Holnap ilyenkor

Tizenhat évesen negyven év megőrzött tapasztalatával - meg lehet-e változtatni a jövőt a főhős 16 éveskori idejébe visszatérve? Ezt a kérdéskört járja körül izgalmas regényében Emma Straub a Holnap ilyenkor című művében. Azért na... mai fejemmel kamasznak lenni! Juhúúú! 

"Mindenki béka a fazékban."

Könyvajánló
Emma Straub
Holnap ilyenkor

Alice, a főhős a negyvenedik születésnapját ünnepli legjobb gyerekkori barátnőjével, Sammel. Negyven év! Alice úgy érzi, az évtizedek elrohantak mellette, mert ő kényelemből, lustaságból alig bír valamit felmutatni: nem végezte el az egyetem után szükséges kurzust, így sorra lemarad előléptetésekről, párkapcsolat terén képtelen elköteleződni, éppen pár órája dobta ki azt a partnerét, aki meg merte kérni a kezét, és végül, de nem utolsó sorban, haldoklik az apja. Hová lettek a lehetőségeim? - kutatja kamaszkora sűrűn látogatott bárjában a kérdést, ahol a születésnapja lezárásaként bedob még pár italt - egyedül. Másnap ébredéskor hiába kotorászik maga mellett az okostelefonja után: semmi. 24 évvel fiatalabban, 16 évesen ébred fel, apja fiatal, életerős, szerelme megint Tommy, az osztálytársa - este pedig ott a buli, amiben egy életre összevesznek egymással. Ott áll 16 évesen, de negyvenéves fejjel, összes későbbi emlékével együtt. Akinek dob egy ilyen sorsjegyet az élet, az óhatatlanul is felteszi magának a kérdést: mihez kezdjen a lehetőséggel?

Lehet-e mást tenni, jobban csinálni, vagy életünk előre meg van írva? Mi van, ha tudjuk, mi fog történni velünk az elkövetkezendő pár napban? Meg lehet-e, de ami még fontosabb, érdemes-e megváltoztatni a rendre bekövetkező múlt jelenén keresztül a jövőt?

Hmmm... negyenéves ésszel és élettapasztalattal egykori 16 éves testemben felébredni: az azért már döfike, nem? Uramisten, hogy megmajmoltam volna néhány felsőbbrendűségi érzéssel megvert korosztályambelit, de pár okvetetlenkedő rokont és ismerőst is megmattoltam volna! És a fiúk, jujujj:)) Hánynak csorbult volna ki a karma rajtam... Még elgondolni is gyönyörűség.


Alice hosszú tanulási folyamat végén érti meg, hogy a halállal szemben nem segítség se a harag, se a tagadás, ahogy azt is, hogy az sem mindig megfelelő az egyén számára, ha megkapja, amire kamaszként olyan nagyon vágyott. Rendet tenni a fejünkben és az életünkben, ez a legfontosabb mondanivalója a regénynek. Megérteni, hogy "ez az élet rendje" közhely (ha nem is mindig) egyszerű, de iszonyú nagy igazságot tartalmaz(hat) bárki számára egyéni sorsa alakulása szempontjából. Nem lehet mindent irányítani, ha nem is gyakran, de időnként oda kell kínálni magunkat a "jöjjön, aminek jönnie kell" úgyszintén hatalmas közhelyének, ami - mondjam, ne mondjam? - ugyanúgy a lét tehetetlenségi mutatója, mint az először citált szókapcsolat. A természetben, életben végbemenő fizikai-kémiai-lelki folyamatoknál hiába akarsz okosabbnak lenni.

Minden karakter arra van felépítve, hogy Alice személyiségfejlődését, párkapcsolati-párkeresési kríziseit és gyászmunkájának fázisait, megbékélését a lehetőségeivel kidomborítsa. A cselekmény szálai olyan végkifejlet felé tartanak, amely végeredményben nem jó, nem rossz - egyszerűen csak szükségszerű, és a főhősön múlik, hogy mit hoz ki belőle, mennyire lehet elégedett a bekövetkezett változással. Dramaturgiája mentén megélünk több fordulatot is, körömrágva a főszereplővel, hogy MOST éppen mi fog történni?

Szerintem olvassátok!

Fülszöveg

Mi lenne, ha elutazhatnál a múltba?

Alice holnap lenne negyven. Aztán reggel felébred, és 1996-ban találja magát. Újraéli a tizenhatodik születésnapját. Nem csak az döbbenti meg, milyen volt a külseje kamaszkorában, nem is az, hogy viszontlátja a fiút, akibe gimiben bele volt zúgva: legjobban az apján hökken meg, aki alig több mint negyvenévesen sármos, energikus. Így, hogy rálát élete további menetére, néhány múltbeli esemény új értelmet nyer. Ha változtathatna valamin, megtenné?

A jelenben, mi tagadás, nem boldog. Az apja kórházba került, párkapcsolata nincs. Tulajdonképp semmi vész, de ez így mégsem az igazi. Talán a múltba tett kirándulás segít rájönni, mi hiányzik?


Mások a kötetről

„Gyengédséggel teli sorok ezek, amelyekből süt, mennyire értékeli a beszélő, amiben része lehetett, ami megtörtént vele. Egyszerűen imádtam.” – Ann Patchett

„Elegánsan, egy kis zenélő doboz módjára megformált alkotás: mozgásba hozza örömteli, rafinált szerkentyűjét, aztán összetöri a szíved az édesbús, fülbemászó melódiával.” – Michael Chabon

„Az a fajta könyv, ami megnevettet, megríkat, amitől fel akarod hívni telefonon azokat, akiket szeretsz. Kivételes élmény.” – Emily Henry

„Gyönyörteli.” – Boston Globe


Emma Straub The New York Times-bestseller-szerző. Regényei (The Vacationers, Modern Lovers, Laura Lamont’s Life in Pictures, All Adults Here – magyarul Nem vagyunk már gyerekek, 2021) és novelláskötete (Other People We Married) 20 országban jelennek meg. Férjével egy független könyvesbolt, a brooklyni Books Are Magic tulajdonosai.

Szeretnél többet megtudni a könyvről? Kattints a képre, a kiadónál kedvezménnyel beszerezheted!
Köszönjük, 21. Század Kiadó!
Kövess bennünket Facebookon!
A képek a kiadó oldalairól származnak.
Termékadatok
Cím: Holnap ilyenkor
Eredeti cím: This Time Tomorrow
Szerző: Emma Straub

Fordító: Szabó Olimpia

Kiadó: 21. Század Kiadó
Megjelenés: 2023. április 24.
Kötés: Keménytáblás
ISBN: 9789635683413

Share:

Megjegyzés küldése

Designed by OddThemes | Distributed by Blogger Themes