A téridőn is túl

 Könyvajánló - Nagy Ádám (szerk.): A téridőn is túl

Hogy néz ki a Roxfort mumusa, amikor otthoni magányában fizikakönyvet olvas?
Lesznek-e Középföldén nagyvárosok?
Számíthat-e Baby Yoda a messzi-messzi Galaxis szociális ellátórendszerére?
Milyen diagnózist állítana fel egy pszichiáter Jokernél, Gotham City sötét lelkű bohócánál?
Miért válik gyilkossá Szméagol, és miért nem tud aztán a Gyűrű vonzásából kiszakadni?
Kötetünk pszichológiai, pedagógiai, történelemtudományi és természettudományos módszereket felhasználva értelmezi kedvenc hőseink és világuk működését – s ezen keresztül akár támpontokat is adhat az olvasónak ahhoz, hogyan értelmezze valós világunkat…




Tudomány és fantasztikum - a kettő sokszor kéz a kézben jár, de ilyen módon ritkán - valódi szakemberek "vallanak" egy-egy sokakat megmozgató és sokak számára otthonos fantasy-világról, de a szakmájuk figyelembevételével, olyan aspektusokból vizsgálva egyes karakteres szereplők jellemvonásait, döntéseit és sokszor magának a világnak a felépítését, amelyekből viszonylag ritkán történik: pszichológia, történelem, természettudományok, viselkedéstudomány, függőségek, kvantummechanika, egyáltalán a fizika alapjai. A kötet az Athenaeum Kiadó sorozatának, a Képzelet és tudománynak a hetedik darabja.

Süt ezekből az esszékből, hogy az egyes szakértők nem csak a tudományukhoz értenek, de tényleg ismerik és szeretik is ezeket a világokat - noha nekem több egyelőre kimaradt, néhány pedig biztosan ki is fog maradni az életemből. Néhány évvel ezelőtt volt már egy hasonló kötet, őszintén szólva az sokkal kevésbé tetszett, mint ez, már a címére sem emlékszem. Egyrészt azért, mert olyan filmeket elemzett nagyrészt, amiket én nem ismerek/szeretek, másrészt az elemzések nem voltak mélyek, rövidek voltak, épphogy összehasonlított két-két világot egy bizonyos szempont alapján, majd elmaradt az "agymenés" és a kifejtés része, ami igazán érdekessé tehette volna. Arról nem is beszélve, hogy ott néhánynál bizony azt éreztem, hogy a szakértő valóban szakértője a saját területének, de valójában nem ismeri az adott fiktív világot és a szereplőit, akikről szó lenne. 

Na ez itt nem volt meg, sőt, sokszor még kedvet is kaptam, hogy újranézzem/újraolvassam, vagy esetleg először ismerkedjek meg az adott világgal. Kedvenc tanulmányom kétségkívül Pirisi Gábor Középfölde település- és városszerkezetét bemutató esszéje volt, de nagyon tetszett a kötet első tanulmánya is, amelyben Gyarmathy Éva elemzi pszichológiai szempontból Jokert (bár maga a világ, Batman és Joker sosem volt a kedvencem, sőt). A Harry Potter világán alapuló tanulmány is rendkívül érdekes volt, viszont érzésem szerint nem kapcsolódott semmilyen szinten a Harry Potter világához. Orosz László és Nagy Ádám közös tanulmánya a kvantumvilágról szól, amelyben bemutatják, hogy a kvantumok egészen másképp működnek, mint a "megszokott" fizika törvényei, és sok esetben varázslatnak is láthatjuk - ehhez pedig a Harry Potter világát használják fel, mint demonstráló erő. Nagyon tisztelem az azóta elhunyt Orosz László munkásságát, fizika, ismeretterjesztés, oktatás és az áltudományok elleni harc területén, aki olyan szenvedéllyel és mély tudással, egyszersmint a tudás átadásának vágyával tanított, amely nem sokak sajátja. Ez a Harry Potter-tanulmány azonban valójában egy kvantummechanikai tanulmány, amely épp a Harry Potter világán keresztül mutatja be, miért is varázslatosak a kvantumok - ez a világ azonban lehetett volna akármelyik, ahol felbukkan a varázslat, pl. A Gyűrűk Ura is vagy épp a Narnia, esetleg Óz világa.

Érdekes, magával ragadó, gondolatébresztő kötet született, amelynek éppen ez a célja: szórakoztatás és tudásátadás egy-egy szeretett világon, karakteren keresztül. Szeretem a hasonlókat, Youtube-on sokszor keresek olyan videót, amely hasonlókról szól: egy-egy szakértő elemez egy filmet, zenét, könyvet, világot a saját szakértelmén át. Pl. sosem néztem egyik orvosos sorozatot sem, de amikor egy orvos elemzi a Dr. House vagy a Grace klinika vagy a Vészhelyzet egy-egy részét, azt már inkább megnézem, de szeretem azt is, amikor egy-egy általam kedvelt dalt elemez egy zenész vagy énektanár a saját területe szempontjából. Legutóbbi kedvenceim a témában egy fiatal amerikai oceanográfus, akinek a cápák és a megalodon a fő szakterülete, a nagysikerű Meg c. filmeket elemzi. Persze fontos, hogy mindezt ne gőggel, ellenségesen tegyék, hanem humorral, mégis ismertetve azt, hogy mi a valóság ahhoz képest, amit látunk/olvasunk. Na éppen ezt tette ez a kötet is.

Köszönöm a lehetőséget az Athenaeum Kiadónak! A könyv a borítóra kattintva elérhető kedvezményes áron.





Share:

Megjegyzés küldése

Designed by OddThemes | Distributed by Blogger Themes