A Fabergé-titok

Miklós cár legbelsőbb köre, zsidó pogromok, rendszerszinten beépített bűnbakképzés, Fabergé alkotta értéktárgyak, egy herceg, aki szerelmes lesz a zsidó származású doktornőbe, radikális körök merényletei és az orosz titkosrendőrség - dióhéjban ennyi Charles Belfoure A Fabergé-titok című könyvének cselekménye. Elkeserítő, de egyben izgalmas látlelet a Romanovok bukásához vezető út első lépéseiről, pici romantikával fűszerezve, amikor a Nagy Háborúig még sok év morzsolódik le a történelem színpadján. Szerettem olvasni! 


Könyvajánló
Charles Belfoure
A Fabergé-titok

Az orosz arisztokrácia hedonizmusa, szexuális frivolitása éles ellentétben áll a nép, az istenadta nép szenvedéseivel és nyomorával. Dmitrij Markov herceg éli a befolyásos elit életét, azzal a különbséggel, hogy tanult ember (építész), aki tovább lát az orránál, de Miklós cár barátjaként kevés lehetősége adódik szembesülni az egyszerű parasztok és munkások elképesztő életkörülményeivel és azokkal az értelmiségi körökkel, akik változást akarnak, akár radikális lépések árán is. Ez egészen addig így marad, amíg meg nem ismeri a zsidó származású Kátyát (Kátya Golicin), aki mellesleg orvosnak tanult és jelenleg kórházban dolgozik. A férfi számára a sok felületes, könnyelmű és folyamatosan érdekek mentén gondolkodó szerető után felüdülés az őszinte, kapcsolatukban manipulációktól mentes, határozott véleménnyel és alapos háttértudással rendelkező nő, akibe bele is habarodik. Kátya tipikus orosz értelmiségi, aki nevén nevezi a dolgokat és maga is erőszak nélküli társadalmi változásokat sürget egy olyan csoportban, ahol őszintén megvitatják, mit tehetnének az ország sorsának jobbra fordítása érdekében. Persze, a csoportban hiába deklarálják az erőszakmentességet, vannak olyan részei, akik duma helyett hathatósabban vetnék be magukat a megszerzett információk tudatában.

Mindeközben sorozatos merényletek történnek Miklós cár és családja ellen, pontosan azok a radikális körök ügyetlenkedik el, amelyekhez ilyen-olyan szempontból (tudtán kívül) lazán Kátya is kötődik, és általa Dmitrij herceg is. Az orosz hírszerzés, az OHRANA a nyomukban liheg, vezetőjük külön is ki van rúgva Dmitrijre, akinek felesége korábban még a herceg szeretője is volt. Azt persze senki sem gondolná, hogy a cár legbelsőbb köreiben is akadnak kémek, akik a radikálisoknak dolgoznak, pedig ez a helyzet.

Képet kapunk Miklós cár belső köréről, mennyire szeretetteljesen fordult családja felé, ugyanakkor a társadalmi egyenlőtlenségek okozta következmények és a dolgok valódi állapota inkább dühöt váltott ki belőle, mint uralkodóhoz méltó konstruktivitást. A karakterek kiválóan aláfestik az elit frivolitását és dekadenciáját, az ember szinte megkérdezi, hogy tudtak ezek a népek évszázadokig uralkodni és hatalmon maradni? Arcpirító arroganciájuk és a társadalmi változások minősége egyértelműen el kellett, hogy vezessen bukásukhoz. Az arisztokrácia józanabb karaktereit megformázó szereplők törekvései eleve halálra voltak ítélve ebben a felsőbbrendűséget alapként kezelő rendszerben, ahol az erőszak és a megfélemlítés volt az elsődleges visszatartó erő, hiszen a nem megfelelő magatartás azonnali és aránytalan megtorlást eredményezett. 

A zsidó pogromok kitalálói rendszerszinten beépített bűnbakképzés mentén tették dolgukat, ami saját szempontjukból egészen kiválóan működött, és eredményezte mind a cár, mind az emberek előítéleteinek igazolását. Mindig könnyebb valakire, valamire, népcsoportra ráfogni minden baj eredőjét, mint gondolkodni a valóságról, valódi magyarázatokat felfedni és áldozatot hozni a nagyobb jó érdekében. Ez a módszer - bűnbakképzés - végül is az emberiség hajnala óta remekül bevált recept, nem?

Dmitrij hercegnek választania kell: családja vagy az ország sorsa? Ez bizony nem is olyan egyszerű. Hűség, becsület, szerelem, erkölcs: hogy legyen, miközben Kátya Golicin még a hírhedt OHRANA-val is képes szembeszállni, hogy megmentse népét az erőszakoskodástól, elnyomástól. Márpedig ahol Kátya harcol, onnan Dmitrij sem hiányozhat. Macska-egér játék kezdődik, amiben nagyon könnyű veszíteni - fejeket és életeket.

És hogy miért Fabergé-titok? Mert szerepük van a kémkedésben, és mert lépten-nyomon találkozhatunk ilyen tárgyakkal a műben. Kis pikantéria, borzongás, játék a drága portékákkal - és az élettel.

Szerintem olvassátok!

Fülszöveg

Elárulnád ​a családodat, hogy megmentsd az országodat?

Dmitrij Markov herceg igazán szerencsésnek mondhatja magát. Tehetséges építész, egyben II. Miklós cár közeli barátja, életét luxusban éli. Ám a cári udvar csillogása sem tudja elfedni az Oroszországot sújtó bajokat. A fényűző szentpétervári palotákon túl a nyomor és az erőszak az úr, a felvilágosult herceg pedig egyre nagyobb kiábrándulással figyeli a dekadens arisztokrácia fékevesztett haláltáncát, különösen miután a szabadgondolkodó Katya Golicin megismerteti a pazar báltermektől távol tomboló pogromok borzalmaival. Az elszánt doktornő még a rettegett cári titkosrendőrséggel is szembeszáll, hogy megmentse népét az elnyomástól.
A gyilkos macska-egér játékba keveredett Dmitrijnek a kötelesség, a szerelem, az erkölcs és a hűség útvesztőjében kell meglelnie a helyes utat, ahol egyetlen rossz lépés is halálos lehet. A herceg válaszút előtt áll: saját családja a fontosabb, vagy az ország sorsa?
Charles Belfoure, a nagy sikerű A párizsi építész szerzője az orosz történelem egyik legizgalmasabb korszakába röpíti el az olvasót fordulatokkal és érzelmekkel teli új regényében.


Charles Belfoure (New York, 19. február 1954. –) amerikai író, építész és történész, számos történelmi és fikciós mű szerzője, New York Times bestsellerszerzője.

Szeretnél többet megtudni a könyvről? Kattints a képre, a kiadónál kedvezménnyel beszerezheted!

Köszönjük, Alexandra Kiadó!

Kövess bennünket Facebookon!

A képek a kiadó oldalairól származnak.
Termékadatok
Cím: A Fabergé-titok
Szerző: Charles Belfoure
Kiadó: Alexandra Kiadó
Oldalak száma: 352
Megjelenés: 2023. április 17.
Kötés: Kartonált
ISBN: 9789635824816
Méret: 208 mm x 135 mm x 28 mm
Share:

Megjegyzés küldése

Designed by OddThemes | Distributed by Blogger Themes