A múlt bűneit az idő teszi igazán halálossá - Wagner

 Könyvajánló - Gustaf Skördeman: Wagner (Sara Nowak 3.)

Az ​egykori külügyminiszter lefejezése csak a kezdet. A svéd elitet brutális gyilkosságsorozat tartja rettegésben, a tetteseket és az indítékot mindenki csak találgatja. Az ügy az elmúlt évek során alaposan megedződött Sara Nowak nyomozónál landol. A nyomok a kétezres évek elejéig vezetnek vissza, de Sarának rá kell döbbennie, hogy a szörnyű atrocitásokban saját családja sem vétlen, és a szülők bűneiért most a gyermekek bűnhődhetnek.

Eközben Londonban egy orosz oligarchát robbantanak fel. Az elkövető a halottnak hitt Agneta Broman, aki bosszúhadjáratot folytat, ám eközben az orosz katonai hírszerzés ügynökei rá vadásznak. A szövevényes ügyek mögött egy egész Európát behálózó összeesküvés húzódik, amelynek sikere ártatlanok tízmillióinak halálát okozhatja. A bűnbak szerepét Sarára osztották; van esélye a menekvésre a több évtizedes bűnök, olthatatlan bosszúvágy és az egymásnak feszülő nagyhatalmak könyörtelen csapdájából?




Gustaf Skördeman a skandináv krimik és a klasszikus kémtörténetek legjobb hagyományait ötvöző regénytrilógiájának zárókötete felkavaró, letehetetlen olvasmány.

Egy igazán pörgős és furcsán könnyed regénnyel zárul a Sara Nowak-trilógia, amelyben megismerjük a nyomozónőt, és három furcsa, összekuszálódott ügy kiderítését izgulhatjuk végig vele. Alapvetően egy politikai krimitrilógia, és mint ilyen, az egyik legfontosabb, hogy a politika kusza világát és a benne szereplő embereket a lehető legérthetőbben, kissé leegyszerűsítve, de a valóságnak nagyjából megfelelően tálalja, és olyan pörgős, izgalmas történetet kreáljon, ami letehetetlenné teszi a könyvet.

Innen fentről minden olyan nyugalmasnak látszott. Az előtte elterülő város, amelynek most a látványát élvezte, messze volt a zavaros valóságtól, amivel a munkájában találkozik. Stockholm most színes képeslapként tárult fel előtte, megnyugtató biztosítékaként annak, hogy a világ ilyen szép is tud lenni.

Nos, ez Gustaf Skördemannak alapvetően sikerült. A sorozat harmadik regénye sem lóg ki a sorból, ami az izgalmakat illeti, bár egy kicsit repetitív, egyszerűbb, kevésbé fordulatos a története. A politikai krimi mellett vérbeli kémregény is, de szakított a nagy elődökkel, egész másképp mutatja be ennek az érdekes és izgalmas mesterségnek az árnyoldalait - mert csak az van neki. Sosem szerettem a kémregényeket valamiért, nem a történet, inkább a stílus taszított, nem szerettem John le Carré írói stílusát, márpedig nála ismertebb és sikeresebb kémregényíró talán nincs is. Épp ezért kicsit félve is nyúltam Gustaf Skördeman regényéhez, de sokkal pörgősebb és sokkal több krimielemet vonultat fel, ezáltal - számomra - sokkal élvezetesebb is volt.

Sok szempontból emlékeztett Lars Kepler Nyúlvadász c. kötetére, abban is csak úgy hullanak a fejek, és mindez a legfelsőbb körökben, miniszterek és gazdag, befolyásos politikai és egyéb vezetők körében - és abban is a múltra vezethető vissza a mostani gyilkosságsorozat oka és forrása. Csak épp itt egész Európára hatással vannak az események. Kemény, véres politikai thriller, de csavaros és élvezhető, könnyed formában. 

Gustaf Skördeman 1965-ben született a svédországi Kalixban, a Botteni-öböl északi részén, a finn határ közelében. Magyarul ez a harmadik regénye, a Sara Nowak-trilógia zárókötete, két első része a Geiger és a Faust.

Köszönöm a lehetőséget az Alexandra Kiadónak! A kötet a borítóra kattintva elérhető kedvezményes áron.




Kövess minket Facebookon!
Share:

Megjegyzés küldése

Designed by OddThemes | Distributed by Blogger Themes