Molly Southbourne öröksége

 Könyvajánló - Tade Thompson: Molly Southbourne öröksége (Molly Southbourne 3.)

A történet véres befejezéséhez érkezett.

Valahányszor Molly Southbourne vérzett, a véréből egy gyilkos született. Halálos másolatok, akik azért jöttek e világra, hogy elpusztítsák alkotójukat. Miután elérték céljukat, a biztonság és a béke reményében összefognak: az utolsó mollyk közös otthont építenek, abban bízva, hogy megszabadulhatnak örökségüktől, a múltjukat meghatározó gyilkosságoktól.

Azonban Molly Southbourne vérében sötét titkok gyűrűznek, melyek egy szovjet laborban születtek azzal a céllal, hogy beszivárogjanak a vasfüggöny túloldalán található Nyugatra. Most pedig a hidegháborús kémgépezet maradéka szeretné ezeket a titkokat visszaszerezni. Ennek érdekében hajlandóak felfedni a holtakat, és elpusztítani a Molly Southbourne utolsó másolatait körülvevő, törékeny békét.




Az első részben megismerjük a fiatal lánnyá cseperedő Mollyt, aki ha vérzik, a véréből mollyk születnek, akiknek a célja, hogy az eredetit legyilkolják. Lány lévén ez legalább havonta jelentkező probléma, de bármilyen apró sérülésből is mollyk lesznek. Molly szülei ezért alaposan kitanítják a lányt önvédelemből. A második részben már a fiatal felnőtt Molly áll előttünk, aki lehet, hogy nem is Molly, hanem molly? Vajon miért akarnak a mollyk gyilkolni, és mi kell, hogy ne tegyék? Vajon mi ez a furcsaság Mollyval?

– Kérsz egy kis teát? – kérdezi Ann.
– Ne kínálgasd teával. Azért jött, hogy végezzen velünk – szólal meg Molina.
– Nem megölni jöttelek benneteket – veti közbe Tamara. – Elrabolni.
– Rendben, akkor elrabolni. Kérsz teát, vagy sem?
– Tejjel, cukor nélkül.

Nos, a harmadik részből ez is kiderül. Egy hidegháborús szovjet kísérlet része volt Molly, és mindaz, ami lett belőle... bevallom, ez a szál egyáltalán nem tetszett, jobban illett volna a sztorihoz, ha rejtély marad, vagy ha valami betegség, esetleg természetfeletti szál jelenik meg. Ez a szovjet kísérlet és kémipar sztori nem jött be. 

Ahogy továbbaraszol, egy film jut eszébe, amit évekkel ezelőtt látott. Egy űrlény amerikai tengerészgyalogosokra vadászott egy dél-amerikai dzsungelben, és egyesével megölte őket. Egyikük kétségbeesésében abbahagyta a futást, levetette az összes felszerelését, és úgy döntött, csupasz mellkassal, egy szál vadászkéssel csap össze a szörnyeteggel, szemtől szembe.

Mindazonáltal méltó lezárása a trilógiának ez a kis kötet, ami sajnos a végére kissé elfáradt. Már a második rész sem olyan volt, mint az első. Azért akad némi akció is, és erős fordulatok, de alapvetően úgy érzem, Tade Thompson nem igazán tudott mit kezdeni az ötletével, a történetével, nem tudta, merre vigye tovább. Bár mindhárom rész rövid, az utolsó mégis szakadozott és elnagyolt kissé. Ettől függetlenül nem volt rossz, érdekelt, mi lesz Molly Southbourne történetének a vége, és hogyan jutunk el oda, ahogy a körülötte felbukkanó karakterek, különösen Tamara sorsa is érdekes volt. Myke karaktere az egyik legjobban kidolgozott és legérdekesebb, már azelőtt megfogott, hogy kiderült, ki is valójában - ennél a pontnál végre elindult felfelé a lejtőn ez a kötet is. Nagyon szívesen elolvasnám ezt a történetet egyetlen, kidolgozott regényként - akár még szovjet hidegháborús emberkísérletekkel együtt is. 

Véres, furcsa horrortrilógia, egy kisregény-sorozat, aminek az utolsó kötete végre nagyon sok kérdést helyretett és sok kérdést megválaszolt, ami a második kötet során felmerült. Nagyon szerettem a könnyed humort, ami megjelent a lapokon, a kíváncsiság mellett ez volt az, ami miatt folytattam mindig. Egyáltalán nem bántam meg, szórakoztató és érdekes volt, annak ellenére is, hogy lehet, hogy én egész mást hoztam volna ki a sztoriból. De szerencsére én csak egy olvasó vagyok. :)

[…] ne baszakodj velem, mert agyonverlek a kisujjammal.


 


Tade Thompson Londonban született joruba szülők gyermekeként, akik 1976-ban visszaköltöztek Nigériába, így Tade ott nőtt fel. Orvostan és szociálantropológiát tanult, majd végül pszichiátriára szakosodott. 1998-ban visszatért Angliába, és azóta is ott él. Ez a harmadik műve, és minden eddigivel több díjat is begyűjtött már. A Molly Southbourne ezer halála egy kisregény-trilógia, jelenleg egy hosszabb regényén dolgozik.


Köszönöm a lehetőséget az Agave Könyvek csapatának! A kötet a borítóra kattintva elérhető kedvezményes áron.




Kövess minket Facebookon!






Share:

Megjegyzés küldése

Designed by OddThemes | Distributed by Blogger Themes