Ha egy spanyol megígéri

Ha egy spanyol megígéri, az úgy lesz. De vajon mit ígért meg, kinek és főleg miért? Egy dúsgazdag, de halálán lévő spanyol férfi van a középpontban, akinek várományosai döbbenettel veszik tudomásul, hogy olyan emberre maradnak a javak, aki teljesen ismeretlen a család számára. A bank, amely felelős a haldokló férfi befektetéseiért és az ajándékozási szerződés jogi formulájáért, egy vagyontanácsadót rendel ki a helyszínre Charlotte személyében, aki ugyan esküvőre készül, de eleget tesz a bank és a zaklatott rokonság kérésének. Végül is, egy hétnek elegendőnek kell lennie ahhoz, hogy a család múltját kibogozza, a befektetést a bankban tartsa, és az esküvőjére is visszaérjen, nem? (Hát nem.) 

Könyvajánló - Karen Swan: Ha egy spanyol megígéri

Ki lehet az a nő, aki hatalmába kerítette a dúsgazdag Carlos Mendozát, aki a reménybeli örökösök helyett Marina Quincyre, egy 45 éves asszonyra akarja hagyni teljes vagyonát, ami viszont nem kismiska? Ki ez a nő?! - tanakodik mindenki, a rokonok és a Mendoza vagyont kezelő londoni privát bank vezetői is, akik megkapták véleményezésre a fenti ügyletre vonatkozó szerződéstervezetet. A lánya? Nem lehet az - 2018 nyarát írjuk -, Mendoza még 1940 körül elköttette magát. Akkor a szeretője? A gépezet beindul, hogy kiderüljön, milyen kapcsolatban állhat ez a nő Mendozával. Ugyanis, ha a vagyon kikerül a családból, akkor lehet, hogy a bankból IS kikerül, márpedig ez az úr befektetései révén a legfontosabb ügyfeleik egyike, durván 750 millió font körüli becsült vagyonnal. 

A család a spanyol arisztokráciához tartozik, óriási birtokok, valamint tevékenységükből kifolyólag hatalmas vagyon felett diszponálnak Andalúziában, és néhány hercegi rang is akad felmenőik között. A család tehát tehetős, sőt több, mint tehetős, és a családfő haldoklik, miközben teljes vagyonát egy ismeretlennek akarja ajándékozni. De ezt a szerződést még nem írták alá, intrikálnak sunyiban a befektetést kezelők. A bank vezetői ugyan tudomásul veszik, hogy Carlos Mendoza jogszerűen elajándékozhatja teljes vagyonát, de nem nagyon fűlik a foguk hozzá, így megpróbálják húzni az időt a jogi aktus végbemenésével kapcsolatban. A szerződés jogszerűségének vizsgálata időigényes, akár meg is halhat közben a rendelkező, és akkor automatikusan a már beiktatott végrendelet lép életbe, minden marad a régiben (a befektetések IS), a bank pedig (sajnálkozva) széttárhatja a kezét, hogy bocsánat.

Charlotte Fairfaxre hárul az a feladat, hogy Madridba utazzon és kiderítse, ki ez a Marina Quincy, hogy kerülhetett képbe az öröklé egyetlen várományosaként; de még fontosabb, hogy minden eshetőségre tekintettel, környékezze meg a nőt, hogy a befektetett vagyon a banknál maradhasson, annál is inkább, mert ha kikerül a hatókörükből, gyakorlatilag megkérdőjeleződik a bank likviditása. Végül is, fejti ki a bankvezér kimondatlan fenyegetésként Charlotte-nak címezve, "háromnegyedmilliárd font elvesztése senkinek az önéletrajzában nem mutat jól." A lány pazar esküvője pár nap múlva esedékes, de eleget tesz a vezető utasításának, hiszen alkalmazotti viszonyban a feladatvégrehajtás nem kívánságműsor. Egy hétnek elegendőnek kell lennie ahhoz, hogy család múltját kibogozza, Marinat maguk felé hajlítsa, és időben visszaérjen az esküvőjére is, nem? (Hát nem.) 

Charlotte amúgy nem érti: a bank bejáratott gyakorlata szerint a jogászok biztosan találnak ezernyi kapaszkodót ahhoz, hogy a vagyon jelentős része a családnál (és a banknál) maradjon, és csak minimális hányada kerüljön a szerződés aláírásakor frissen képbe került örökös számára. Akkor mi szükség a személyére, mint vagyontanácsadó? Élvezi a munkáját, de eddig mindig csak a jogászok tehetetlensége UTÁN lépett akcióba, mint "megmentő". A családja ki van borulva a megbízás időzítésétől, anyja kiböki, hogy ez az utolsó csepp a pohárban, ő és vőlegénye is nagyon szeretné, ha az esküvő után végre itthon maradna és a háttérből segítené a továbbiakban férje karrierjét - mint köreikben "minden rendes feleség". Charlotte a család javaslatától - miszerint abba kellene hagyni imádott munkáját -, elképedve utazik el Madridba.

Egészen pontosan a 24. oldalon járunk, és ezzel a 24 oldallal megvett magának kilóra a mű. Mi történt a régmúltban, ami ekkora kavalkádot okoz a jelenben? A szerző váltakozó idősíkok között csöpögteti a krízis megoldásához, de még inkább megértéséhez szükséges információkat, miközben az olvasót elbűvöli a briliáns megoldásaival és kötelezően alkalmazott finom humorával. 1932-től követjük a régmúlt eseményeit, amelyek a spanyol polgárháború idején csúcsosodnak ki. 1937 Madridjában, a háború viharos körülményei között, egy fekete, izzó szemű fiatal férfi nőül vett egy fiatal nőt. Kik voltak a kötet 9-10. oldali Prológusában az esküvőn lévő emberek? Vajon ki a másik férfi, aki a szertartás végén érkezett, valamint kitől származik az elsütött lövés, és eltalált-e valakit? Vajon lehet-e bármelyikük a 2018-ban haldokló Mendoza? Ha igen, melyikük? Ki volt a nő? És mi történt valójában a három ember között? (Napláne: miért?)

A könyv címe - Ha egy spanyol megígéri - úgy árulkodó, hogy számtalan változó mentén találgathat az olvasó a végkimenetel tekintetében, miközben egy kemény vagyontanácsadó mindennapjait vehetjük górcső alá, akinek ugyanúgy megvannak a maga tragédiái és titkai. Tiltott szerelmek, egyéni tragédiák, családi viszályok, hosszú ideje eltitkolt valóságok, dráma, becsület és romantika járja szeszélyes táncát a történelemmel, aminek folyományaként számtalan fordulat található a cselekményben, nagyszerű időzítésekkel. Kellemes, izgalmas olvasmány, tele kalandokkal, helyenként nagyon üzleti és nagyon háborús, de mindenképpen romantikus. A gyönyörű borító már csak hab a tortán. Ahogy a kiadó fogalmazott a művel kapcsolatban egy Facebook posztjában: "Karen Swan regénye nem egy átlagos romantikus regény, annál sokkal több rejlik a borító mögött. A történet számtalan érzelmet vált ki az olvasókból és a legutolsó lapokig meglepetéseket okoz."

Szerintem olvassátok!


Fülszöveg

Soha ​nem tudhatod a teljes igazságot.

Sziporkázó regény, amelyben Karen Swan Madrid vibráló utcáira visz el bennünket…

Spanyolország egyik leggazdagabb embere haldoklik. Amikor vagyona sorsáról gondoskodik, családja döbbenten értesül, hogy a férfi mindenét Maria Quincyre, egy fiatal nőre akarja hagyni, akiről a rokonok életükben először hallanak. Ki lehet ez a nő? Hogyan kerítette hatalmába a dúsgazdag Carlos Mendozát?
Charlotte Fairfaxet arra kérik, utazzon Spanyolországba, látogassa meg otthonában a zaklatott családot. Charlotte-nak egy hét múlva esedékes az esküvője, de biztos benne, hogy addigra lesz ideje tisztázni az ügyet – de ha már ott van, beleássa magát a család múltjába, és feltárja a múlt döbbenetes, sötét fejezetét. Két ember történetét, akiket egy konfliktus szakított el egymástól.
Charlotte a titkok birtokában immár azon tűnődik: a szerelem talán akkor is tovább él, ha nem feledünk, és nem bocsátunk meg. Amíg a két szív dobog, a szerelem örök.

„A tökéletes olvasmány.” – Hello!

Karen Swan Sunday Times bestsellerszerző. Korábban divatmagazinnál dolgozott. Tizennyolc könyvet írt, Sussexben él férjével, három gyerekük és két kutyájuk van.

Köszönöm a lehetőséget a 21. Század Kiadónak!
A kötetet kedvezményes áron megrendelhetitek a kiadó honlapjáról a lenti borítóképre kattintva.
Kövess minket Facebookon is!

A képek a 21. Század Kiadó oldalairól származnak.

Termékadatok
Cím: Ha egy spanyol megígéri
Eredeti cím: The Spanish Promise
Szerző: Karen Swan
Fordító: Ács Eleonóra
Kiadó: 21. Század Kiadó
Megjelenés: 2022. május 27.
Kötés: Kartonált
ISBN: 9789635682461
Share:

Megjegyzés küldése

Designed by OddThemes | Distributed by Blogger Themes