Fehér virágok

Könyvajánló - Sissel-Jo Gazan: Fehér virágok

"Bűn és bűnhődés, tetoválások és növények: a Fehér virágok egyszerre generációs regény, krimi, családi krónika, hűséges képe az 1990-es évek világának, és felháborodott társadalomkritikai mű."

336368214_227642176301946_5910903557550430513_n.jpg

Sissel-Jo Gazan különleges atmoszféra megteremtésére képes regényeiben. Fehér virágok című könyve már a harmadik magyar nyelven megjelent regénye. Mindegyiket olvastam és eddig nálam ez vezet. Korábbi könyveiről, ha lemaradtál volna, a címekre kattintva olvashatod az ajánlóimat.

Tintagomba

A dinoszaurusz tolla

Ebben a regényben a szerző egy kis dán szigetre viszi az olvasókat, ahol beleshetünk egy komoly témát boncolgató, társadalomkritikus családi történetbe. A tizennégy éves Jenny elmesélésén keresztül leshetünk be egy család életébe. A kislány a szigeten nőtt fel tetoválóművész anyjával, nagybátyjával és nagyapjával. Lenyűgözi a botanika, így mi is kapunk számos mesés tájleírást a sziget növényvilágáról. Ráadásul még egy különleges és hatalmas mérgezőnövény-gyűjtemény boldog örököse is.

A történet Bettina, a tizenhétéves kicsit problémás fiatal lány eltűnésével kezdődik. Mindenkit felzaklat a dolog a közösségben és pletykák, találgatások lengik be a szigetet a történésekkel kapcsolatban. Megszökött vagy netán baja esett? Miután nem várt helyen felbukkan a cipője, egyre esélyesebbnek tűnik az utóbbi. Bettina közel állt Tessához, a narrátorunk unokatestvéréhez. A lányok is sokat beszélgetnek róla, hogy vajon hol lehet, míg aztán Tessa súlyos titokba avatja be Jennyt, ami jól megkavarja a dolgokat és egy hazugságlavinát indít útjára.

Ahogy lapról lapra jobban elveszünk a szigeten megismert emberek múltjában, jelenében, egyre súlyosabb témák kerülnek terítékre. Mindenkinek vannak titkai és egy idő után olyan, mintha mi magunk is ismernénk a zűrös lakókat. Van itt családon belüli erőszak, abúzus, drog, alkohol és a felnőtté válás rögös, kalandos útja. Szomorú volt olvasni, hogy a gyerekekhez legközelebb állók miként képesek mérgezni, tönkretenni az éppen csak megkezdett életüket. De a legdurvább, hogy egy olyan közösségben, ahol azt hinnénk mindent tudnak egymásról az emberek, épp a legsötétebb titkok maradnak rejtve.

Súlyos kérdéseket feszeget a könyv és még olvasás után is ott motoszkálnak a gondolatok a fejünkben. Ezúttal is könnyű volt elveszni Sissel-Jo írásában. Nagyon jól, olvasmányosan, sodró lendületűen ír és a szerethető karaterek, valamint a sztori is könnyen beszippantja az embert. Egy nagyon összetett családi történet drámával fűszerezve. Nehéz témákat boncolgat, ezért megemészteni nem olyan könnyű, de könnyebben emészthetővé teszi a kemény társadalomkritikát az irónia és a humor, amivel szintén szép számmal találkozunk a drámák, traumák, borzasztó, sötét tettek, izgalmas sorsok és meglepő fordulatok mellett.

feher-viragok-1.jpgA kötetet a Jaffa Kiadó bocsátotta rendelkezésünkre recenziós céllal, melyet ezúton is köszönünk!

Tetszik, amit olvastál? A borítóképre kattintva kedvezményes áron megrendelheted a kiadó honlapján!

Kövess minket a Facebookon is!

Összezárva

Mit tanít nekünk Frida Kahlo?

Egyezés

Főkép: fb.com/jaffakiado

Share:

Megjegyzés küldése

Designed by OddThemes | Distributed by Blogger Themes