Leverhető a telepata férgek inváziója?

Könyvajánló - Philip K. Dick és Ray Nelson: A ganümédeszi hatalomátvétel

A Föld túl van a harmadik világháborút. Az emberiség haldoklik, amikor megérkeznek a ganümédeszi telepatikus lények, hogy igába hajtsák a legyengült emberiséget. Vajon sikerrel járnak?

Az Agave Könyvek az elmúlt években szép sorban elhozta az olvasóknak a legendás Philip K. Dick regényeit, így a rajongók magyar nyelven élvezhetik egyedi történeteit. Na, de szerencsére írói pályája ezzel nem ért véget, számos alkotás fűződik még a nevéhez. Elsőként a kiadó elhozta idén a szerző gyerekkori barátjával, Ray Nelsonnak közösen írt regényét, A ganümédeszi hatalomátvétel című bizarr, beteg, de eszméletlen szórakoztató sci-fi disztópiát.

A Föld a harmadik világháború után haldoklik a megmaradt lakosságával együtt. Az emberiség egymás elleni csatározása után maradt legyengült állapotot pedig tökéletesen használják ki a Ganümédeszt uraló telepatikus képességekkel bíró féregszerű lények. Látva, hogy mennyire megtépázta az embereket a háború, nem számítottak ellenállásra. És részben igazuk is volt... de csak részben.

Az emberek többsége behódol, alárendelik magukat az új uralkodóknak, ám akad egy keménymag, egy kisebb csoport, akik nem ismerik el vezetőikként ezeket a ganümédeszi szörnyeket. A dolgok akkor kezdenek eldurvulni igazán, mikor az ellenállók rábukkannak egy nagy adag fegyverre.

Van itt minden, ami egy kissé beteg, bizarr sztorihoz kell: invázió, telepata földönkívüliek, gerillák és a pokolfegyver, ami képes a semmibe taszítani bármit, aminek agya van. Ez a férgeknek is hatalmas szívás, ha rosszul sül el, ugyanis telepatikus képességeikkel össze vannak kapcsolva, így egy pillanat alatt sülhet ki mindannyiuk agya. De vajon mi lesz ebből az összetűzésből? Az emberiség megmenekül vagy a ganümédeszieké lesz a győztes sikoly a végén?

Imádtam ezt a sztorit. Beteg, érdekes, olvasmányos, a ganümédesziek pedig kifejezetten izgalmas, eszes ellenségnek bizonyultak. Sok vonásukban ráadásul nagyon is hasonlítanak az emberekre, akiket épp leigázni készülnek. Kapunk pár klassz szereplőt, mint a gerillák vezére, egy fura tv-s figura vagy épp néhányan a ganük közül. Látunk igazi, példaértékű harcosokat, de kapunk a söpredék fajtából is példát a kötetben. A történet egyfajta görbetükör, aminek a végkövetkeztetése, hogy az emberiség semmiből nem képes tanulni.

Ez egy szórakoztató regény a maga beteges, sötét módján időnként humorral, fura helyzetekkel megspékelve. Próbáltam rájönni, hogy hol és mit tehetett hozzá Ray Nelson, mert nekem nagyon "Dickes" volt az egész. Bár jobban belegondolva kár is ezen agyalni. A lényeg, hogy klassz idegeninváziós történet, ami tökéletesen passzol Dick életművei közé és a rajongóknak is garantáltan tetszeni fog.

philipkdick_ganumedesz_b1_300dpi.jpegKöszönöm a lehetöséget az Agave Könyvek csapatának!

A kötet a borítóra kattintva elérhető kedvezményes áron a kiadó honlapján.

Kövess minket a Facebookon is!

Egy élet, amire senki nem fog emlékezni

A valóság helyreállítása

Egy nehéz nap Utópiában

Vulcanus kalapácsa / A halál útvesztője

Share:

Megjegyzés küldése

Designed by OddThemes | Distributed by Blogger Themes