Szökevények

Könyvajánló - Mátyás Győző: Szökevények

Egy érdekes krimi, ami elrepíti az olvasókat a '70-es évek szürke világába.

Mátyás Győző (1954-2021) Szökevények című regénye a Helikon Kiadó gondozásában jelent meg. Az íróként, szerkesztőként, egyetemi oktatóként ismertté vált szerző számos elbeszélést és novellát publikált, majd elérkezett első regénye, melynek megjelenését sajnos már nem élte meg.

Ez egy politikai krimi, melyben korrajzot kapunk a 70-es évekből. Az események két szálon futnak. Megismerünk egy fiatal nyomozót, Zsarnóth Attilát, aki a bűnügyi osztályon dolgozik, ahol főként ifjúságvédelmi ügyekkel foglalkozik. Ő maga is intézetben nőt fel, így belülről ismeri ezt a elcseszett rendszert, de azon szerencsések közé tartozik, akik nem kallódtak el.

A regény során jól felépítette a szerző a karaktert, aki a mélyből küzdötte fel magát jelenlegi pozíciójába. A másik szálon Kohut Melindát láthatjuk, aki küzd a társadalomban rá osztott szerepével. Ki akar látszani a tömegből, túl akar mutatni az átlagon. Vonzó, kissé kirívó, de elegáns külsegű, feltűnő üzletkötő.

A 70-es évek szürke, kisstílű világában járunk, ahol a fiatal nyomozónak az a dolga, hogy kiderítse miért és hova tűnnek el az intézetből fiatal lányok. Vajon önszántukból mennek el vagy kényszerítik őket? Emellett egy másik, személyes ügyben is kutatásokat folytat.

Utóbbi számomra kicsit érdekesebb volt, a nyomozó számára pedig rendkívül meghatározó. Még gyerek volt, amikor az apja börtönbe került, de ami még szomorúbb, hogy szívrohamban meghalt az 56-os ostrom alatt, amikor betörtek a börtönbe az ellenforradalmárok. A sztori több sebből vérzik és még az sem biztos, hogy elkövette a bűncselekményt, amivel vádolták, az pedig végképp kérdéses, hogy nem idegenkezűség okozta-e a halálát.

Ismerkedünk a két főszereplővel, akiket környezetük és tetteik írnak le, és azt hiszem nem árulok el nagy titkot, hogy ez a két szereplő egy pontot keresztezi egymás útját. Tetszett, hogy a szerző érdekesen kötötte össze a két idősík eseményeit is, hogy aztán a regény végére minden kirakós darab a helyére kerüljön.

Mivel akkoriban még nem éltem, csak elbeszélések alapján ismerem az érát, de ez alapján azt gondolom jól sikerült visszaadni a korszak sajátosságait. Egy érdekes krimi egy szürke, politika uralta világban, jó karakterekkel, időnként némi humorral és szarkazmussal. Valakinek időutazás egy olyan korba, amikor még túl közel volt 56, valakinek pedig egy kis nosztalgikus utazás.

8510624_5.jpgKöszönjük, Helikon Kiadó!

Többet szeretnél megtudni a kötetről? Kattints a képre és rendeld meg kedvezményesen a kiadótól!

Kövess minket a Facebook-on is!

Jolka harangja

Mit érzékel egy Robotbarát a világból? - Klara és a Nap

Humorral megspékelt klímakatasztrófa

Share:

Megjegyzés küldése

Designed by OddThemes | Distributed by Blogger Themes