Egy nehéz nap Utópiában

 Könyvajánló - Matthew Baker: Egy nehéz nap Utópiában

Történetek egy másik Amerikából. Matthew Baker novelláinak középpontjában Amerika áll, és a szerző mindegyikben ugyanazt az izgalmas kérdést feszegeti: mi történik az országgal és lakosaival, ha megváltoztatunk benne valamit, akármilyen apró dolgot? 




A könyvben található tizenhárom történet a szépirodalom, szatíra, disztópia és science fiction eszköztárával különböző Amerikákba nyújt betekintést: olyanba, ahol a gyerekeket a születésük pillanatában elszakítják a szüleiktől; ahol az idősek hetvenéves korukban rituális öngyilkosságot követnek el, hogy ne jelentsenek terhet a családjuk számára; ahol a bűnözőket az emlékeik kitörlésével rehabilitálják és engedik vissza a társadalomba. De megnézhetjük, hogy mi történik akkor, ha az országot a nők uralják és elenyészően kevés férfi van már csak életben, valamint szemtanúi lehetünk egy igazán történelmi pillanatnak is: amikor egy kis texasi település úgy dönt, hogy elszakad Amerikától és létrehozza saját mikronemzetét.

Az Egy nehéz nap Utópiában korunk legfontosabb társadalmi kérdéseit feszegeti, mégsincs benne két egyforma történet. Baker sajátosan egyedi, lenyűgöző prózája hosszú időre az olvasóval marad, miközben olyan jövőképek tárulnak fel előtte, amik bármelyik pillanatban valósággá válhatnak. 

A tizenhárom történet Matthew Baker tollából, amely ebben a kötetben szerepel, mind ugyanarról szól, de mind egy kicit másképp: mi történik, ha jelen valóságunkban megváltoztatunk egy alapvető dolgot? Nagyon mai, nagyon amerikai, de ez nem válik kárára, pontosabban nem ez válik kárára.

Nem hiányoznak majd a karikatúrák, az álmosság, a párnák és a takarók közé huppanás, a délutáni szundikálás, amelyből néha úgy ébred az ember, hogy folyik a nyála, az eső hangja, az eső illata és a szélcsengők sem.

A történetek alapötlete érdekes, akad köztük olyan világ, ahol csak maréknyi férfi marad életben, egy jellegzetes, déli, texasi kisváros elszakad Amerikától, van, ahol elveszik a gyerekeket a szülőktől, máshol az idősek követnek el rituális öngyilkosságot, hogy ne legyenek a családjuk és a társadalom terhére, megint máshol a gyerekek lélek nélkül születnek, és akad, ahol valódi istennővé válik egy prostituált, akiért jól megkomponált marketinggel férfiak százezrei epekednek.  

Az írások erős társadalomkritikát fogalmaznak meg, mégis oly módon, hogy nehéz eldönteni, maga a szerző milyen nézeteket vall. Egyetért a mélydélen jellemző konzervatív neolibertarianizmussal, a szabad fegyvertartással? Az államot tartja a legnagyobb veszélynek a magántulajdon felett? Vagy inkább a kapitalita, városi nézeteket vallja? Az biztos, hogy kritikát fogalmaz meg minden irányba, és történeteiben csak annyira csavarja ki a valóságot, hogy egészen groteszkké, mégis simán elképzelhetővé válik az általa felvázolt világ.

Tizenhárom generációnyi bevándorló keresztezett házasságának végtermékei voltak. A minden voltak, és ez nagyon is érződött, mintha semmik sem lennének.

Novellái azonban ezzel együtt is kevés valódi egyediséget tartalmaznak, a társadalmi sci-fi keretein belül nem sok újat alkotott, néhány megkapó szövegrészleten túl. A történetek általában érdekesen indulnak, de nagyon túlírtak, túl hosszúak, és hamar érdektelenségbe fulladnak egy-két kivétellel. Mindazonáltal ha Matthew Baker tud és mer játszani a műfaji sajátosságokkal, érdemes lesz figyelni rá. Sokszor jobban ütnek a fél-egyoldalas, tömör történetek, nem kell mindent telepakolni sem szereplőkkel, sem gondolatokkal, amelyek egy idő után szócsépléssé válnak. 


Matthew Baker

A történeteket Benkő Ferenc, Bosnyák Edit, Ballai Mária, Farkas Veronika, Huszár András, Horváth Norbert, Juhász Viktor, Molnár Berta Eleonóra, Orosz Anna, Pék Zoltán, Sárpátki Ádám és Török Krisztina fordították.

Köszönöm a lehetőséget az Agave Könyvek csapatának! A kötet a borítóra kattintva elérhető kedvezményes áron.



Kövess minket Facebookon!


Share:

Megjegyzés küldése

Designed by OddThemes | Distributed by Blogger Themes