Montenegró, egy felfedezésre váró paradicsom

Könyvajánló - Montenegró (Marco Polo)

Tudtad, hogy alig egy órányi repülőútra vagyunk egy turistaparadicsomtól, Montenegrótól? Az ország egyik felén a tengerpart, 70 kilométernyi stranddal, mesés öblökkel, a másik felén kétezer méter magasra nyúló páratlan táj, hófödte csúcsok, vad folyók, melyek a szurdokokban tekergőznek. Ráadásul az országot járva az európai építészet aranykorában kalandozhatunk.

A Földközi-tenger egyetlen fjordja Herceg Novi és Kotor között fekszik, csaknem függőleges sziklafalakkal határolva. A Kotori-öbölben a régi kikötőket hegyek keretezik és az országban máshol nem láthatjuk ilyen páratlan találkozását a szikláknak és az Adriának. A történelem során számos nép hagyta nyomát az öbölben, de legnagyobb lábnyomot a velenceiek hagytak maguk után, emiatt van, hogy a kikötővárosokban járva előbb ihatunk egy capuccinót vagy falhatunk be egy ízletes rizottót, mint egy csevapcsicsát. A "százezer lépcső városában", Herceg Noviban gazdag kulturális kínálattal találkozhatunk, galériák, Színházi Fesztivál, Komolyzenei Napok, az építészeti stílusjegyek sokasága pedig páratlan látványt nyújt. Kotorban pedig garantáltan harangszóra ébredhetünk, hiszen a 6000 fős városban Óvárosában közel egy tucat templom található.

A tengerparti kikapcsolódásra vágyókat lenyűgöző látvány várja ebben a szép országban: kilométer hosszú strandok, gyönyörű öblök, hangulatos sziklák közé ékelődött homokos partok és zöldellő táj míg a szem ellát. A tengerpart legrégebbi városa Budva, mely egy az Adriára benyúló félszigeten található. Kicsit zsúfolt, kicsit drága, de érdemes körbejárni. Ha pedig egy hangulatos erődöt is megnéznénk, ahonnan a kilátásban is ámuldozhatunk, akkor el kell látogatnunk Petrovac na Moru idilli városkájába, ahol az öböl nyugati szélén áll Kastel Lastva.

15_big.jpg

Miután kipihentük magunkat a parton, induljunk el várost nézni. Kotorból irány Cetinje, mely olyan akár egy hatalmas szabadtéri múzeum: pazar nagykövetségi épületek, múzeumok, kolostor, kastélykápolna, Királyi Színház, mauzóleum. Ha pedig továbbmegyünk a régi úton Podgoricába, a fővárosba, útközben élvezhetjük a Shkodrai-tó nyújtotta csodás látványt vagy akár meg is állhatunk, hogy egy kellemes csónakázás keretein belül élvezzük a környezetet. A fővárost tágas parkok uralják, ráadásul két folyó is átszeli, de a városnézést érdemes az óvárosban kezdeni, miután körbe sétáltuk röpke 15 perc alatt eljuthatunk az ulica Kralja Nikolén a modern városközpontba, melyet a rengeteg gránit, üveg és bárok, éttermek sora jellemez, és itt található a látványos Millennium híd is. 

A hegyek és mély szurdokok szerelmeseinek irány a Durmitor Nemzeti Park. Mi vár itt rájuk? Több mint húsz 2000 méteres csúcs, gleccsertavak, források, patakok, folyók teszik látványossá és különlegessé. Egy vadvízi evezés a Tarán, séta a Fekete-tó partján, kirándulás a mesés cseppkőbarlangban, a Jég-barlangban, télen pedig a Balkán-félsziget legjobb lesiklóhelyei várják a síelésre vágyókat. Kirándulás közben azért egy kis kulturális látnivaló is belefér: Szent Vazul templom, Utvrdenje erőd, múzeumok, de kihagyhatatlan a festői környezetben található sziklába vájt fehér Ostrog-kolostor is.

A kötetben még ezeken túl is számos izgalmas és kihagyhatatlan látnivaló kapott helyet, mindezt ráadásként megspékelték tuti tippekkel a legjobb helyekről, tipikusan montenegrói programokról, esős kikapcsolódásokról. Naprakész információkat találunk benne étkezésről, ünnepekről, vásárlásról, weboldalakról, blogokról, appokról. Ha pedig ez még mindig nem elég, a látnivalók mellett egy kis történelmi betekintést is kapunk, hogy jobban átérezzük a hely varázsát. A kötet végén pedig néhány izgalmas élménytúra is helyet kapott a térkép- és szótármelléklet, valamint a praktikus tanácsok mellett. A Marco Polo útikönyv tökéletes társunk lesz az üdülésünk során.

139505652.jpgA könyvet a Corvina Kiadó bocsátotta rendelkezésünkre recenziós céllal, amelyet ezúton is köszönünk!

Többet szeretnél megtudni a könyvről? Kattints a képre és rendeld meg kedvezményesen a kiadótól!

Kövess minket a Facebook-on is!

Madeira: a hegyek és a tenger szerelmeseinek paradicsoma

Korzika, a Földközi-tenger mesés ékköve

Fedezzük fel a bolgár tengerpartot!

Tökéletes őszi célpont: Róma, az Örök Város

Share:

Megjegyzés küldése

Designed by OddThemes | Distributed by Blogger Themes