A földtörténet tömeges kihalásai

Könyvajánló - Peter Brannen: A ​világ végei, avagy a földtörténet tömeges kihalásai

Nyitott vagy egy érdekes, izgalmas időutazásra a múlt megakatasztrófáihoz egy kis kitekintéssel a jövőbe? Akkor ezt a könyvet neked írták!

71dz57_3fll_ac_uf1000_1000_ql80.jpg

Peter Brannen tudományos újságíró rendkívül érdekes könyvvel örvendeztette meg a kíváncsi olvasókat. A világ végei című kötetben időutazásra repít minket, tudósokkal, kutatókkal, paleontológusokkal, geológusokkal, jövőkutatókkal beszélgetve igyekszik olvasmányos stílusban, humorral megspékelve bemutatni a Föld történetének öt kihalással záruló pillanatát és a jövőt, amelyben a hatodik alkalom alanyai lehetünk.

A szerző ellátogatott a legfontosabb földtörténeti helyszínekre, mint egyfajta nyomozó veti bele magát a tudományos világba, hogy feltárja az olvasók előtt azt az öt alkalmat, amikor kevesebb mint egymillió év alatt bolygónk valamennyi élőlénye megsemmisült. Brannen parádés mesélő. Megnyerő olvasmányos stílusban vezeti végig az olvasót ezeken a kihalási eseményeken. Ráadásul pártatlan szemlélőként, jó kutatóhoz méltó módon igyekszik bemutatni ezeket a megakatasztrófákat.

A múlt ismétlődései segítségével pedig igyekszik felkutatni a válaszokat arra a kérdésre, hogy vajon a klímaváltozás milyen hatással volt az előző kihalásokra és mi vár ránk a jövőben. Kifejezetten tetszett, hogy nem a saját véleményét igyekezett az olvasóra erőltetni, hanem az egymással szemben álló szakvéleményekről és a még a tudósományos világ által is eldöntetlen kérdésekről is olvashatunk, ezáltal meghagyja a lehetőséget az olvasónak, hogy saját képet alakítson ki a dolgokról.

Olvasmányos, érdekes kötet, ami nem nélkülözi a szakmai, latin kifejezéseket sem, szóval lesz azért munkánk a rengeteg információ feldolgozásával, de akit érdekel a téma, nyitott szemmel tekint a világra, nyitott a tudományok felé, garantáltan élvezni fogja ezt az időutazást a megakatasztrófákon keresztül.

Olvashatunk azokról az élőlényekről, amelyek számunkra rém távoli múltban éltek ezen a bolygón. Arról, hogy miként éltek, milyen életkörülmények között, majd végigvezet ezek változásán, a geológiai, biológiai változásokon, melyen a kihaláshoz vezettek. És azt is megmutatja, hogy a tudomány emberei miként képesek a múlt maradványai alapján visszakövetni az idő fonalát.

A kötet végén kapunk egy elemzést napjainkról is és, hogy vajon mire kell számítanunk a jövőben. Elgondolkodtató, tökéletes zárása a könyvnek. De vajon valóban képesek vagyunk rá, hogy a múlt ciklikus eseményei alapján megjósoljuk a jövőt?

8893228_5.jpgKöszönöm a lehetőséget a Park Könyvkiadónak!

A kötet elérhető a borítóra kattintva kedvezményes áron, közvetlenül a kiadótól.

Kövess minket Facebookon!

David Attenborough vallomása és látomása a Föld jövőjéről

Az élet erőpróbái

A kreativitás kódja

Hogyan változtatta meg világképünket a kvantumelmélet?

Share:

Megjegyzés küldése

Designed by OddThemes | Distributed by Blogger Themes