Egy páratlan főváros: Párizs, a fény városa

Könyvajánló - Párizs (Marco Polo)

Párizs, a szerelem, a művészet,
a gasztronómia, a divat
és a fény városa

Marco Polo sorozat egyik legújabb darabja ismét egy mesés fővárosba kalauzolja el az olvasókat. Ezúttal Párizs, a szerelem, a művészet, a gasztronómia, a divat és a fény városa a célpont. Tökéletes egy tavaszi andalgáshoz. A kötet ezúttal is hozza a szokásos színvonalat: izgalmas látnivalók, tuti tippek vásárlásra, szállásra, étkezésre, esős napokra, lazulásra, egy kellemes esti koktélozásra, ráadásul élménytúrákból sincs hiány. Mindehhez jön némi ötlet gyerekkel utazóknak, egy kis gyűjtemény hasznos linkekkel, appokkal, blogokkal, összefoglaló az ünnepekről, eseményekről. Végezetül pedig hasznos tanácsok, egy szótármelléklet a legfontosabb kifejezésekkel, majd egy elengedhetetlen térképmelléklet. Mindez kis méretben kedvező áron. Várhatunk ennél többet egy útikönyvtől? Most pedig jöjjön pár izgalmas látnivaló kedvcsinálónak, melyeket a kötetből szemelgettem.

4c.jpg

A kötet szerkesztője Párizs látnivalóit hat zónára osztotta, most mindegyikből mutatok néhány látnivalót. Az elsőben a történelmi városközponté a főszerep, Az Íle de la Citétől a Marais negyedig. Itt található többek között a gótikus építészeti remek, a "Szent Kápolna", a világ legnagyobb területű múzeuma, a Louvre, ahol olyan kincseket óvnak, mint a milói Vénusz vagy Leonardo da Vinci Mona Lisája, a világhírű sugárút a Carrousel du Louvre kis diadalívével, a Királyi Palota és annak ámulatba ejtő kertje, mely egy csendes oázis a nyüzsgő városközpontban. Itt áll a Notre-Dame is, melyet öt éve szörnyű tragédia sújtott. A tervek szerint az idei olimpiára elkészült volna, de jelenleg úgy fest, hogy legjobb esetben is az év végére fejeződnek be a tűz utáni felújítási munkálatok.

A második rész A Quartier Latintól az Eiffel-toronyig. Ez a zóna lefedi Párizs nyugati felét, ahol, mint a nevéből már kitalálható, található a világhírű 300 méter magas torony a város jelképe. A torony az 1889-es világkiállításra és a francia forradalom századik évfordulójára épült és az eredeti tervek alapján csupán 20 évig állt volna, ám végül a fennmaradása mellett döntöttek. Mázli! :) Aztán itt található az Arab Világ Intézete, de miközben a város utcáit rójuk érdemes felfelé is tekinteni, ugyanis a Sainte-Geneviéve-dombon láthatjuk a hatalmas kupolás Panthéon-t, mely számos francia híresség végső nyughelye, egy páratlan mauzóleum és Invalidusok palotája, mely Versailles után a második legnagyobb gigantikus épületegyüttes, melyet XIV. Lajos uralkodása idején emeltek.

A harmadik rész a Champs-Élysées-től az Operáig terjedő városrészt mutatja meg. A kötetben számos látnivalót emel ki a szerkesztő ebben a térségben is, többek között itt található az Arc de Triomphe, a város luxusüzleteivel teli sugárútja, az Avenue Montaigne, Párizs legkáprázatosabb hídja, a Pont Alexandre III és a márványtól és aranytól roskadozó Opéra Garnier, ahol opera- és balettelőadások sokasága várja a szórakozásra éhezőket.

577962-visuel-paris-canal-saint-martin.jpg

Ezután következik A Canal Saint-Martintől a Bois de Vincennes-ig eső városrész, itt található az Opera Bastille, mely kitűnik ezüstösen csillogó homlokzata okán, egy bájos múzeum Édith Piaf egykori otthonában, több pályaudvar és a Canal Saint-Martin környéke tökéletes helyszín egy jó kis piknikre, kellemes sétára vagy hajókázásra, de itt találunk egy felfedezésre váró felkapott szórakozónegyedet is, ahol pezseg az éjszakai élet.

richard-mille-palais-de-tokyo-19371.jpg

Aztán elérkezünk a Montparnasse-tól a Bois de Boulogne-ig tartó városrészhez, ahol a város második legmagasabb épülete, a Tour Montparnasse áll, de itt a föld alatt megbúvó történelmet sem szabad kihagyni, érdemes ellátogatni a Les Catacombes-ba, ahol a katakombák az elmúlt nemzedékek emlékét őrzik. De itt található még a Palais de Tokyo, a csarnok, mely az 1937-es világkiállításra épült, ma pedig a modern és kortárs művészeteknek ad otthont.

704494-montmartre-paris-sacre-coeur.jpg

Az utolsó részre maradt Párizs északi része, a Montmartre-tól Belleville-ig. Itt magasodik a vakítóan fehér Szent Szív-bazilika (Sacré Cœur), egy festőien kialakított temető, a Cimetiére de Montmartre, ahol számos művész végső nyughelyét találjuk, köztük Alexandre Dumas, Edgar Degas, Stendhal és Émile Zola. De ha valaki kíváncsi rá milyen lehetett a város a 19. századi munkások lakónegyedeiben, akkor Belleville a tökéletes választás, ahol az apró házakkal szegélyezett, eldugott kis utcák sejtetik, hogy milyen is lehetett itt az élet. Még kevés a turista, bár a művészek között egyre felkapottabbá válik, ráadásul a Belvederéről szép kilátás nyílik a városra.

bori_to.jpgA könyvet a Corvina Kiadó bocsátotta rendelkezésünkre recenziós céllal, amelyet itt is köszönünk!

Többet szeretnél megtudni a könyvről? Kattints a képre és rendeld meg kedvezményesen a kiadótól!

Kövess minket a Facebook-on is!

Barcelona páratlan fekvésű és szépségű város

Tökéletes őszi célpont: Róma, az Örök Város

Az egyik legvonzóbb skandináv főváros: Koppenhága

New York, a város, amely soha nem alszik

Share:

Megjegyzés küldése

Designed by OddThemes | Distributed by Blogger Themes