Honnan jön, mi az a kreativitás?

 Könyvajánló - Hilde Østby: Kreativitás


Ez ​a könyv megtanít arra, miképpen ápoljuk legemberibb vonásunkat, a kreativitást, hiszen ahhoz, hogy megbirkózzunk az előttünk álló kihívásokkal, elsősorban találékonyságra van szükségünk.




A könyv szerzője, Hilde Ostby egy őszi napon, 2016-ban szó szerint fejjel ment a falnak, amitől nem elég, hogy agyrázkódást kapott, de egész élete kizökkent medréből. Hirtelen rengeteg ötlete, gondolata támadt. Mindez hogyan függ össze a koponyasérülésével? Honnan támadnak az ötleteink? És mitől szűnik meg a találékonyságunk?
Az Aliz Csodaországban sugallatára a szerző a fehér nyúl nyomába ered, és követi a sötét üregbe: megpróbálja legyőzni a belső kritikust, találkozik kedvenc olvasójával, meztelenül lebeg egy víztartályban, és az improvizációs színházat is kipróbálja. Zenészeket, humoristákat, filozófusokat, írókat, művészeket és kutatókat szólaltat meg, hogy meséljenek nekünk a flow-ról, a kreativitás által kijelölt irányról, a halogatásról, a kíváncsiság természetéről és a kreatív zsenialitásról. De azt is megtudhatjuk tőlük, mire jó unatkozni, eltévedni, ábrándozni, vagy épp a tengerparton állni.

A szerzőtől már olvastam a testvérével közösen írt Titokzatos memória c. könyvet, amit nagyon szerettem, így nem volt kérdés, hogy ezt is elolvasom. Ez a könyv kapcsolódik is ahhoz, ugyanis éppen annak a könyvbemutatójára igyekezett Hilde, amikor biciklivel nekiütközött egy hídnak. Szerencséjére éppen a híd túloldalán volt orvosi segítség, így egy szemtanú átkísérte. Szokásos baleset, enyhe agyrázkódás és zúzódások - ám a balesetet követő hetekben Hilde tele volt ötletekkel. Nem csak egy-két könyvtötlete támadt, hanem szó szerint tucatnyi, a kreativitása az egekben. Amikor beszélt erről az orvosának, az viccesen meg is jegyezte, hogy lehet, hogy mindenkire ráférne időnként, hogy alaposan fejbe kólintsák. 

A művészek egyfajta határmezsgyén járnak, és ennek tapasztalatát adják át nekünk. Olyan dolgokat mernek megtenni, amit mi, többiek nem.

Azonban hetekkel később senki nem nevetett: Hildének ugyanis olyan tünetei lettek, amelyek megkeserítették az életét. Nagyon érzékeny lett mindenre: a fényekre, a hangokra, és bár a kreativitása továbbra is lángolt, a többi tünet miatt nem jutott semmire.

Ez volt az az élmény, ami miatt elkezdte kutatni a kreativitást. Mi az, honnan jön? Lewis Caroll: Alice Csodaországban c. könyvét vette alapul, hiszen az a könyv is így született, egy délutánon, amikor a folyón hajózott a matematikaprofesszor Caroll. Megkereste és sorra vette a történelem során azokat az eseteket, amikor a kreativitás utat tört, és bizony ezeknek köszönhetünk ma minden jó - és persze minden rossz dolgot. Kreativitás, és az ötlet felé való vak elköteleződés nélkül még ma is a fák tetején lengedeznénk. De minimum a barlangomból írnám ezt, a barlang falára, közben fél szemmel ügyelve a gyerekre, hogy nehogy a közeli erdőtűz felé menjen, és szerezzen tüzet. 

A kreatív gondolkodáshoz biztonságban kell éreznünk magunkat. Ha álmodozni akarunk, nem szabad félnünk.

Persze nem csak a kreatív, hanem a tudományos oldalról is közelít: több kutatóval felvette a kapcsolatot, hogy mit tudnak a kreativitásról, mi az, honnan jön, hol található az agyban, mik azok a biokémiai változók, amelyek befolyásolják. 




Az előzőhöz hasonlóan jó és nagyon különleges könyv született, ami tele van egyrészt érdekes információval, másrészt épp olyan dolgokról szól, ami engem is nagyon érdekel. Hilde Østby 1975-ben született és irodalmi pályát választott, több regénye jelent már meg, könyvszakmában is dolgozott, mint szerkesztő és kiadói munkatárs, illetve szellemíróként is tevékenykedett. Nagyon olvasmányos, jó stílusban ír, amelyhez hozzájárul a magyar fordító, Domsa Zsófi is.

Hogyan lehetséges, hogy a száraz, fehér papíron sorakozó fekete betűk élettel teli, valóságos érzésekké változnak, szaguk, hangjuk és hangulatuk lesz?

Köszönöm a lehetőséget a Park Kiadónak! A kötet a borítóra kattintva elérhető kedvezményes áron. 




Kövess minket Facebookon!
Share:

Megjegyzés küldése

Designed by OddThemes | Distributed by Blogger Themes