Molly Southbourne feltámadása

 Könyvajánló - Tade Thompson: Molly Southbourne feltámadása

Ki volt Molly Southbourne? És mit hagyott hátra?

Egy kiégett pince. Egy vérrel írt név. Gyilkosságra emlékező testek, melyek közül egy életben maradt. És egy sor szabály, melyek többé nem érvényesek.

Molly Southbourne életben van. Ha életben is akar maradni, akkor menekülnie és bujkálnia kell, folyton harcra készen. Vannak ugyanis emberek, akik emlékeznek rá: tudják, hogy micsoda valójában, és hogy miket tett. Néhányan élve szeretnék, mások holtan akarják látni. És mindegyiküknél ott rejtőzik egy-egy darabkája a lány fejében összeálló kirakósnak.

Vajon Molly elmenekülhet előlük, vagy szembe kell néznie teremtésének véres múltjával?

 

 Ez a könyv szoros folytatása a sorozat előző részének, a Molly Southbourne ezer halála c. kötetnek. Abban megismerünk egy lányt, akinek egyetlen csepp véréből új és új kis mollyk, kis hasonmásai születnek, ám ezek a mollyk nélkülözik a lány emlékeit és érzéseit, és hamar erőszakossá válnak, gyilkos dühöt éreznek létrehozójuk, az igazi Molly iránt. Így Mollynak hamar meg kell tanulnia, hogyan vadássza le a mollykat, hogyan ölje meg őket gyorsan és hatékonyan. De Molly lassan nővé érik, akinek vágyai vannak, aki tanulni szeretne, és élni az életét. Mégis hogyan teheti ezt meg, amikor halálos veszélyt jelent számára és a körülötte lévők számára is az, ha csak elvágja az ujját, vagy tegyük fel, menstruál? Hogyan tarthatná titokban a különlegességét, ha normális életet akar? 

Ebben a kötetben az igazi Molly úgy dönt, véget vet életének, ám hátrahagy egy mollyt, akinek rengeteg dolgot megtanít - de közel sem mindent. A molly megpróbálja Molly életét élni, de ez nem könnyű, főleg, mert folyamatosan érzi, hogy ő nem az igazi, ő csak egy klón, azok az emlékek nem a valódi emlékei, csak elmesélt, nem átélt dolgok. Nem tudja, kiben bízhat, kitől kérhet segítséget, miközben vannak, akik tudják, hogy ki ő, és meg akarják ölni. 

Ó, te jó kurva ég, most már hallucinálok is. Nincs elég ellenségem, ezért ki kell találnom még párat.

Rengeteg kérdésre választ kapunk ebben a kötetben, de még több marad megválaszolatlanul, amire remélhetőleg a harmadik rész tesz majd pontot. A kisregény két szálon fut, egyrészt molly ténykedését lájuk, aki szépen lassan rádöbben, hogy ha már ő az egyetlen, akkor ő vált az igazi Mollyvá, másrészt megismerjük James, Molly korábbi mentorának a kísérleteit, akivel a lány szexuális kapcsolatot folytatott, de mint kiderült, ilyen formában is átadott sejteket, így egy fiú már meghalt, akinek a testén belül egy molly növekedett és szétszaggatta, és James gyomrában is nő egy molly... Ezek a kísérletek nagyon érdekesek voltak, tetszett, hogy kaptunk némi elnagyolt magyarázatot arra is, hogy mégis miért lett Molly ilyen. 

Nincs olyan, hogy egy harc becsületes vagy aljas. Ez a különbségtétel a gyengékké vagy az alkalmatlanoké. Egyedüli célod a túlélés, amit csak úgy tudsz elérni, ha minden egyes összetűzésből győztesként kerülsz ki. Ha mindent felhasználsz a környezetedben, ha minden egyes mozgósítható izmodat beveted a célod érdekében, megszeged az összes esküdet, csalódást okozol a barátaidnak, homokot szórsz a szemekbe, de győzöl, és győztesként távozol. A szabályok betartását meg hagyd a sportcsarnokokban fellépő vándorszínészekre.

A történetet leginkább weird fantasyhorrorként lehet jellemezni.



Tade Thompson Londonban született joruba szülők gyermekeként, akik 1976-ban visszaköltöztek Nigériába, így Tade ott nőtt fel. Orvostant és szociálantropológiát tanult, majd végül pszichiátriára szakosodott. 1998-ban visszatért Angliába, és azóta is ott él. Ez a harmadik műve, és minden eddiginél több díjat is begyűjtött már. A Molly Southbourne ezer halála egy kisregény-trilógia, jelenleg egy hosszabb regényén dolgozik. Ezt a kötetet is Molnár Berta Eleonóra fordította, és már kapható a trilógia harmadik része is. 

Köszönöm a lehetőséget az Agave Kiadónak! A borítóra kattintva elérhető a kötet kedvezményes áron.



Kövess minket Facebookon!

Share:

Megjegyzés küldése

Designed by OddThemes | Distributed by Blogger Themes