A gondolatolvasás művészete

Hogyan érthetsz meg másokat, és miképp hathatsz rájuk anélkül, hogy észrevennék? - ez az alcíme A gondolatolvasás művészete című kiadványnak, amelyben a szerző azt ígéri, hogy a kötet alapján rendelkezésre álló eszköztárakkal már rengeteget tudhat meg az olvasó néhány másodperc alatt egy olyan emberről is, akit addig sosem látott. Izgalmas direkció, nem? 


Könyvajánló 
Henrik Fexeus
A gondolatolvasás művészete

Testbeszéd és nonverbális kommunikáció - aranybánya tud lenni, ha képes vagy belőlük olvasni. Messzemenő következtetéseket lehet levonni egy elkapott fintorból, az érzelmi állapot megváltozása fontos információkkal szolgál döntési helyzetben: egy negatív változás nyakon csípése azonnali reakciót vált ki belőled, és megfordíthatod a folyamatot, hogy javadra váljon kudarc helyett. Az egész kötet ennek lett szentelve: miként lehet alkalmazni a testbeszédet és a nonverbális kommunikációt a mindennapokban.

A mű először  2010-ben jelent meg magyarul (2007-ben idegen nyelven), a jelenleg boltok polcain lévő könyv ennek alaposan átdolgozott formája. Az eltelt időszakban olyan kutatások jelentek meg, amelyek új irányokat adtak az alapgondolatnak, sok esetben finomodó, netán helyesbített álláspontok vagy éppen elavult tudás jellemzi a témakörben az első kiadást. A szerző alaposan átrágta műve minden mondatát, hogy időszerűvé tegye a speciális tárgyban írt gondolatait, megspékelve a tucatnál több évnyivel gazdagodott tapasztalataival.

Idézet a könyvből: 

NÉHÁNY FIGYELMEZTETŐ SZÓ

EGY JÓ TANÁCS: NEM KELL MINDENT OLYAN KOMOLYAN VENNI!


Egyvalamit egyértelműen le akarok szögezni. Egyáltalán nem állítom, hogy ami ebben a könyvben áll, az „igaz” – legalábbis semmivel sem igazabb, mint a világunkról alkotott, bármely más szubjektív elképzelés. Könyvemben tehát olyan elméletek és ötletek találhatók, amelyekben sok ember bízik, és amelyek megállják a helyüket különböző felmérésekben és tesztekben.

De több világkép is verseng egymással, és mindegyikük azt állítja, hogy az „igazságot” képviseli; ilyen például a kereszténység, a buddhizmus vagy a természettudományok. Tehát ha a könyvem tézisei hasznosnak is bizonyulnak, semmivel sem többek, mint metaforák, vagy ha úgy tetszik, magyarázatmodellek, amelyek egy bizonyos módon írják le a valóságot.

A különböző emberek különféle magyarázatmodelleket részesítenek előnyben, ha meg akarják érteni a valóságot. Van, aki ezt vallási modellnek nevezi, más filozófiainak, és megint más tudományosnak. Hogy a könyvben található metaforák melyik kategóriába tartoznak, az attól függ, kit kérdezel. Egyesek azt mondanák, hogy tudományosak. Mások azt állítanák, hogy a pszichológia és a neuropszichológia egyáltalán nem is tudomány. Megint mások kritizálnák a könyv modelljeit, mondván: ezek összetett jelenségek olyannyira leegyszerűsített általánosításai, hogy nem is érdemes velük foglalkozni.

Én viszont nem értenék ezzel egyet. Hiszen épp ezek a metaforák, ezek a modellek bizonyultak szokatlanul használható eszközöknek ahhoz, hogy megértsünk másokat, és hatni tudjunk rájuk. De ettől ez még természetesen nem jelenti egyben azt is, hogy a dolgokat úgy írnák le, mint amilyenek azok „valójában”. A pszichológiai kutatás területén folyamatos a változás, és ami ma igaz, az holnap lehet akár hamis is, majd holnapután újra igaz.

Én mindössze azt állítom, hogy ha alkalmazod azt, amit itt most megtanulhatsz, érdekes eredményekre juthatsz. Sőt, rendkívül érdekes eredményekre.

És remélem, hogy épp ez az, ami felkeltette érdeklődésed.

A gondolatolvasás ténye nem is annyira misztikus, amint amennyire az utca embere gondolja: szinte mindenki cselekszi, csak nem tud róla - ugyanis egyetlen gondolat sem születik meg az agyunkban anélkül, hogy az ne hatna a testünkre is. Ha semmi mást nem teszünk, csak a másik ember testi elváltozásait figyeljük, már akkor is kellő információval rendelkezünk arról, hogyan érzi magát a megfigyelt személy. Hogy egyértelműbb legyen, csinálj meg egy tesztet: 

- szorítsd össze a két fogsorod
- ráncold a homlokod
- bámulj egy pontra magad elé
- maradj így 10 másodpercig

Megtetted? Ugye, hogy robbanni tudnál, olyan mérges lettél? Ugyanis azt közölted a testeddel az agyadnak, hogy dühös vagy. Az agy pedig létrehozta a változást. Ugyanez játszódik le, csak fordított előjellel, ami valaki felbosszant bennünket. Aki pedig olvasni tud a test jeleiből, az leveszi, hogy jaj, valami rosszat mondhattam, és van ideje korrigálni, csírájában elfojtani a kellemetlen helyzet kialakulását.

Ezekről a folyamatokról ír a szerző kellemes olvashatósággal, meglepő frissességgel és könnyen befogadható alapossággal. Ilyen témákról olvashatsz a kötetben:

- összehangolódás szavak nélkül a másikkal, elméletben és gyakorlatban
- érzéki benyomásaid tökéletes használata
- az érzéki benyomások befolyásolják a gondolataid
- érzékeny téma - az érzések kiváltásának mechanizmusa
- légy emberi hazugságdetektor
- miképpen flörtölsz anélkül, hogy észrevennéd
- szuggerálás és az észrevétlen ráhatás módszerei
- egy adott érzelmi állapot kiváltásának módszere
- hatásos bemutatók és partitrükkök

A fentieket bőséges magyarázatok, példák citálása jellemzi, sok kép, kiemelés, illusztráció és teszt segíti a jobb megértést. Aki hajlandó időt szánni a mű abszolválására, sok energiát takarít meg jövőbeli tervei kivitelezése során, és nagy százalékban megelőzi a kudarc bekövetkeztét. 

Szerintem olvassátok!

Fülszöveg

A gondolatolvasás szó hallatán sokan csak legyintenek, szélhámosságnak tartva az egészet. Valóban az lenne? Henrik Fexeus válasza erre határozott "nem", és ebben a könyvében ezt meggyőzően bizonyítja is. A téma nemzetközileg elismert szakértőjeként bevezeti olvasóját a gondolatolvasás művészetébe. Megvilágítja, miképpen tudunk összehangolódni egy másik emberrel, mégpedig nem tudatos kommunikációnk (testbeszédünk vagy arckifejezésünk) használatával. Arra is kitér, hogyan befolyásolják a különböző érzéki benyomások a gondolatainkat, és mely jelekből tudjuk mások hazugságait megállapítani.

A szerző megtanítja olvasóját a szuggerálás és az észrevétlen ráhatás módszereire, és arra, hogy az úgynevezett "horgony" technikájával hogyan válthatunk ki valakiből egy-egy adott érzelmi állapotot. Fő célja azonban az, hogy segítsen bennünket a kommunikációnkban, és a könyvben elsajátított ismereteinkkel minél jobban össze tudjunk hangolódni embertársainkkal.


Henrik Fexeus svéd mentalista, író és tévés műsorvezető 1971-ben született Örebro városában. A 2000-es évek közepe óta a testbeszéd és a nonverbális kommunikáció szakértőjeként rendszeresen szerepel a televízióban, publikál a sajtóban, valamint könyveket ír. Pszichológiai tematikájú kötetei mellett szépirodalmi művekkel is jelentkezik (ezekből magyarul A doboz című, Camilla Läckberggel közösen írt krimije jelent meg). 

Szeretnél többet megtudni a könyvről? Kattints a képre, a kiadónál kedvezménnyel beszerezheted!

Köszönjük, 21. Század Kiadó!

Kövess bennünket Facebookon!

A képek a kiadó oldalairól származnak.
Termékadatok
Cím: A gondolatolvasás művészete - Hogyan érthetsz meg másokat, és miképp hathatsz rájuk anélkül, hogy észrevennék
Eredeti cím: Konsten att lasa tankar
Szerző: Henrik Fexeus
Fordító: Harrach Ágnes
Kiadó: Corvina Kiadó
Oldalak száma: 304
Megjelenés: 2023. február 15.
Kötés: Kartonált
ISBN: 9789631369038
Méret: 197 mm x 138 mm
Share:

Megjegyzés küldése

Designed by OddThemes | Distributed by Blogger Themes