Mallorca, a multikulturális mikrokozmosz

Könyvajánló - Mallorca (Marco Polo)

Miért épp Mallorca? Pazar természeti kincsek, gyönyörűen felújított, nagy történelmi múltú városok, fjordszerű öblök, kikötők, dűnék, pínealigetek, sós tavak és hatalmas hegység páratlan szurdokokkal, égbe nyúló sziklafalakkal. Kell ennél több a tökéletes nyaraláshoz?

Nem tudom ti hogy vagytok vele, de nálam csak úgy repülnek el a hetek. Szinte tegnap volt karácsony és mégis itt van már január vége. Ez a tél jóval hidegebbnek tűnik, mint az elmúlt pár évben, már nagyon vágyom egy kis melegre és biztos nem vagyok egyedül. Ilyenkor a fűtött lakásba kuckózva jól esik olvasni vagy épp megtervezni az idei nyaralást.

Utóbbihoz hoztam nektek egy kis kedvcsinálót: irány Mallorca, a Baleár-szigetek legnagyobbika, egy igazi multikulturális központ kiváló infrastruktúrával és lenyűgöző természeti kincsekkel. A Marco Polo sorozat mindig kiváló választás, amikor szeretnénk megtervezni az utazást. Ebben a kötetben is találunk toplistákat, hogy hova érdemes ellátogatni, gasztronómiai- és bevásárlótippeket, megismertet kicsit a hely történelmével, kultúrájával, ünnepeivel, szokásaival, nyelvjárásával. Találunk benne számos fotót, térképet, appokat és még miniszótárat is.

A látnivalókat pedig hat régióra bontva mutatja meg a kíváncsi olvasóknak. Elsőként Palma és környéke kerül terítékre. Azt mondják Mallorca központja, Palma a mediterrán térség egyik legszebb helysége. Mesés paloták, zeg-zugos, utcácskák, hangulatos kávézók, csarnokok, árnyékos árkádok. A tenger felől csodálva a partot megakad a szemünk a Palau de S'Almudainán, azaz a királyi palotán (lásd fent). Az emír egykori fellegvára, királyok rezidenciája, ami ma a katonai parancsnokság otthona és VI. Fülöp spanyol király szállása, amikor épp a szigeten jár. Uniós állampolgárok ingyenesen megtekinthetik nyitvatartási időben. Érdemes megnézni a királyi termeket és a gótikus kápolnát.

collage_6.jpg

A következő fejezet a sziget nyugati régióját igyekszik bemutatni. Itt aztán van minden: régi őrtornyok, citromültetvények, olajfaligetek és lenyűgöző tájak. Mallorca leglátványosabb részei közé tartozó Serra de Tramuntana meredek, sziklás tengerpartját is itt találjuk. Ha pedig igazán páratlan naplementét szeretnénk látni, akkor a legjobb helyen vagyunk. Kirándulásunk során kihagyhatatlan Fornalutx kicsiny települése, amely többször is elnyerte a Spanyolország legszebb településeinek járó díjat (lásd fent).

131473.jpg

A kötet az északi részt három szóval foglalja össze, amelyek tökéletesen leírják a vidéket: antik, vad és izgalmas. Régi római városok, középkori lovagvárak, szinte érintetlen természeti paradicsom, meredek sziklák, oázisként elterülő birtokok, mélykék tenger, pazar panoráma. Ezekhez társul az üdülők fellegváraiban a modern turisztikai élet. Érdemes ellátogatni a sziget legnagyobb és legjobb állapotban fennamradt várába Capdeperába (lásd fent) vagy a vidéki kisvárosba, Artába, melynek fellegvárából gyönyörű kilátás tárul a látogatók elé. Találunk itt széles, fövenyes strandokat is, ahol a napfürdőzésre, strandolásra vágyók és a vitorlázók, a szörfösök és a SUP-ozók is garantáltan jól fognak szórakozni.

99.jpg

A strandolók szerelmesei a keleti partot részesítik előnyben. Igazi mediterrán idilli, csendes kis falvak, fehér fövenyes, píneákkal szegélyezett strandok és lenyűgöző türkiz tenger. Két strandolás között azért érdemes kirándulni is. Kedves kis falvak, aranyos kápolnák, piciny hegyek, ültetvények, halászkunyhók, kikötők, várak, várromok várnak a felfedezőkre. Aki pedig valami különlegeset szeretne látni és vele együtt hűsölni is, tökéletes a célre a Coves del Drac, a sziget legnagyobb cseppkőbarlangja (lásd fent).

Mallorca déli része sík, tágas, száraz és forró. Többségében szelíd dombvidékek, mezőgazdasági területek teszik ki, de amint a tengerpart közelébe érünk, látni fogjuk a fehér fövenyt és a türkizkék tengert. Ebben a régióban látogathatunk struccfarmot, bejárhatunk gyönyörű öblöket, megcsodálhatunk sós tavakat vagy épp hófehér sóhegyeket, de tehetünk egy hatalmas sétát is a Botanicactusban, mely Európa legnagyobb botanikus kertje. De a kihagyhatatlan látnivalók sorába tartozik Es Trenc mesés strandja is, mely szinte hívogatja az embert, hogy sétáljon végig a lenyűgöző, 5 km hosszú tengerpartján (lásd fent).

Miután körbejártuk a sziget nem maradt más hátra csupán a középső rész, ahol már lényegesen kevesebb a turista és megismerkedhetünk a helyiek csendes hétköznapjaival is. Biogazdálkodás, kézművesség, borászat, hipermodern tafona (olajmalom), üvegfúvó műhely, hangulatos piacok, szépen felújított tanyák, néhány régészeti helyszín, malomtornyok és kápolnák, különleges templomok sora várja azokat, akik ellátogatnak a sziget belsejébe is. Érdemes tenni egy kirándulást a szép látványt nyújtó Montuïribe (lásd fent), az arab eredetű, hosszan elnyúló kisvárosba, ahol 19 malomtorony tanúskodik a messzi múltba nyúló mezőgazdasági hagyományokról.

Remélem sikerült kedvet csinálnom ehhez a csodás szigethet. Ha igen, ajánlom ezt a Marco Polo kiadványt, hogy még jobban elmerülhess a látnivalók sokaságában.

139507970.jpgA könyvet a Corvina Kiadó bocsátotta rendelkezésünkre recenziós céllal, amelyet ezúton is köszönünk!

Többet szeretnél megtudni a könyvről? Kattints a képre, ahol meg is rendelheted kedvezményes áron!

Kövess minket a Facebook-on is!

Madeira: a hegyek és a tenger szerelmeseinek paradicsoma

Fedezzük fel a bolgár tengerpartot!

Korzika, a Földközi-tenger mesés ékköve

Montenegró, egy felfedezésre váró paradicsom

Share:

Megjegyzés küldése

Designed by OddThemes | Distributed by Blogger Themes