt állapotban szemléli Lilyt a kanapén.

A rendőrség többször is kihallgatja Ashert, majd röviddel az esemény után őrizetbe veszi előre megfontolt szándékú emberölés vádjával. Az óvadék, aminek fejében szabadon védekezhet a bíróság előtt, egy millió dollár. Olivia McAfee (az anyja) ennyi pénzről legfeljebb filmekben hallott, így a fiú őrizetben marad. Még végszóra megérkezik az anya testvére, aki remek ügyvéd, és mindent megtesz azért, hogy a fiú végig hangoztatott ártatlansága bizonyítékokkal is alá legyen támasztva. A vaskos kötet tartalma szerint nincs egyszerű dolga.

Mire alapozza a vádhatóság az előre megfontolt szándékkal történő emberölést? Mire képesek az anyák, hogy vélt vagy valós igazságuk hivatalos szervek előtt is megállják a helyüket? A váltott szemszögű történetmesélés éles dramaturgiai eszközökkel operál. Egyik szemszög az egyik író munkája, másik a másiké, amelyek szerves egységet alkotva tárják az olvasók elé az amerikai igazságszolgáltatás működését, a fiatal felnőttek titkait, és az anyák megdöbbenéseit, amikor egy-egy, számukra addig ismeretlen tény kiderül gyerekeikről, akikről azt hitték, minden jelentős és fontos tulajdonságot, eseményt ismernek az életükből. A múlt sok csontvázat rejt a szekrényekben. Olivia minden körülmények között kitart a fia ártatlansága mellett, akkor is, ha nyomokban az apja erőszakos természetét véli felfedezni fia viselkedése mögötti mozgatórugóként.

A kötet tartalma visszatér Jodi Picoult kedvenc terepére, a tárgyalóterembe, szokásos érzékenyítési vonulattal. Jelenleg szó esik transzneműségről, a nők bántalmazásáról, kiszolgáltatott helyzetükről, családon belüli erőszakról és az igazságszolgáltatás berkeiről, ahol néha az objektív igazság sokadlagos szempont az alkalmazott jogszabályok és az ügyvédi csűr-csavar fényében. A magánélet határai erős feszegetésre kerülnek, mint ahogy a feltétlen szeretet adásának lehetősége is. Az identitáskeresés folyamata rengeteg bajt, bizonytalanságot képes szülni, miközben a becsület és a becstelenség között csak hajszálvékony a különbség. Nem utolsó sorban a méhészet bennfentes információival is gazdagabbak lettünk a könyv abszolválása közben. A kálvária, amit az igazságért végig jártak, kemény tényekkel szembesítette a főhősöket, a végén pedig a csavar... hát igen.

Szerintem olvassátok!

Fülszöveg

Lehetsz-e ​boldog, ha folyton kísért a múlt? Olivia McAfee tudja jól, milyen érzés mindent újrakezdeni. Egyik napról a másikra otthagyja férjét, és a válás után fiával, Asherrel együtt visszaköltözik a gyermekkora helyszínére, egy New Hampshire-i álmos kisvárosba, ahol átveszi az édesapja méhészetét. Az újrakezdés a gimnazista Lily Campanello számára sem ismeretlen. Amikor az édesanyjával Adamsbe költöznek a középiskola utolsó évében, mindketten abban reménykednek, hogy a környezeti változással tiszta lappal indulhatnak. A két fiatal, Asher és Lily egymásba szeret, ám a lányt időnként kétségek gyötrik, hogy teljesen megbízhat-e Asherben. Egy nap megcsörren Olivia telefonja: Lily meghalt, a rendőrség pedig Ashert gyanúsítja a gyilkossággal. Olivia a végsőkig kitart fia ártatlansága mellett, de önmagának kénytelen beismerni, hogy Asheren időnként megmutatkozik az apja erőszakos természete. Ahogy a bírósági tárgyalás során kirajzolódnak az ügy részletei, Olivia rádöbben, hogy Asher több titkot rejteget, mint sejtette. Jodi Picoult és Jennifer Finney Boylan közös regénye egy felejthetetlen szerelem, egy tragikus haláleset és egy izgalmas nyomozás története, amely arra a kérdésre keresi a választ, mi mindent teszünk kockára, ha a boldogságunk érdekében felvállaljuk önmagunkat.


Jennifer Finney Boylan tucatnyi sikerkönyv szerzője
A Columbia Egyetem Barnard College, illetve a Harvard Egyetem Radcliffe Institute ösztöndíjasa volt. Ismert emberi jogi aktivista, a PEN America kuratóriumi tagja. Publicisztikái rendszeresen megjelennek a The New York Times hasábjain. New Yorkban és Maine Belgrade Lakes-ben él feleségével és két gyermekével.


Jodi Picoult világhírű amerikai bestseller-író. 2018-ban Jeff Bezos és Michelle Obama mellett a világ tíz legbefolyásosabb személyiségévé választották a Princetoni Egyetemen végzettek között. Eddig megjelent huszonöt regényével (többek között: A nővérem húga, Elrabolt az apám, Szívverés) számos díjat nyert, kötetei világszerte rendszeresen vezetik az eladási listákat.

Picoult három gyermekével, férjével és kutyájával egy New Hampshire-i kisvárosban él.

Szeretnél többet megtudni a könyvről? Kattints a képre, a kiadónál kedvezménnyel beszerezheted!

Köszönjük, Athenaeum Kiadó!

Kövess bennünket Facebookon!

A képek a kiadó oldalairól származnak.
Termékadatok
Cím: Bódító méz
Szerző: Jennifer Finney Boylan & Jodi Picoult
Fordító: Novák Petra
Kiadó: Athenaeum Kiadó
Oldalak száma: 528
Megjelenés: 2023. április 06.
Kötés: Kartonált
ISBN: 9789635432905
Méret: 215 mm x 135 mm x 30 mm
Share:

Megjegyzés küldése

Designed by OddThemes | Distributed by Blogger Themes