Ha bealkonyul a Fények Városában…

Könyvajánló - Don Alfon: Hosszú éjszaka Párizsban

Kémek, politikai játszmák, korrupció, emberrablás, gyilkosság. Egy rossz kézbe került információ és egy tucat holttest egyetlen éjszaka alatt a fények városában.


Don Alfon egykori izraeli hírszerző debütáló regénye, a Hosszú éjszaka Párizsban egy akcióban gazdag, izgalmas kémregény. Közel 450 oldal, mégis csupán 28 órát ölel fel a kötet. Rövid, pörgős fejezetek, rengeteg akció, államtitkok és egy izraeli üzletember, akit elrabolnak Párizsban a Charles de Gaulle reptéren.

Egy speciális, hírhedt izraeli hírszerző egység feladata lesz, hogy kitalálja miért rabolták el a fickót. A 8200-as egység frissen kinevezett vezetője, Zeév Abadi épp Párizsban van, amikor az események zajlanak, segítségére pedig a helyettese, Oriana Talmor van, aki többezer kilométerről, Izraelből próbál részt venni a nyomozásban.

Alfonnak sikerült egy intelligens kémregényt írnia, amelyben az érzelmek is szerepet kapnak. Megismerjük a szereplők motivációit, kémregényhez hűen pedig a politikai légkör is végig feszült. Sokáig mi is csak a sötétben tapogatózunk, még akkor is, ha Abadi hamar rájön, hogy mi lehet az üzletember eltűnésének hátterében. Elsőre úgy tűnik, hogy önszántából távozott. Találkozott egy titokzatos szőke nővel, akivel beszálltak a liftbe, de onnantól gyakorlatilag nyoma veszett. Egyetlen felvételen sem bukkannak fel többé.

Az ügyet felkapják a helyi hatóságok is. A párizsi rendőrségen dolgozó Jules Léger felel a reptéri biztonságért. Az izraeliek nem könnyítik meg a dolgát, de a feszültség csak fokozódik, amikor egy újabb utas tűnik el a reptéren. Már csak egy hajszál választja el őket egy nemkívánatos diplomácia válságtól.

Apránként kapjuk az információkat mindkét országból. Egyre több kérdés merül fel. Például az is gyanakvásra ad okot, hogy az egység vezetőjét váratlanul menesztették alig valamivel a reptéri incidens előtt. Vajon az események összefüggenek?

Abadi és Talmor olyanok, mint a tűz és a víz. Míg Abadi szereti a kezében tartani a dolgokat, az irányítást, közben rejtélyes és van egy sötét oldala is, addig Talmor forrófejű és határozott, de kiváló szövetségesekké válnak ebben a kialakuló káoszban.

Egy érdekes, izgalmas, sötét történet gyilkossággal a kémek világában, mindez megspékelve egy csipetnyi humorral. Van itt minden, ami szem szájnak ingere. Kémszervezetek, korrupció, gyilkosság, emberrablás, titokzatos bázis a sivatagban, még egy titkos kínai szervezet is felbukkan, miközben sorra bukkannak fel a holttestek. A kémek élete paranoiával van tele és ezt a hangulatot tökéletesen adta vissza Don Alfon.

A történet nagyon sokrétű. Nem is tudom igazán, hogy ez kémregény vagy inkább politikai thriller. Legyen inkább mindkettő. Akadnak apró hibái, de debütálásnak parádés, a műfaj rajongóinak szerintem tetszeni fog. Remélem hallunk még róla. Abadi és Talmor párosa megérne még pár regényt.

cover-big.jpgKöszönöm a lehetőséget az Alexandra Kiadónak!

A kötet elérhető kedvezményes áron, a borítóra kattintva. 

Fordította: Babits Péter

Kövess minket Facebookon!

Utolsó befutók

Ügynök a terepen, avagy a Brexit és John le Carré

A KGB és az ő Fecskéi

Share:

Megjegyzés küldése

Designed by OddThemes | Distributed by Blogger Themes