A pszihiátereket nem lehet nem átverni...vagy mégis?

Könyvajánló - Irvin D. Yalom: Terápiás hazugságok

"A terapeuta rendelőjében mindenki hazudik. Hazudik Carolyn, akinek feltett szándéka, hogy tönkreteszi az ifjú Ernest Lash ígéretes karrierjét, mert meg van győződve róla: ő vette rá a férjét (volt páciensét), hogy elváljon tőle. Hazudik Shelly, a megszállott pókerjátékos, aki álnok módon férkőzik a terapeutája, Marshal bizalmába, mert csak így remélhet kievickélni szorult anyagi helyzetéből. Yalom világában páciens és terapeuta kapcsolata hihetetlenül bonyolult, olykor valóban nem könnyű eldönteni, melyikük az, aki segítségre szorul."

Egy terapeutánál az első számú szabály, hogy nincs hazugság. Na, de vajon ezt mindenki be is tartja? A terapeuták mind azt gondolják, hogy parádés emberismerők, ám sajnos vannak zseniális hazudozók, akiken szinte lehetetlen átlátni. Irvin D. Yalom maga is a szakma embere, gyanítom találkozott már bőven hasonlóval, Terápiás hazugságok című könyvében pedig sok-sok iróniával mutatja be néhány érdekes karakter történetén át, hogy mennyire könnyen átverhetőek a pszichiáterek is.

A történet főszereplője dr. Ernest Lash, harmicas évei végén járó, feltörekvő pszichiáter. A kötet elején egy korosodó, Alzheimer-kórral küzdő kollégájával beszélget, aki elmeséli, hogy közel két évig volt egy páciense, Belle, aki folyamatosan át akarta lépni a határt, amit terapeuta és páciense közé húznak. Kihívó ruháival, kacár viselkedésével igyekezett elcsavarni a fejét. Sajnos el is jutottak arra a pontra, amikor elgyengült és engedett a kísértésnek, betörték a közöttük húzódó láthatatlan falat és szexuális viszonyba kezdtek. Sajnos lebukás, csúfos válások, majd pedig etikai vizsgálat és egy per várt az orvosra. A válás elvitte mindenét, végül az elvesztett per lehúzta a karrierjét a wc-n. A sztori végére már egészen megsajnáltam az öreget, de aztán érkezett egy jókora csattanó a végére, amin jót derültem.

Aztán megismerjük dr. Lash páciensét, Justint, aki már öt éve heti háromszor jár terápiára. Zsarnokoskodó, erőszakos felesége lelkileg tönkreteszi, ezért a terapeuta igyekszik rávezetni, hogy talán jobb lenne a felesége nélkül folytatni az életét. Justin úgy dönt a legegyszerűbb út, ha megcsalja a nőt és akkor ő maga fog véget vetni a kapcsolatuknak. Ennél rosszabb választás szerintem nincs is.

Felesége, Carol temperamentus és dühkitörései sem ritkák. Évtizedekkel ezelőtt próbálkozott terápiával, de sajnos olyan orvosba futott, aki csúnyán visszaélt a helyzetével, szexuális kapcsolat alakult ki köztük, majd kihajította az összetört nőt. Már eltelt 15 év, de azóta sem tud igazán megbízni az emberekben. A megcsaláson persze teljesen kiakad és bosszút forral. Mindenáron azt akarja, hogy Justin cefetül érezze magát és rájön, hogy a srác életében az egyetlen stabil pont dr. Lash. Ezután a nő elhatározza, hogy tönkreteszi a terapeutát, hogy elvegye Justintól, ami a legfontosabb számára. Szomorú elcseszett történet. 

Közben egy másik szálon megismerjük Shellyt, aki szerencsejátékfüggősége miatt komoly anyagi gondokkal küzd. Aljas tervet eszel ki, hogy terapeutája, Marshal, aki Ernest szupervizora, bizalmába férkőzve kimásszon az anyagi süllyesztőből. Hát ez a történet sem a legvidámabb.

A szerző egy nagyon fontos, érdekes és fordulatos pszichológiai krimi. Ez a könyv is tökéletesen megmutatja, hogy mennyire nehéz ez a szakma. Mennyire nehéz felépíteni egy bizalmi kapcsolatot páciens és terapeuta között úgy, hogy mindkét oldal védve legyen, legyenek meg a megfelelő határok bármi történjék is. De akadhat olyan pillanat, amikor valaki úgy lép át a határt, hogy hiszi, ezzel jót cselekszik.

"A sors néha olyan helyzetbe kényszerít bennünket, amelyben a rossznak tűnő lépés a helyes lépés. Sosem árultam el a szakmát, és soha nem árultam el a betegeimet."

Alapvetően számos lelki problémát látunk a kötetben, mégis képes volt Yalom olyan stílusban megírni ezt a regényt, hogy ne legyen nehéz, nyomasztó, hanem kifejezetten szórakoztató. Külön tetszett, hogy a legtöbben elfelejtik, hogy a pszichiáter, a pszichológus vagy legyen szó bármilyen orvosról, szintén csak ember. Olyan emberek, akik saját maguk is problémákkal küzdhetnek, miközben mindent megtesznek azért, hogy ott legyenek, ha valaki segítségre szorul. Élvezetes olvasmány volt. Valamiért eddig Yalom kiesett a látómezőmből, ez volt az első regényem tőle, de biztosan nem az utolsó. Ajánlom bárkinek, aki egy szórakoztató regényre vágyik.

8872411_5.jpgKöszönöm a lehetőséget a Park Kiadónak!

A kötet a borítóra kattintva elérhető kedvezményes áron.

Kövess minket Facebookon!

Honnan jön, mi az a kreativitás?

Halak - Egy rögeszmés szerelem története

Anomália

Főkép: fb.com/parkkonyvkiado

Share:

Megjegyzés küldése

Designed by OddThemes | Distributed by Blogger Themes