A halál színre lép

 Könyvajánló - Anders de la Motte, Måns Nilsson: A halál színre lép

Österlen kisvárosában gyilkos garázdálkodik. A helyi sztáringatlanost, Jessie Andersont holtan találják az egyik bemutatandó házban. Peter Vinston, a kissé bogaras felügyelő veszi kézbe a nyomozást, noha csak a kényszerszabadságát tölti az idilli svéd városkában. Tove Esping, a kissé zöldfülű, de rendkívül ambiciózus helyi rendőrgyakornok siet a segítségére. E sajátos kettősnek még azelőtt kell rájönnie, kinek a képében lépett színre a halál, mielőtt túl késő lenne.
Az Österleni gyilkosságok című sorozat első kötetében népszerű szerzőnk, Anders de la Motte ezúttal írótársával, Måns Nilssonnal alkot maradandót. Skandináv krimi sok humorral fűszerezve, gyönyörű környezetben, különc karakterekkel.



Maguk olyanok, mint a sirályok. Szemtelenek, nemkívánatosak, és szarnak mindenre meg mindenkire.
Jessie Andersont, az amerikai-svéd ingatlanost holtan találják Österlenben, egy svéd kisvárosban. Hogy kinek állhatott útjában az, akinek se családja, se senkije, rejtély. De épp az ilyen rejtélyekre szakosodott Peter Vinston, aki épp kényszerszabadságát tölti a kisvárosban, segítségére pedig Tove Esping, a kezdő, de nagyreményű rendőrgyakornok van.

Ők ketten eleinte halálra idegesítik egymást, de megvan köztük az összhang, és Peter tapasztalata valamint Tove lelkesedése végül meghozza a gyümölcsét. Egy ízig-vérig a klasszikus krimi alapjait követő, de modern szemléletű regény, egyfajta stílusgyakorlatnak vagy akár paródiának is tekinthető, tele humorral.

Nem igazán örült neki, hogy szerepet kell játszania. A színészi tapasztalatai egyetlen alkalomra korlátozódtak: egy karácsonyi előadáson egy teve hátsó felét alakította még az általános iskolában, és nem voltak kétségei a tehetségét illetően.

Bevallom, olvastam már de la Motte korábbi tetralógiáját, és nem győzött meg, ezért kissé félve és szájhúzva vettem kézbe ezt a kötetet. De ez mindent vitt. Volt benne élet, lélek, rengeteg humor, kicsit ugyan mereven ragaszkodott a szabályokhoz és nem volt éppen kitalálhatatlan, de imádtam a könnyedségét és azt, hogy a stílusparódia határán egyensúlyoz. Nagyon szeretem azokat a dolgokat, amelyek okosan, érzékenyen parodizálnak, és ez pont olyan. Éppen kellően komoly, éppen a kellő játékos misztériumgyakorlatokat és Agatha Christie-féle klasszikus ki-a-gyilkos sztorikat veszi alapul, de közben a kellő helyeken mégis követi a modern svéd/skandináv krimik sajátosságait. Éppen ilyen forró nyári napokra való kötet egy csipetnyi rejtéllyel, rejtvénnyel, és némi könnyed humorral.




Anders de la Motte 1971-ben született a svédországi Billesholmban, dolgozott rendőrként, biztonsági szakértőként, jelenleg nemzetközi biztonsági szakértő. Első regényét 2010-ben jelentette meg, amivel el is nyerte a Bűnügyi Svéd írók Akadémiájának elsőkönyves díját.
Måns Nilsson 1977-ben született, forgatókönyvíró és több sikeres regény szerzője, ez az első közös könyve Anders de la Mottével, ami rögtön a svéd sikerlisták élére repítette őket. Magyarra egyik kedvenc fordítóm, Dobosi Beáta fordította.

Köszönöm a lehetőséget a General Press Kiadónak! A kötet a borítóra kattintva elérhető kedvezményes áron.




Kövess minket Facebookon!




Share:

Megjegyzés küldése

Designed by OddThemes | Distributed by Blogger Themes