Minden idők legnagyobb háborús regénye: Nyugaton a helyzet változatlan

Könyvajánló - Erich Maria Remarque: Nyugaton a helyzet változatlan

Nyugaton a helyzet változatlan - egy kihagyhatatlan, szívet tépő háborús regény, amely napjainkban talán még aktuálisabb, mint valaha.

collage_3.jpg

Erich Maria Remarque Nyugaton a helyzet változatlan című kötete lassan száz éve (1929) jelent meg. A világ szinte minden nyelvén a polcokra került már, igazi klasszikus, egy rendkívül jelentős háborús regény. Magyarországon is az idei filmes borítós kiadás már nem az első a nyelvünkön, de valahogy eddig kimaradt nálam a szórásból. Hamar rájöttem, hogy ez nagy hiba volt, amit most orvosoltam.

Ez egy lenyűgöző, de megrázó olvasmány, amelynek egyszerű az üzenete mégis az emberiségnek felfogni úgy tűnik bonyolult: a háború rossz. A szerzőt és barátait szinte még gyerekként vitték ki a frontra, amivel elvették a gyerekkorukat, sokuknak pedig a jövőjüket is. A kötetben olvasható kendőzetlen őszinteségével állít emléket generációjának, mondanivalója pedig sajnos a mai napig aktuális.

"Tizennyolc esztendősek voltunk, s kezdtük szeretni a világot és az életet; és lövöldöznünk kellett rá. Az első becsapódó gránát a szívünket találta el."

A regény során Paul Bäumer szemén keresztül ismerjük meg a csatatér borzalmait. Tesközelből láthatjuk azt a poklot, amin Paul és bajtársai nap mint nap keresztülmentek. Készüljetek fel, mert bár 2-3 óra alatt kiolvasható a könyv, nem lesz könnyű menet. Véres valójában, kendőzetlenül, szívbe markolóan kapjuk a háború legsötétebb oldalát.

Ebben a földi pokolban lesz Paul is egy ártatlan kölyökből valaki, aki nem ismer mást csak a háborút. A fegyverropogást, a vért, a halott társakat, a robbanások végeláthatatlannak tűnő sorát. Megjárjuk a nyugati front állomásait, a barakkokat, kapunk egy kis ízelítőt arról, hogy milyen volt hazatérni.

Szívszorító és felkavaró volt olvasni ezt a könyvet. És nem feltétlenül a leszakadt testrészek, a vér, a halott barátok felidézése a legkeményebb, hanem látni azt, hogy ez a véres háború miként vette el sokaktól, de még a tűlélőktől is a jövőt. A harctéren átélt traumák kitörölhetetlenek. Egy életen át hurcolják magukkal, akik átélték. Ezt pedig egy fiatal fiú történetén keresztül szemlélteti a szerző. Látjuk, ahogy belefásult és, ahogy a háború kiölte belőle még a képességet is a boldogságra. Ezzel pedig elvették tőle a jövőjét.

A Netflix készített a regény alapján egy adaptációt. Nálam még kimaradt, de sokaktól hallottam, hogy a Paul szerepét játszó Felix Kammerer parádésat alakított és a négy Oscar-díj is jelent valamit, ezért fel is vettem a megnézendők listámra.

nyugaton_a_helyzet_valtozatlan_b1_fekete_plecsni.jpgKöszönöm a lehetőséget az Alexandra Kiadónak!

A kötet elérhető kedvezményes áron, a borítóra kattintva. 

Kövess minket Facebookon!

A múlt bűneit az idő teszi igazán halálossá - Wagner

Zsivago doktor, a Múzsa és az Ügynök

Ha bealkonyul a Fények Városában…

Share:

Megjegyzés küldése

Designed by OddThemes | Distributed by Blogger Themes